Του Βασίλη Ανέστη,
Μετά από μία άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Eκλογές της 21ης Μαΐου, το σενάριο της εξασφάλισης αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες είναι αρκετά αναμενόμενο. Στην Πειραιώς κάνουν, δικαίως, όνειρα και για ανάδειξη μεγάλου αριθμού βουλευτών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης άρθρων του Συντάγματος χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη των υπολοίπων κομμάτων στη Βουλή. Με την παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη, ο απώτερος σκοπός της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες επαναληπτικές Εκλογές είναι ξεκάθαρα οι 180 έδρες, αριθμός που θα τους επιτρέψει ακριβώς αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω συνέντευξής του, προχώρησε σε δήλωση ώστε να αναθεωρήσει τα λεγόμενα του Υπουργού Ανάπτυξης, λέγοντας πως επιδιώκει συναίνεση στη Βουλή όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και δεν επιδιώκει μια «ηγεμονία» της Ν.Δ.
Βέβαια, δεν θα ήταν ψευδές να πούμε πως το ενδεχόμενο συγκέντρωσης 180 βουλευτών θα είναι το ιδανικότερο σε μια νέα διακυβέρνηση της χωράς και αυτό διότι είναι γνωστά τα σχέδια της Ν.Δ. για μεταρρυθμίσεις που αφορούν το νερό, την παιδεία και την υγεία. Σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής, με μία νωθρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Ν.Δ. θα μπορέσει να εξασφαλίσει την παντοδυναμία ενόψει της επόμενης τετραετίας. Τώρα, εάν προκύψει επτακομματική Βουλή, δηλαδή με είσοδο των κομμάτων ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυριαρχία του κεντροδεξιού κόμματος σίγουρα δεν θα επιτευχθεί, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Για αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει μία επίθεση σε αυτά τα δύο κόμματα και, γενικότερα, στα δεξιά-πατριωτικά κόμματα, διότι πλέον αυτά απειλούν την ευρύτερη εδραίωση της Ν.Δ. στον επαναληπτικό γύρο.
Η επιτυχία, άνευ προηγουμένου, της Νέας Δημοκρατίας στις Εκλογές οφείλεται πρώτον στο ίδιο το κόμμα και δεύτερον στην ανικανότητα του αντιπάλου του. Κατέβηκε στις πρώτες Εκλογές με στόχο μόνο τη νίκη, κάνοντας την αυτοκριτική του. Με οργάνωση και σύνεση κατάφεραν να βγουν ευνοούμενοι από τη «μάχη της κάλπης». Αυτό φάνηκε και στο πόσο καλά στήθηκαν και πορεύτηκαν τα στελέχη της στο επικοινωνιακό κομμάτι. Με προσεγμένο και ορθό λόγο παρουσίασαν το πρόγραμμά τους και απέδειξαν, εν ολίγοις, το πόσο έτοιμοι είναι να κυβερνήσουν ξανά. Αντιθέτως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέτυχε παταγωδώς μπροστά στις κάμερες. Προβάλλοντας μία απελπισμένη προσέγγιση ψήφων, με τις γνωστές λαϊκίστικες πολιτικές του. Η αδυναμία να στηθούν απέναντι στο τραπέζι ισάξια με τους πολίτικους αντίπαλους τους στοίχησε. Μάλιστα, πιο πρόσφατα, η δήλωση Κατρούγκαλου, που γύρισε μπούμερανγκ στο κόμμα, απέδειξε τις εσωκομματικές αδυναμίες και τριβές, βάζοντας αρνητικό πρόσημο. Η συνταγή του 2015 είναι πλέον αδιαμφησβήτητα ξεπερασμένη.
Ουσιαστικά το κεντροδεξιό κόμμα «ανέπνευσε» έναν θετικότερο αέρα. Πράγματι μετέφερε το μήνυμα της σταθερότητας πιο επιτυχημένα. Αυτή η αισιοδοξία αρκεί για να πείσει το εκλογικό σώμα, το οποίο ζητά σίγουρες και άμεσες λύσεις. Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, φαντάζει ορθότερη επιλογή. Για αυτόν τον λόγο θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα. Θα πορευτεί μεθοδευμένα, όπως τον Μάη. Εφόσον γνωρίζει την κυριαρχία του κόμματός του, είναι αναμενόμενο να θέλει να την επεκτείνει, χωρίς να το διατυμπανίζει, για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι αρλούμπες. Έτσι αποδεικνύει τη μεγάλη διαφορά του με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία έπεισε τους πολίτες ότι αποτελεί την καλύτερη κυβερνητική επιλογή και φιλοδοξεί να το εξαργυρώσει στις επερχόμενες κάλπες.
Στις 25 Ιουνίου, το ενδεχόμενο να αυξηθεί η αποχή είναι λογικό, αφενός λόγω της τουριστικής περιόδου, αφετέρου της απουσίας ουσιαστικής κόντρας στην τελική έκβαση του αποτελέσματος, καθιστώντας το ενδιαφέρον των πολιτών μειωμένο. Το γεγονός, λοιπόν, ότι το μοναδικό, κατά έναν βαθμό, ουσιώδες εμπόδιο για επίτευξη παντοδυναμίας στο κοινοβούλιο για ένα κόμμα (!) είναι η θετική συμμετοχή των πολίτων με γαλάζιο ψηφοδέλτιο, παρά είναι ανησυχητικό για την πορεία της Δημοκρατίας μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ο Μητσοτάκης “αδειάζει” τον Γεωργιάδη για τις 180 έδρες: “Δεν θέλω να αλλάξω το Σύνταγμα μόνος μου”, thetoc.gr, διαθέσιμο εδώ