Της Κωνσταντίνας Λέφα,
Τα μετρούσανε όλοι οι πιτσιρικάδες το καλοκαίρι. Κι οι κυρίες τα προτιμούν, για να μην παχαίνουν. Κι οι μεγαλύτεροι έρωτες ξεκίνησαν, επειδή το μοιράστηκαν μια ζεστή βραδιά του καλοκαιριού. Το πρώτο παγωτό σηματοδοτούσε την έναρξη μιας καλοκαιρινής σεζόν και το τελευταίο τη λήξη της, σύμφωνα με τους μικρούς μαθητές. Μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’80, το παγωτό θεωρούταν ένα προϊόν πολυτελείας (στην Ελλάδα), καθώς ήταν δύσκολη τόσο η παρασκευή όσο και η αποθήκευση και διατήρησή του ήταν δύσκολη και δαπανηρή. Ωστόσο, τα μετέπειτα χρόνια, έγινε ένα γλυκό έδεσμα ευρείας κατανάλωσης, αποτελώντας αγαπημένη συνήθεια πολλών –ανεξαρτήτου ηλικίας– κατά τους καλοκαιρινούς (και όχι μόνο) μήνες τους έτους. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του;
Η πρώτη συνταγή παγωτού είναι αβέβαιο το πότε υλοποιήθηκε. Πιθανότατα, πρωτοεμφνίστηκε το 1686, στο παριζιάνικο Café Procope του Σικελού μάγειρα Francesco Procopio dei Coltelli, το οποίο έγινε διάσημο, εν μέρει, για το παγωτό του, προσελκύοντας σημαντικά πρόσωπα της εποχής. Επίσης, από τις πρώτες “original” συνταγές που παρουσιάστηκαν ευρέως στον κόσμο, οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο στη σημερινή του μορφή, ήταν αυτές στο γαλλικό βιβλίο Η τέχνη τού να φτιάχνεις παγωτό, κατά τις αρχές του 18ου αιώνα.
Λίγα χρόνια αργότερα, στις Η.Π.Α. το παγωτό αποκτά υψηλή δημοτικότητα. Μάλιστα, πιστεύεται πως το έφερε στη χώρα από την Ευρώπη ένας αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης, καθώς, όταν του το πρόσφεραν σε ένα γεύμα του, τον ενθουσίασε.
Στην Ελλάδα φτάνει –επίσημα– τη δεκαετία του ‘30, αν και φημολογείται πως ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336 – 323 π.Χ.) είχε παρασκευαστεί σε πρώιμη μορφή. Η πρώτη ελληνική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, παγωτών ιδρύεται τι 1934 από τα αδέλφια Σουραπά, που κατάγονταν από τα Βέρβενα της Αρκαδίας. Η εμπειρία τους στον χώρο των γαλακτοκομικών αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του στις Η.Π.Α., όπου είχαν μεταναστεύσει. Με τη δημιουργία της Εθνικής Βιομηχανίας Γάλακτος (Ε.Β.ΓΑ.), επέκτειναν τον κλάδο στην ελληνική αγορά, ο οποίος περιοριζόταν αποκλειστικά σε πλανόδιους πωλητές και μικρά γαλακτοκομεία, μαζικοποιόντας την παραγωγή. Μετέπειτα, ιδρύθηκαν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο, σημειώνοντας μεγάλη ανάπτυξη.
Φτάνοντας στα τέλη του περασμένου αιώνα, το παγωτό έχει γίνει ένα σχετικά φθηνό προϊόν, το οποίο δεν απευθύνεται στους λίγους, ενώ η ζήτησή του μένει άκαμπτη μέχρι και σήμερα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Η ιστορία του παγωτού, gastronomos.gr, διαθέσιμο εδώ
- Η ιστορία του παγωτού. Από έδεσμα των βασιλιάδων σε αγαπημένο γλυκό του λαού. Η σύγχρονη συνταγή θεωρείται επινόηση ενός ψαρά. Πότε ήρθε στην Ελλάδα…, mixanitouxronou.gr, διαθέσιμο εδώ
- Παγωτό: H ιστορία της αγαπημένης μας καλοκαιρινής απόλαυσης!, coozina.gr, διαθέσιμο εδώ