Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, τα περιστατικά βίας στη χώρα μας. Περιστατικά βίας με δράστες ανήλικους βρίσκονται, συχνά, στην επικαιρότητα, όπως συνέβη και πρόσφατα, όταν δεκαεπτάχρονος μαθητής της Β’ τάξης στο ΕΠΑΛ Ωρωπού «έριξε» με παιδικό όπλο εναντίον καθηγητή του κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ο εκπαιδευτικός, που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, κατήγγειλε το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα. Μετά την καταγγελία του καθηγητή συνελήφθησαν τόσο ο μαθητής όσο και οι γονείς του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, οι οποίοι, στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα.
Όσο αυξάνονται, λοιπόν, τέτοιου είδους συμπεριφορές, τόσο προκύπτει εύλογα ο εξής προβληματισμός: τι είδους λύση προέρχεται από τη βία και επιλέγεται τόσο συχνά από τους συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που τους απασχολούν; Καμία! Κι όμως, συνεχίζεται! Ενδεικτικός της αύξησης αυτής είναι ο αριθμός περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, ο οποίος ξεπερνά τα 3.000 περιστατικά στην Ελλάδα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου. Αν προστεθούν σε αυτά όλα τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μεγάλη συχνότητα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλοί καταφεύγουν στη βία.
Ο μεγάλος αριθμός των περιστατικών οφείλεται –ίσως– και στο γεγονός ότι ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν στο παρελθόν είτε αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια είτε «κουκουλώθηκαν». Προφανώς, όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα και, επιπλέον, αναρωτιέται κανείς γιατί ένας μαθητής μεταφέρει μαζί με τα βιβλία του και τα υπόλοιπα σχολικά είδη όπλα, μαχαίρια κ.ά., πηγαίνοντας για μάθημα; Δεν χρειάζεται –για άλλη μια φορά– να υπάρχει τραγική κατάληξη για να ενεργοποιηθούν όσοι οφείλουν να δράσουν με αποφασιστικότητα, ώστε να μπει επιτέλους μια τελεία σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Με γνώμονα το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα συχνά πράξεις βίας και, μάλιστα, εντός του σχολικού περιβάλλοντος, είναι προφανές ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι μεγάλο και από ό,τι φαίνεται δεν έχει βρεθεί η λύση με την οποία θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή, γιατί συμβαίνει σε όλες τις βαθμίδες και σε διάφορες περιοχές. Επομένως, πρέπει, τόσο το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε μαθητή να φροντίζει για την καλλιέργεια της συμπεριφοράς του και της παιδείας του όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα να προβαίνει στις ενέργειες εκείνες οι οποίες θα οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να κλείσει επιτέλους αυτός ο κύκλος βίας όχι μόνο στα σχολεία, αλλά γενικότερα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ωρωπός: 17χρονος σε ΕΠΑΛ έριξε με πλαστικό όπλο κατά καθηγητή του στο διάλειμμα, ethnos.gr, διαθέσιμο εδώ