Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Μουσική, μια τέχνη με μακρά παράδοση, με πολλές εκφάνσεις και είδη, που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα. Κάθε είδος της και μια ξεχωριστή ιστορία, κάθε ρεύμα και χιλιάδες ακόλουθοι. Κλασική, παραδοσιακή, ροκ, τζαζ, ηλεκτρονική κ.α., ό,τι κι αν σας γεμίζει υπάρχει σήμερα, με πάρα πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές σε κάθε κατηγορία. Μια από αυτές είναι, επίσης, και η Punk, ένας ιδιαίτερος κλάδος της ροκ μουσικής που ακολούθησε τον δικό του δρόμο.
Η ιστορία της είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, καθώς τη συνοδεύουν διάφορα εξαντρίκ χαρακτηριστικά. Στην αναζήτηση αυτή συμβάλλει και το βιβλίο του Μπάμπη Λάσκαρι Punk: Η Ιστορία μιας Επανάστασης, που διατίθεται από τις Εκδόσεις Οξύ. Η αγάπη του συγγραφέα για τη ροκ μουσική σκηνή τον οδήγησε και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πόνημα, παρά τις σπουδές του στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το βιβλίο του, λοιπόν, χωρίζεται σε πέντε κύριες ενότητες. Πριν από αυτό, όμως, διαβάζουμε μια κατατοπιστική εισαγωγή που μας μυεί στον χώρο της Punk, με τα βασικά χαρακτηριστικά της, τον τρόπο παιξίματος, αλλά και ντυσίματος, αφού δεν πρόκειται μόνο για ένα μουσικό ρεύμα, έχει γενικότερες επιρροές στους ακολούθους της. Επίσης, ακολουθεί και ένα χρονολόγιο με τα βασικά ιστορικά-πολιτικά γεγονότα, ξεκινώντας από το 1975 και φτάνοντας μέχρι το 1989, βάζοντάς μας στο κλίμα της εποχής, που συνέβαλε στη γέννηση της Punk.
Έπειτα, στην πρώτη ενότητα αρχίζει να ερευνά την εμφάνιση της Punk στην Αγγλία, τη βασική χώρα που δημιουργήθηκε και μετά εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Βρισκόμαστε στο 1976, έτος ορόσημο, όταν ξεκινούν τα πρώτα έντονα δείγματα του ρεύματος αυτού να βγαίνουν προς τα έξω, ξεκινώντας με το περιοδικό Punk στη Νέα Υόρκη και, παράλληλα, έχουμε την παρουσίαση του συγκροτήματος “Sex Pistols” στην εκπομπή του Βρετανού παρουσιαστή Bill Grundy, όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, μέσω της τηλεόρασης, σε ένα ευρύτερο κοινό. Συνεχίζοντας κανείς την ανάγνωση βλέπει πως ο συγγραφέας έχει σταχυολογήσει μερικά από τα κυριότερα punk συγκροτήματα, όπως οι “Damned”, οι “The Stranglers”, οι “Sex Pistols” και άλλα, ενώ, παράλληλα, μας δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές των συγκροτημάτων, καθώς και ορισμένες ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια τους ή τους δίσκους τους.
Η επόμενη ενότητα σχετίζεται με τους «πάνκηδες» της Αμερικής ή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον τίτλο, με «Τα ξαδέλφια από τις Η.Π.Α.». Εδώ, όπως και στην προηγούμενη ενότητα, πέραν από την παράθεση των σημαντικότερων συγκροτημάτων και του έργου τους, έχουμε τη διερεύνηση του «ενδυματολογικού κώδικα» και, γενικότερα, του στυλ που συνόδευε τους πρωταγωνιστές. Μέσα από αυτό περνούσαν και ένα έμμεσο μήνυμα για την κοινωνική αλλοτρίωση που χαρακτήριζε την εποχή τους ως μια «διαφυγή από την καθημερινότητα, αλλά και τη δημιουργία μιας δικής τους εκδοχής ενός κόσμου που αποξενώνει». Έτσι, φορούσαν απλά T-shirts, με κάπως ιδιαίτερο περιεχόμενο, δερμάτινα μπουφάν, κοσμήματα με καρφιά και σκισμένα τζιν.
Η εξιστόρηση, όμως, περνάει και στην Ελλάδα, στη λεγόμενη Underground σκηνή, με τις πρώτες επιρροές του εξωτερικού να έρχονται το 1979, στο μαγαζί “Pop Eleven” στο Κολωνάκι που έφερε τους πρώτους δίσκους των Dire Straits. Επίσης, περνάει και στα ελληνικά συγκροτήματα, όπως «Οι Αδιέξοδο», η «Γενιά του Χάους» κ.α. που κάνουν δειλά δειλά τα βήματά τους.
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι και τα γραφιστικά του Πάρι Κούτσικου, με τις εικόνες να ντύνουν με καλλιτεχνικό τρόπο τις σελίδες του. Τέλος, ο απλός και κατανοητός τρόπος γραφής του Λάσκαρι προσφέρει στους αναγνώστες μια άριστη εμπειρία για την ιστορία και την πορεία της Punk, ακόμα κι αν δεν είστε μυημένοι.