Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Ακόμα ένα ειδεχθές έγκλημα ήρθε να προστεθεί σε αυτά που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια και απασχολούν όλους μας, καθώς η αύξησή τους είναι ραγδαία και δεν φαίνεται να έχει βρεθεί λύση για την εξάλειψή τους. Η 28χρονη Αναστάζια, η οποία το τελευταίο διάστημα διέμενε στην Κω για επαγγελματικούς λόγους, είχε εξαφανιστεί προ ημερών, ενώ το κινητό της τηλέφωνο εντοπίστηκε το Σάββατο σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στο νησί, κάτι που βοήθησε στη συνέχεια της έρευνας. Την επόμενη ημέρα, η σορός της εντοπίστηκε στο Έλος των Αλυκών, γυμνή, τυλιγμένη σε σεντόνι και σκεπασμένη με σακούλες και κλαδιά. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, η άτυχη κοπέλα φέρεται να έχασε τη ζωή της από ασφυξία.
Βάσει της έρευνας The Undeclared War on Women in Europe, τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα από το 2020 και εξής, δείχνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ για το έτος που διανύουμε, έχουν σημειωθεί 3.100 περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες, οδηγώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν τα φαινόμενα αυτά στη χώρα μας ήταν πάντα τόσο έντονα. Η απάντηση είναι θετική, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό κλήσεων στις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και την απεύθυνση σε Κέντρα Συμβουλευτικής. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα συνεχές φαινόμενο, από τη λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, μέχρι την πιο ακραία μορφή που μπορεί να πάρει, τη γυναικοκτονία.
Αν και ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο, δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί νομικά και παρά τον μεγάλο αριθμό αυτών των βίαιων περιστατικών, δεν έχουν γίνει βήματα για την προστασία των θυμάτων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι αρχές είχαν ενημερωθεί από τα θύματα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Παραμένει άγνωστος ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο το φαινόμενο της έμφυλης βίας θα περιοριστεί, και κατ’ επέκταση θα σταματήσει να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των πολιτών είναι έντονες. Πέρα από την καταγγελία του φαινομένου, είναι αναγκαίο να κατατεθούν προτάσεις, ώστε η λύση να είναι άμεση, οριστική και αποτελεσματική.