16.2 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΚαλαμάτα: Το «νησί» της Πελοποννήσου

Καλαμάτα: Το «νησί» της Πελοποννήσου


Της Νικόλ Καστόρα, 

Η Καλαμάτα απέχει μόλις 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε διακοπές λες και είστε σε νησί, αλλά να μην βρίσκεστε και πολύ μακριά από την Αθήνα, η Καλαμάτα είναι το μέρος που ψάχνατε! Η παραλία της, η μεγάλη αγορά της και η πληθώρα των καφέ και των εστιατορίων για όλες τις ηλικίες και τα γούστα, αλλά ακόμα και οι ξεχωριστές παραλίες και τα χωριουδάκια που την περιβάλλουν, την καθιστούν ιδανική επιλογή για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. 

Η ετυμολογία του ονόματός της σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί με την πρώτη σκέψη. Τρεις απόψεις έχουν εκφραστεί για την ονομασία της. Η πρώτη ισχυρίζεται πως προέρχεται από το ουσιαστικό κάλαμος και ίσως και το λαϊκότερο τύπο «τα καλάματα». Το συγκεκριμένο φυτό αφθονούσε παλιότερα στη Καλαμάτα. Η δεύτερη άποψη, του Νικόλαου Πολίτη, υποστηρίζει ότι προέρχεται από κάποιο ναό ή μοναστήρι της πόλης, αφιερωμένο στην Παναγία την Καλομάτα. Σύμφωνα με την τρίτη και πιο πρόσφατη άποψη, το όνομα Καλαμάτα συσχετίζεται με κάποιο εβραϊκό πανδοχείο της πόλης του 10ου αιώνα, όπου φέρεται να υπήρχε γραμμένη η φαινομενικά ελληνική λέξη «Καλαμάτα», η οποία, όμως, όταν διαβαζόταν ανάποδα, ήταν σύνθεση δυο εβραϊκών λέξεων ατά και μαλάκ(=αμαρτωλός άγγελος/απεσταλμένος). Μάλλον το όνομα αυτό ήταν η κρυπτογραφημένη έκφραση αγανάκτησης των Εβραίων προς τον Όσιο Νίκωνα, ο οποίος ήταν δεινός διώκτης. Αφού μάθαμε τις τρεις απόψεις που «διεκδικούν» την ετυμολογία του ονόματός της, ας ξεκινήσουμε μαζί να εξερευνούμε την όμορφη Καλαμάτα.

Πηγή εικόνας: travel.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Pit Stock / shutterstock

Καταρχάς, η Καλαμάτα είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, καθώς είναι γεμάτη ζωή! Άνθρωποι καθημερινά βολτάρουν στη γραφική πόλη και στην αγορά της, η οποία δεν υστερεί σε σχέση με την πρωτεύουσα. Επιπλέον, τα καφέ και τα εστιατόριά της με τα εκπληκτικά τους εδέσματα προσφέρουν εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές που αφήνουν ευχαριστημένο μέχρι και τον πιο απαιτητικό πελάτη! Μην παραλείψετε ασφαλώς, να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά της πιάτα σε κάποια ντόπια μικρή ταβερνούλα με φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους!. Η γουρουνοπούλα είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό της πιάτο, συνοδευόμενη, βέβαια, από πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα με χοντροελιές, όπως μου είχε πει κάποτε ένας παραδοσιακά φιλόξενος παππούς. Επίσης, παραδοσιακότατο πιάτο της είναι ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρά μακαρόνια, που θα σας κάνει κυριολεκτικά να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την απέραντη ακτογραμμή της με τα καθαρά γαλάζια της, η οποία δεν προσφέρεται μόνο για ατέλειωτες βουτιές και κολύμπι, αλλά και για περατζάδα κυρίως το βράδυ. Στη συνέχεια, μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη βραδιά σε κάποιο από τα πολλά νυχτερινά της μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα.

Επιπροσθέτως, στο κέντρο της Καλαμάτας συναντά κανείς τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Καλαμάτας. Κατασκευάστηκε στις 5 Ιανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Αυγούστου 1873 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μεσσηνίας Προκόπιο Γεωργιάδη. Για αυτό, στα νοτιοανατολικά του ναού έχει στηθεί ένας πέτρινος σταυρός υπερυψωμένος στο σημείο που θεωρείται ότι ήταν η Αγία Τράπεζα με την επιγραφή : «Η πλαξ αυτή ενθυμίζει ιερόν και άδυτον». Η αρχιτεκτονική της είναι αριστοκρατική, αλλά το σημαντικότερο είναι πως είναι θαυματουργή, οπότε μην αμελήσετε να την επισκεφτείτε!

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: kathimerini.gr Φωτογράφος: Διονύσιος Κουρής

Τέλος, έξω από την Καλαμάτα υπάρχουν δύο πετρόκτιστα χωριουδάκια, η Στούπα και Καρδαμύλη που θα σας μαγέψουν! Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η παραλία της «Μυκόνου» της Καλαμάτας, η Καλογριά. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με αμμουδερή παραλία και ξεχωριστά νερά, που θα σας καταπλήξει!

Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για την ομορφιά της Καλαμάτας, αλλά αυτό που ξεχωρίζω, είναι το «Ηράκλειο Καλαμάτα» του Μίλτου Πασχαλίδη:

«Στραβά ξυπνάω ένα πρωί πνιγμένος στη ρουτίνα
βουτάω την κιθάρα μου και φεύγω απ’ την Αθήνα
κι η τύχη μου με φύσηξε στου Νότου το λημέρι
που ‘χει κορίτσια όμορφα και πάντα καλοκαίρι

Ηράκλειο Καλαμάτα και βύσσινο γλυκό
να με ρωτάς σταμάτα τι ψάχνω για να βρω
τι ψάχνω για να βρω

Με μια λαχτάρα στην καρδιά για κείνο που δεν είδα
που άλλοι παράδεισο το λεν κι άλλοι το λεν πατρίδα
βρήκα δυο μάτια ν’ αγαπώ παρέα για να πίνω
φίλους για να τσακώνομαι κι ό, τι έχω να τους δίνω

Ηράκλειο Καλαμάτα και βύσσινο γλυκό
να με ρωτάς σταμάτα τι ψάχνω για να βρω
τι ψάχνω για να βρω

Μα όπως λεν κι οι πιο παλιοί και δίκιο να ‘χουν μοιάζει
πέτρα που θέλει να κυλά ποτέ δε χορταριάζει
και το ξερό κεφάλι μου μυαλό ποτέ δε βάζει
όσο τα πόδια μου βαστούν στο δρόμο θα με βγάζει

Ηράκλειο Καλαμάτα και βύσσινο γλυκό
να με ρωτάς σταμάτα τι ψάχνω για να βρω
τι ψάχνω για να βρω»


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, oloimazi.g, διαθέσιμο εδώ
  • Ηράκλειο Καλαμάτα, Άλμπουμ: Κακές Συνήθειες, Συνθέτης & Στιχουργός:Πασχαλίδης Μιλτιάδης, Έτος Κυκλοφορίας: 1998

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.