Του Στάθη Αποστόλου,
Αναμφίβολα, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν έντονο το στοιχείο της έκπληξης, παρόλο που ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενο πως η Ν.Δ. θα ήταν πρώτη. Εντούτοις, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την ιστορικών διαστάσεων διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι εκλογές αυτές και η σύνθεση της «βραχύβιας» νέας Βουλής, όμως, είχαν και έντονο το στοιχείο της έκπληξης, δεδομένου ότι όχι μόνο καταδικάστηκαν ιδεολογίες και πολιτικές, αλλά την ίδια στιγμή πολλά πρόσωπα «πλήρωσαν» ακριβά τις άστοχες δηλώσεις και την έπαρση που έδειχναν.
Η Νέα Δημοκρατία μετρά μια απώλεια στη Φθιώτιδα, αυτή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, μια απώλεια ενός ανθρώπου εξαιρετικά προβεβλημένου, λόγω αυτής του της ιδιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Φυσικά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. O κατά τα άλλα καταξιωμένος αυτός πολιτικός, ο οποίος αρνείται πεισματικά, για τους δικούς του λόγους, να εγκαταλείψει τον δημόσιο στίβο, λίγο έλειψε να μείνει εκτός Βουλής, καθότι κατετάγη τρίτος στην εκλογική περιφέρεια της Ηλείας.
Ακόμα και στους πιο έμπειρους σε εκλογικά θέματα, δεν γίνεται να μην προκαλέσει έκπληξη η μη εκλογή του πρώην Υπουργού Νίκου Φίλη. Η εμμονή του να στοχοποιεί μια πολύ μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αφορά τους περίπου τις 300-350.000 εργαζόμενους σε ιδιωτικά κολέγια. είχε ως αποτέλεσμα να τους στρέφει μονίμως εναντίον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι λόγοι αυτοί είχαν καταλυτικό ρόλο στη μη εκλογή του. Επιπλέον, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν κατάφερε να εκλεγεί. Εκείνος δήλωνε, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεσμοθέτησε τη δέκατη τρίτη σύνταξη και ότι η Νέα Δημοκρατία την κατήργησε, την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε διά του στόματος του Υπουργού ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε μεν θεσμοθετήσει ένα μηνιαίο επίδομα καθολικά για όλους τους συνταξιούχους 250 €, κάτι που δεν έχει σχέση με τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Ο Γιάννης Μπαλάφας, επίσης, δεν εκλέχτηκε, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άχρωμος πολιτικά, ενώ τις περισσότερες φορές παρασυρόταν και αυτός από την ακραία λαϊκίστικη ρητορική. Εντύπωση προκαλεί η είσοδος στη Βουλή –με περίπου 20.000 ψήφους– της Ρένας Δούρου, της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, που επί των ημερών της μαζί με τον πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον κύριο Τόσκα, σημειώθηκε η γνωστή εθνική τραγωδία στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους.
Εντύπωση προκαλεί η εκλογή ενός πρώην Υπουργού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως κατάλληλο άνθρωπο για να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και τις ελευθερίες που απορρέουν από αυτό, την ίδια ώρα που σαν Υπουργός ήθελε να φιμώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Νίκος Παππάς, λοιπόν, ο απόλυτα καταδικασθείς πρώην Υπουργός, εξελέγη δια της ψήφου του εκλογικού σώματος μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αναφέρω ότι εξελέγη δια σταυρού, για να τονιστεί πως ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον έθεσε στην κρίση του λαού και δεν τον τοποθέτησε στη σίγουρη εκλογή του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ένα άλλο παράδειγμα μιας «περίεργης» περίπτωσης εκλογής ήταν αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος λίγο καιρό πριν οριακά βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων για τις δημόσιες επιθετικές δηλώσεις του σε γνωστά πρόσωπα του δημοσίου βίου.
Συμπερασματικά, θα ήθελα να παραθέσω το εξής: Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δεν θέλει πειραματισμούς, δεν θέλει περήφανες διαπραγματεύσεις, αλλά θέλει σταθερότητα, έχει ανάγκη από ασφαλή εθνικά σύνορα και, φυσικά, οικονομική ανάπτυξη που μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς. Σίγουρα, λοιπόν, η προτίμηση που θα εκφραστεί από εμάς στην επόμενη εξαιρετικά σημαντική κάλπη θα καθορίσει τις τύχες όλων μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα που είναι οριακά εντός ή εκτός Βουλής, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ