Του Θοδωρή Μπουλούμπαση,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από μία οικονομική κατάσταση με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί μία κατάσταση, που η γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών είναι υψηλή και συνεχής. Ορισμένοι από τους λόγους που συντελούν στην αύξηση του πληθωρισμού είναι η γενικευμένη αύξηση του κόστους παραγωγής, ιδιαιτέρως το τελευταίο έτος. Η χώρα της Ρωσίας αποτελεί μεγάλο ενεργειακό παίχτη στην αγορά του φυσικού αερίου, με την αύξηση του κόστους να μετακινείται στα λειτουργικά κόστη της βιομηχανίας και, τελικώς, στον μέσο καταναλωτή. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι η υπερβολική «εκτύπωση» χρήματος από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς παρατηρείται υπερβολική προσφορά χρήματος, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων με χαρακτηριστικά υψηλού πληθωρισμού, η αξία του χρήματος μειώνεται με τον χρόνο και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών υποχωρεί. Εντούτοις, οι καταναλωτές, με σκοπό να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους από το φαινόμενο του πληθωρισμού, είναι σημαντικό να επενδύουν τα χρήματά τους. Το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών, με τον κάθε επενδυτή, αφότου ενημερωθεί κατάλληλα, να μπορεί να επιλέξει το επενδυτικό προϊόν της αρεσκείας του, καθώς και το πιο συμβατό με το επενδυτικό του προφίλ.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στο ανανεωμένο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών υπάρχουν ρητές αναφορές, σχετικά με την προστασία των ιδιωτών στον χώρο των επενδύσεων. Έτσι, λοιπόν, τα τραπεζικά ιδρύματα, ως μεσάζοντες των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, είναι υποχρεωμένα να δημιουργήσουν το επενδυτικό προφίλ του κάθε ιδιώτη, αναλύοντας τα εισοδήματά του, καθώς και τους σκοπούς της επένδυσής του. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους είναι σημαντικό κανείς να επενδύει, ακόμα και κατά τη διάρκεια περιόδων με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, μέσω μιας επένδυσης, ένας ιδιώτης μπορεί να προστατευθεί από την αποτίμηση της αξίας του χρήματος και να προστατεύσει την αξία τους από τον πληθωρισμό. Σε περίπτωση που κάποιος μπορέσει να αποκτήσει αποδόσεις που υπερβαίνουν το ποσοστό του πληθωρισμού, τότε ουσιαστικά αυξάνει την αγοραστική του δύναμη. Επιπροσθέτως, εκτός από την προστασία των χρημάτων, η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους κρίσης δημιουργούνται εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Το κοινό έχει την τάση να υπεραντιδρά στα αρνητικά νέα που κυκλοφορούν στις αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τραπεζική κρίση της Deutsche Bank, που αποπλήρωσε νωρίτερα ορισμένους κατόχους ομολόγων. Το γεγονός αυτό, αν και ήταν μία θετική κίνηση, ερμηνεύτηκε αρνητικά από την αγορά, δημιουργώντας ένα γενικευμένο bank run και μία υποτίμηση της μετοχής της εταιρείας. Το κοινό, στην περίπτωση αυτή, αγνόησε τα θεμελιώδη στοιχεία των ισολογισμών της τράπεζας, που ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, και λειτούργησε με καθαρά συναισθηματικά κριτήρια. Γενικά, ακόμη και σε έτη με διεθνή κρίση, η αγορά μετοχών (π.χ. ο δείκτης S&P 500) δίνει απόδοση που καλύπτει το ποσοστό πληθωρισμού.
Εκτός από την αγορά μετοχών, στο προσκήνιο έχουν επανέλθει και οι προθεσμιακές καταθέσεις, με τις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενες τα bank run που έχουν προηγηθεί σε χώρες της Ευρώπης, να προσφέρουν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια στους καταθέτες σε μία προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προσφέρει premium προθεσμιακές καταθέσεις, με επιτόκια έως και 3,10%, με εξαμηνιαία καταβολή τόκων και διάρκεια 12 και 24 μηνών. Έτσι, λοιπόν, χωρίς την απόκτηση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος, θα μπορούσε κανείς να εξαλείψει τις πληθωριστικές πιέσεις (βρίσκεται στο 5% σήμερα) μέσω μιας απλής κατάθεσης.
Τέλος, ο «βασιλιάς» του χώρου των επενδύσεων στη χώρα μας παραμένει το Real Estate. Η ζήτηση ακινήτων έχει ανέβει κατακόρυφα μετά το πέρασμα της πανδημίας, με τις τιμές ενοικίων να ανεβαίνουν κατακόρυφα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις και έσοδα.