Του Νικηφόρου Παγώνη,
Αρκετοί άνθρωποι έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση της αγωνίας και της αναμονής για ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται μια νέα κουλτούρα «αδιαφορίας» με σκοπό να δείξει το ενδιαφέρον πρώτα η απέναντι πλευρά και ύστερα εκείνοι. Δυστυχώς, αυτό συνήθως μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο το πως θα καταφέρουμε να φαινόμαστε αδιάφοροι, παρά κάτι άλλο ουσιαστικότερο ή την προσπάθεια για άμεση επικοινωνία. Φυσικά, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η απέναντι πλευρά πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση για διάφορους λόγους και αυτό ενδέχεται όντως μέσω της «αδιαφορίας» και του χώρου στον απέναντι, όποια ιδιότητα κι αν έχει στη ζωή τους, να έχει λειτουργήσει με τον επιθυμητό τρόπο. Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που θέλουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους για κάποιο άτομο ή μια κατάσταση, όμως η «αδιαφορία» δεν τους έχει βοηθήσει όπως θα ήθελαν;
Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να μπορούμε να καταφέρνουμε όλα όσα σκεφτόμαστε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάποια πράγματα και κυρίως για τις ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να καταβάλλουμε μια προσπάθεια. Το μέγεθος, φυσικά, της προσπάθειας ποικίλει από την προσωπικότητα κάποιου. Δεν θα πρέπει όμως να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Είναι σημαντικό, να δείχνουμε τις προθέσεις μας για μια κατάσταση ή για κάποιον άνθρωπο. Σε πλαίσιο όπου αυτό γίνεται συνετά και με όχι έναν ενοχλητικό τρόπο, δεν δείχνει κατώτερη θέση αλλά μάλλον έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται. Πρέπει δηλαδή να καταλάβουμε ότι «περνάει» και από το δικό μας χέρι η επικοινωνία με κάποιον.
Όπως προαναφέρθηκε, όταν η προσπάθειά μας είναι λιτή, όχι υπερβολική και δεν γίνεται σε ενοχλητικό βαθμό, αυτό μπορεί να καταφέρει να κάνει και την άλλη πλευρά να καταλάβει περισσότερα. Κανείς δεν θα ήθελε έναν ενοχλητικό υποψήφιο για την εργασία ή έναν φίλο που μανιωδώς να στέλνει για να ρωτάει πως έχουν τα πράγματα ή κάποιο άτομο που να προσεγγίζει ερωτικά με έναν «ασφυκτικό» τρόπο. Αντίθετα, θα μπορέσει να εκτιμηθεί ένα μήνυμα -και όχι πολλά- που θα στείλει κάποιος για να δηλώσει ενδιαφέρον, να ρωτήσει ή να εκφράσει μια επιθυμία. Γι’ αυτό λοιπόν, προσωπικά θα μπορούσα να πω ότι ένα μήνυμα ή μια κίνηση ενδιαφέροντος, εφόσον κινείται σε ένα λογικό πλαίσιο, είναι αποδεκτά και αν δεν εκτιμηθούν με τον τρόπο που θα θέλαμε, θα μας βγάλουν από τη δύσκολη σκέψη της προσπάθειας για το πώς θα φανούμε αδιάφοροι για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ή από τη δύσκολη κατάσταση του να κουράσουμε κάποιον με το υπερβολικό μας ενδιαφέρον.
Ολοκληρώνοντας, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις και συναναστροφές απαιτούν ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Σε μια κατάσταση που μας αφήνει οποιοδήποτε ερωτηματικό ή οποιαδήποτε επιθυμία είναι προτιμότερο να βάλουμε το δικό μας «λιθαράκι» στο να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω μας, παρά να βρισκόμαστε σε συνεχείς σκέψεις και προσπάθειες όπου ενδεχομένως να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν είναι ένα άρθρο για όποιο άτομο χρειαζόταν μια ενθάρρυνση για να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Προσοχή όμως! Ένα μήνυμα και μια εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ας τηρήσουμε αυτό για αρχή, και η ποιότητα της επικοινωνίας -αν υπάρξει φυσικά- θα μας βοηθήσει στο να κινηθούμε ανάλογα στη συνέχεια.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Πώς να μην είσαι βαρετός, tromaktiko.gr, διαθέσιμο εδώ