15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία5+1 συμβουλές για πιο αποδοτικό διάβασμα

5+1 συμβουλές για πιο αποδοτικό διάβασμα


Της Πωλίνας Παλλιεράκη, 

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι έχετε μηδαμινή όρεξη για διάβασμα; Σαν να είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο; Είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε νιώσει σε περιόδους αρκετής πίεσης με το σχολείο, τη σχολή, τη δουλειά να μην έχουμε το κίνητρο να συγκεντρωθούμε στο διάβασμά μας και να είμαστε παραγωγικοί.

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι «από αύριο ξεκινάω σοβαρά διάβασμα» και εν τέλει καταλήγετε να ανοίγετε το βιβλίο περνώντας τρεις ώρες πάνω από την ίδια σελίδα; Το παρόν άρθρο θα αποτελέσει έναν μπούσουλα, έναν οδηγό για να μην έρθετε ποτέ ξανά αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και να μπορείτε να διαβάζετε πλέον εποικοδομητικά και στον μισό χρόνο από ό,τι διαβάζετε τόσο καιρό.

Αρχικά… πιεστείτε! Εάν κάτι μας δυσκολεύει τόσο πολύ να το κάνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε πάση θυσία, ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε είναι «με το ζόρι». Αλλά αυτή η δυσκολία είναι μόνο η αρχή. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Το πιο δύσκολο κομμάτι στο διάβασμά μας είναι να συγκεντρωθούμε σε αυτό δίνοντας το 100% του εαυτού μας και ακόμα πιο δύσκολο είναι να μελετάμε πράγματα που μας είναι.. «κινέζικα». Εάν πιεστούμε να συγκεντρωθούμε και αρχίζουμε να διαβάζουμε, σιγά σιγά θα δούμε ότι όσο περνάει η ώρα και καταλαβαίνουμε αυτά που διαβάζουμε, τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Πηγή Εικόνας: nextdeal.gr. Δικαιώματα Χρήσης: stock.adobe.com-inarik

Επίσης, πρέπει να θέτουμε στόχους για το διάβασμά μας. Να βλέπουμε μακριά. Διότι αν ξεκινήσουμε το διάβασμα χωρίς να θέλουμε να φτάσουμε κάπου, είναι πολύ πιθανόν να το παρατήσουμε εύκολα. Πρέπει να αντιληφθούμε τον λόγο που διαβάζουμε. Πρέπει να φανταστούμε τι θα γίνει αν πραγματικά μελετήσουμε! Το αίσθημα της επιτυχίας, της απόκτησης ενός καλού βαθμού, ή ενός καλού πτυχίου είναι επιτεύγματα που μας παρακινούν στη ζωή μας και μας βοηθούν να κατακλυστούμε από αυτοπεποίθηση.

Ακόμα, το περιβάλλον στο οποίο διαβάζουμε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση της μελέτης μας. Μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο βέβαια. Κάποιος μπορεί να συγκεντρώνεται μόνο στο σπίτι του, στον χώρο του, στο δωμάτιό του. Άλλος μπορεί να χρειάζεται να μετακινείται μέχρι την κοντινότερη βιβλιοθήκη για να διαβάσει. Άλλος αισθάνεται πιο ήρεμος διαβάζοντας έξω στη φύση, έχοντας θέα τη θάλασσα. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε το μέρος που εμείς αισθανόμαστε κινητοποιημένοι, προκειμένου κάθε φορά που έχουμε να βγάλουμε μια συγκεκριμένη ύλη να πηγαίνουμε «στον χώρο μας». Εάν ο χώρος μας δεν μας δίνει δύναμη, δε μας κινητοποιεί και μας οδηγεί να «σκρολάρουμε» στο Instagram μετά από πέντε λεπτά διαβάσματος, καταλαβαίνετε, ότι πρέπει να τον αλλάξουμε.

Συν τοις άλλοις, μιλώντας για το scrolling στο Instagram, είναι αναγκαίο να απομακρύνουμε κάθε περισπασμό που μπορεί να βρίσκεται στο χώρο μας. Αυτό μπορεί να είναι το κινητό, το τάμπλετ μας ή η τηλεόραση. Και αυτό, γιατί; Γιατί ναι μεν μπορεί να τα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε ένα σωστό και σοβαρό διάβασμα, αλλά η παρακίνηση μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί από ένα «κουδούνισμα» του κινητού, μια ειδοποίηση από το messenger ή μια επιβεβαίωση παραγγελίας.

Πηγή Εικόνας/Δικαιώματα Χρήσης: unsplash.com-Aaron Burden

Μπορείτε να βάλετε το κινητό σας σε λειτουργία πτήσης ή στη λειτουργία «μην ενοχλείτε» και έτσι θα το χρησιμοποιήσετε όποτε εσείς ολοκληρώσετε το διάβασμά σας. Βέβαια, οι περισπασμοί δεν έρχονται μόνο από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, αλλά μπορεί να είναι ένας οποιοσδήποτε ενοχλητικός θόρυβος που θα μας αποσπάσει από τη μελέτη μας, οπότε το περιβάλλον που θα μελετάμε θα πρέπει σίγουρα να είναι ένα μέρος ήσυχο. Επιπλέον, εάν επιλέγουμε να διαβάζουμε σε εξωτερικούς χώρους, θα είναι ορθότερο να αποφεύγουμε τα μέρη που συχνάζουν οι φίλοι μας, καθώς είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε μέσω εκείνων.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο διαβάσματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και θα μας κάνει να πετύχουμε ό,τι ονειρευόμαστε. Υπάρχουν πολλές τέτοιες μέθοδοι, με την πιο διαδεδομένη, τη μέθοδο “Pomodoro”. Πρόκειται για κάποια “task” διαβάσματος, τα οποία διαρκούν 25’ και έπειτα ακολουθεί ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Μόλις ολοκληρωθούν έξι 25λεπτα, τότε μπορούμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα για ξεκούραση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μια μέθοδο ιδιαίτερα βοηθητική για εκείνους που δυσκολεύονται στην αυτοσυγκέντρωση, μιας και καθώς κυλάνε οι δείκτες του ρολογιού μπροστά μας, νιώθουμε την υποχρέωση να διαβάσουμε σωστά, αλλιώς κάθε 25λεπτο θα είναι χαμένο. Δοκιμάστε το! Μάλιστα, εάν σας βοηθάει να διαβάζετε μαζί με άλλα άτομα, μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί.

Tέλος, κρίνω πως πρέπει να θέτουμε ένα πρόγραμμα και να το τηρούμε κατά γράμμα. Είναι ενδιαφέρον να δημιουργούμε από τη μελέτη μια συνήθεια. Θα πρέπει, λοιπόν, για αρχή, να θέτουμε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινήσουμε το διάβασμα μας και μία συγκεκριμένη ώρα για το πότε θα το τελειώσουμε. Έτσι, το μυαλό μας θα «μπαίνει» σε λειτουργία μελέτης αυτές τις ώρες. Είναι απλά θέμα συνήθειας. Το επόμενο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ανταμοιβές για αυτήν τη συνήθεια. Θα δείτε ότι όσο πιο συχνά επαναλαμβάνετε αυτή τη μέθοδο, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς.

Πηγή Εικόνας/Δικαιώματα Χρήσης: unsplash.com-Unseen Studio (craftedbygc)

Αντί επιλόγου, θεωρώ πως το διάβασμα στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα υποτιμημένο. Όλοι δίνουν βάση να βγάλουν τα προς το ζην, να εργασθούν, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική μόρφωση, παρά μόνο για την επιφανειακή εκπαίδευση, τα.. στοιχειώδη. Αν παρατηρήσετε και μόνοι σας, θα δείτε ότι όλοι εργάζονται, πόσοι, όμως, πραγματικά διαβάζουν; Πόσοι «ασκούν» τον νου τους; Νομίζω πως το διάβασμα είναι πολύ πιο απαιτητικό από μια εργασία και δεν αναφέρομαι στο λογοτεχνικό διάβασμα ή στο βιβλίο των διακοπών μας, αλλά στη μελέτη επί της ουσίας.

Θα διαπιστώσετε πως εάν εφαρμόσετε τις ανωτέρω συμβουλές, θα έρθετε πιο κοντά με τη βαθύτερη γνώση, γιατί αυτή είναι εθιστική. Όταν ξεκινάς να μαθαίνεις, δεν σταματάς ποτέ. Στα σχολεία από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν την «παπαγαλία», την αποστήθιση χωρίς νόημα. Κανένας δεν μας έχει διδάξει πώς να μαθαίνουμε. Είναι στο χέρι μας να το αναζητήσουμε αυτό. Ψάξτε το και ελπίζω οι συμβουλές να σας ανταμείψουν!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πώς Να Παρακινήσεις Τον Εαυτό Σου Να Διαβάσει: Ο Απόλυτος Οδηγός, themetalearners.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πωλίνα Παλλιεράκη
Πωλίνα Παλλιεράκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (ΕΚΠΑ). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και έχει σαν χόμπυ μου την κιθάρα, που παίζει από παιδί. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία, καθώς και στην αρθρογραφία, μιας και μέσα από αυτήν εξωτερικεύει τις σκέψεις και τις απόψεις της. Παθιάζεται με ό,τι κι αν κάνει και έχει μεράκι να βγάλει εις πέρας καθετί που της ανατίθεται.