20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑποχή: Η «νικήτρια» των εκλογών

Αποχή: Η «νικήτρια» των εκλογών


Της Άννας Βραϊμάκη,

Πρωταγωνιστής των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουνίου ήταν το υψηλό ποσοστό αποχής που άγγιζε περίπου 47,12%. Θα μπορούσε αυτός ο αριθμός να χαρακτηριστεί ως ο υψηλότερος κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, αν συγκρίνουμε το ποσοστό του Μαΐου, που κυμαινόταν στο 38,9% και των Εκλογών του 2019, που έφτασε το 42,22%. Εκλογικές περιφέρειες όπου καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής είναι στη Φλώρινα και την Κεφαλληνία, ενώ ακολουθούν η Ευρυτανία και η Λακωνία.

Η αποχή είναι ένα γνωστό και συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, που έχει απασχολήσει τους πολιτικούς, αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τέτοιου είδους ζητήματα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, είχε ετοιμάσει διάφορα βίντεο σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι νέοι. Κεντρικά συνθήματα ήταν «Τέλος Αποχής» και «Πάμε να ψηφίσουμε». Ακόμα, ο κάθε πολιτικός αρχηγός έκανε κάλεσμα στους νέους μέσω της εφαρμογής του Tik Tok, αλλά και κατά τη διάρκεια των ομιλιών γινόταν αναφορά σε μέτρα στήριξης τους.

Όταν κυριαρχούσε η λευκή τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς και των δημοκρατικών πολιτών Πηγή εικόνας: efsyn.gr Δικαιώματα χρήσης: Σκίτσο από τον «Νέο Δρόμο» (τ. 75, Μάρτιος 1946)

Η μη συμμετοχή του κόσμου –και κυρίως των νέων– οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η διεξαγωγή των Εκλογών κατά τον μήνα Ιούνιο ήταν ένα εμπόδιο για τους φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Το περιορισμένο όριο αδειών έχει αρνητική επίπτωση, έτσι ώστε να ασκήσουν οι εργαζόμενοι τα εκλογικά τους δικαιώματα. Βέβαια, υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύει ότι η ψήφος του καθενός δεν έχει καμία αξία και ότι είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση και για βόλτες στην παραλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην προσέρχονται στις εκλογικές διαδικασίες. Παράλληλα, το δυστύχημα στα Τέμπη, η τραγωδία με τους μετανάστες στην Καλαμάτα λειτούργησαν αμφίσημα για τους νέους. Κάποιοι θεώρησαν ότι από τη στιγμή που τα πρόσωπα στην πολιτική δεν αλλάζουν, έτσι και η ψήφος δεν πρόκειται να αλλάξει το μέλλον.

Ένα τμήμα του πληθυσμού δυσαρεστήθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, δηλαδή με το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και θεώρησαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί, οπότε στις εκλογές του Ιουνίου γνωρίζαμε ήδη τον Πρωθυπουργό.

Πηγή εικόνας: pineiosnews.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο φαινόμενο της αποχής σημαντικό ρόλο έχει η ελλιπής και προβληματική παιδεία των πολιτών. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλλιεργεί την κρίση των νέων παιδιών και αποτυγχάνει ολοσχερώς στην ορθή πολιτικοποίηση και κοινωνικοποίησή τους, αφού δεν τους παρέχεται επαρκής πνευματική και ηθική καλλιέργεια. Αντίστοιχη θλιβερή εικόνα παρουσιάζουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που τις περισσότερες φορές υιοθετούν την τακτική της προπαγάνδας, προκειμένου να εφησυχάζουν τους πολίτες και να τους οδηγούν στην πλήρη κατάσταση της παθητικότητας.

Η πολιτική απάθεια των πολιτών οφείλεται και στη συμπεριφορά των πολιτικών, καθώς ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό παρουσιάζονται ως αλλοτριωμένοι. Για παράδειγμα, η ψηφοθηρία και ο ωφελιμισμός των πολιτικών απομακρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα. Η προσωπική προβολή τους, η αυτοεπιβεβαίωση και η εξασφάλιση προσωπικών συμφερόντων επιδρούν αρνητικά στους νέους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η διαιώνιση του γνωστού φαινομένου των πελατειακών σχέσεων, όπως οι μίζες και τα ρουσφέτια που γίνονται από τους πολιτικούς ακόμα και σήμερα, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην κοινωνία.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Επομένως, δημοκρατική κοινωνία λέγεται η κοινωνία στην οποία, όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσής της, συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες και οι αρχές της έχουν ως κεντρικό στόχο την ευημερία όλων των πολιτών και όχι μόνο της ελίτ. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι προσωπικές επιθυμίες δεν θυσιάζονται στον βωμό του γενικού συμφέροντος, αλλά ούτε και το γενικό συμφέρον συνθλίβεται από τις εγωκεντρικές επιθυμίες των ανθρώπων που έχουν εξουσία. Έτσι, όλοι οι πολίτες –και πρώτοι απ’ όλους οι νέοι– οφείλουν να συμμετέχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία για να μην ξανασυναντήσουμε στην πολιτική ιστορία τέτοιου είδους υψηλά ποσοστά αποχής.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εκλογές 2023: Ένας στους δύο δεν ψήφισε – Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αποχή, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.