Του Γιάννη Μάρκελλου,
1564: Πεθαίνει ο θεολόγος Τζον Κάλβιν ή αλλιώς ο πατέρας του Καλβινισμού. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε περί απολύτου προορισμού. Ο Ιωάννης Καλβίνος, γνώστης των θεολογικών πραγμάτων, θα επικαλεστεί μια σειρά αγιογραφικών μαρτυριών που ενθαρρύνουν καίτοι περισσότερο τις απόψεις του. Ανάμεσα στα άλλη κεντρικό του δόγμα είναι, ότι ο Θεός έχει αποφασίσει πως ορισμένοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στην αιώνια ζωή και άλλοι στον αιώνιο θάνατο. Είναι ένας άνθρωπος που αμφισβήτησε πολύ και επικαλέστηκε πολύ. Ο Ιερός Αυγουστίνος αποτελεί το τρανό παράδειγμα, αφού από τη μία για να απαντήσει στα ανακυπτόμενα θεολογικά ζητήματα τον επικαλείται και τον χρησιμοποιεί στην επιχειρηματολογία του και από την άλλη του ασκεί έντονη κριτική θεωρώντας μάλιστα τις απόψεις του και ως σοφίσματα.
1703: Ο τσάρος Πέτρος Α’ ανακηρύσσει την Αγία Πετρούπολη πρωτεύουσα της Ρωσίας. Αρχική σκέψη του είναι ότι η Αγία Πετρούπολη γίνεται ο οφθαλμός της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η Unesco έχει ανακηρύξει το κέντρο της πόλης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, έχει λεχθεί κατά καιρούς πως αποτελεί τη Βενετία του Βορρά.
1821: Πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία της Ερεσσού, η πρώτη νικηφόρα ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Η επιτυχία αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και συνέβαλλε ούτως ώστε οι Έλληνες ναυμάχοι να γίνουν ισχυρού και στη θάλασσα. Πρωταγωνιστής ήταν ο Δημήτριος Παπανικολής, ο οποίος πυρπόλησε με απόλυτη επιτυχία το αντίπαλο εχθρικό πλοίο. Η τραγωδία του τουρκικού πλοίου αποτυπώνεται με περισσή ενάργεια σε ζωγραφικούς πίνακες που παρουσιάζουν το επιβλητικό πλοίο να μεταβάλλεται σε τέφρα και ερείπια. Με αυτήν τη ναυμαχία οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη δύναμη τους.
1883: Ο Αλέξανδρος Γ’ στέφεται τσάρος της Ρωσίας. Βίωσε τη δολοφονία του πατέρα του και με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξανδρος Γ’ σκέφτηκε, πως η Ρωσία δεν είχε τίποτα κοινό με τις δυτικές ιδέες. Ο γιγαντόσωμος τσάρος χαρακτηρίστηκε, ως η επιτομή της πολιτικής του εκρωσισμού, αφού σκοπός του ήταν η επιβολή της ρωσικής θρησκείας και του πολιτισμού σε όλους τους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς. Η εξωτερική πολιτική του τσάρου προκαλούσε ταραχή. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί η επεκτατική πολιτική του στην κεντρική Ασία.
1910: Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός στην καταγωγή και Μικροβιολόγος στο επάγγελμα ανακάλυψε το βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας. Οι εργασίες του για τη φυματίωση ουσιαστικά εξαφάνισαν την ασθένεια. Ο Ρόμπερτ Κοχ ασχολήθηκε ακόμα με έρευνες που ασχολούνται με άλλες ανθρωπονόσους και ζωονόσους.
1923: Γεννιέται στην Βαυαρία ο Χένρι Κίσινγκερ, πολιτικός και Υπουργός σε διάφορες θέσεις. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Γερμανία ύστερα από την άνοδο των ναζιστών και εγκαταστάθηκαν στην Αμερική. Εκεί είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο Χάρβαρντ, ανοίγοντας μια σπουδαία καριέρα μπροστά του. Βραβεύτηκε, επίσης, και με το Νόμπελ Ειρήνης, το 1973. Ακόμα εν ζωή ευρισκόμενος γιορτάζει τα 100στά γενέθλια του. Χαρακτηρίστηκε από μερικούς, ως οραματιστής και από άλλους, ως εγκληματίας πολέμου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ