Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Με μία μεγάλη διαδρομή από τις μαθητικές καταλήψεις έως την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα πολιτικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας, που θα αποτιμηθεί με νηφαλιότητα στο μέλλον. Η 29η Ιουνίου 2023 σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Μετά την τρίτη συνεχόμενη ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε Βουλευτικές Εκλογές και σε συνδυασμό με την καταβαράθρωσή του εκλογικά λόγω της συρρίκνωσης του ποσοστού του, οδηγήθηκε στη λήψη της απόφασης, ανοίγοντας, παράλληλα, τον δρόμο για την επόμενη ημέρα και προκαλώντας αναταράξεις εσωκομματικά.
Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής και τη δήλωσή του ότι θέτει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αποστασιοποιήθηκε ώστε να αποφασίσει με ψυχραιμία, όπως δήλωσε, τόσο για το μέλλον του ίδιου όσο και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η βαριά ήττα για πολλούς ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε στις πλάτες του το βαρύ φορτίο της άσκησης «τοξικής» Αντιπολίτευσης και του διχαστικού λόγου, τη συνεργασία με στελέχη της «καραμανλικής δεξιάς», τη δυσαρέσκεια των πολιτών, αλλά και την ατολμία να απομακρύνει πρόσωπα που έβλαπταν την εικόνα της παράταξής του, ενώ ακόμη και σήμερα τον ακολουθούν σαν σκιά η αδυναμία διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων και η συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά.
Η φθορά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαινόταν προεκλογικά βάσει των δημοσκοπήσεων και επιβεβαιώθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στις 21 Μαΐου και τις 25 Ιουνίου. Ακόμα κι αν υπήρχε η πρόθεση να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και παρά τις διορθωτικές κινήσεις σε επικοινωνιακό επίπεδο, η συντριβή δεν αποφεύχθηκε και πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να αποτιμηθεί για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
Μια επόμενη μέρα στην οποία ο Τσίπρας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, δηλώνοντας, όμως, «παρών». Μια επόμενη μέρα για την οποία αναρωτιούνται πολλοί αν μπορεί να υπάρξει ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χωρίς τον Τσίπρα. Πέρα από τα λάθη και όλα όσα μπορεί να προσάψει κανείς στον Τσίπρα, δεν μπορεί να λησμονηθεί το γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς παρέλαβε ένα μικρό κόμμα το 2008, εισήλθε στη Βουλή οριακά στις Εκλογές του 2009 και άρχισε να ανεβαίνει δημοσκοπικά, όταν οι πολίτες αποφάσισαν να τιμωρήσουν, κυρίως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να εναποθέσουν την ελπίδα τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αποκορύφωμα την ανάληψη της διακυβέρνησης του κράτους το 2015.
Ο χαρισματικός –για πολλούς– ηγέτης, αναμφίβολα ωφελήθηκε από την ταραχώδη περίοδο των πρώτων χρόνων του Μνημονίου και την απαξίωση των δύο κομμάτων που δέσποζαν στην πολιτική σκηνή από τη Μεταπολίτευση και μετά, επανασύστησε στους πολίτες ένα κόμμα της Αριστεράς με ισχνή δυναμική, κυβέρνησε και πλέον βλέπει το οικοδόμημά του να καταρρέει. Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεπάγεται εξελίξεις όχι μόνο για το κόμμα, αλλά για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι εσωκομματικές εξελίξεις ενδέχεται να επιφέρουν ακόμα ένα πλήγμα ως προς την αντιπολίτευση που οφείλουν να ασκήσουν στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –ενώ αναμένεται και η εκλογή Προέδρου της Κοινοβουλετικής Ομάδας της παράταξης, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα περιμένουν στη γωνία για να καρπωθούν πιθανές απώλειες. Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει να επανέλθει δυναμικά στο πολιτικό τοπίο, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το μέλλον, καθώς σε λίγους μήνες ακολουθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές και αργότερα οι Ευρωεκλογές.
Υπάρχουν τα πρόσωπα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μπορούν να εγγυηθούν σταθερότητα και να επαναφέρουν το κόμμα στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωνε τα προηγούμενα χρόνια; Υπάρχει μια ηγετική προσωπικότητα, ικανή να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως των ψηφοφόρων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Αν δεν πραγματοποιηθεί ουσιαστική αυτοκριτική και δεν επιτευχθεί η συσπείρωση και η ανανέωση του κόμματος, παράλληλα με την απομάκρυνση των βαριδίων και την κατάθεση ενός ρεαλιστικού προγράμματος, προμηνύονται δύσκολες μέρες, ακόμα και «διάλυσή» του.