11.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ειλείθυια» του Yves Baudon

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ειλείθυια» του Yves Baudon


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή, 

Η Ειλείθυια, όνομα που σημαίνει «αυτή που βοηθάει να έρθει κάτι», ήταν μια δευτερεύουσα θεότητα της Ελληνικής Μυθολογίας, που προστάτευε τον τοκετό και τις λεχώνες. Από αυτήν δανείζεται τον τίτλο του αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο. Και το λέω ιδιαίτερο όχι απλώς για να κάνω ένα τετριμμένο κομπλιμέντο, αλλά επειδή πραγματικά είναι. Ας πάρω, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Ειλείθυια είναι ένα από τα διηγήματα του βιβλίου, στο οποίο μια ιδιαίτερη παρουσία, εκφρασμένη μέσα από ένα παιδικό πρόσωπο, έρχεται να δώσει με μαγικό σχεδόν τρόπο το ίχνος μιας νέας ζωής, που συνδέεται βαθιά με την ψυχή του ατόμου και όχι με τους επιβεβλημένους σε αυτό ρόλους, οι οποίοι, όμως, πολλές φορές τελικά επικρατούν. 

Πηγή Εικόνας: Εκδόσεις Περισπωμένη

Το βιβλίο, που περιλαμβάνει επτά διηγήματα και έναν ποιητικό επίλογο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περισπωμένη και αποτελεί συνεργασία όχι λιγότερων από τεσσάρων λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Ο συγγραφέας, Yves Baudon, σε συνεργασία με τον μεταφραστή Διονύση Μαρσέλλο δίνουν μια δίγλωσση έκδοση των αφηγήσεων, όπου ο γνώστης της γαλλικής γλώσσας μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα τόσο στο ελληνικό όσο και στο γαλλικό κείμενο, αλλά και να ψυχαγωγηθεί απεριόριστα από λέξεις που, όπως επισημαίνεται και στο κείμενο, απλά δεν μεταφράζονται! Τις ιστορίες πλαισιώνουν και συμπληρώνουν τα έργα δύο ζωγράφων, του Κωνσταντίνου Παπαργύρη και της Paola Tarditi, οι οποίοι ουσιαστικά παρέχουν ένα εξώφυλλο και έναν καμβά σε κάθε ιστορία, καθώς μέσα από τα χρώματα και την εκφραστικότητα των έργων τους κάνουν ακόμη πληρέστερη την ανάγνωση κάθε διηγήματος. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που όχι απλώς διαβάζεται, αλλά, επιπλέον, βλέπεται και ακούγεται. Αποτελεί ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για κάθε αναγνώστη να βρίσκει ήδη από τις πρώτες, συνήθως κενές, σελίδες ότι οι δημιουργοί ενδιαφέρθηκαν για την αναγνωστική του εμπειρία. Στις πρώτες, λοιπόν, σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου θα βρείτε ένα QR code και, παράλληλα, μια σύντομη εξήγηση ότι μέσω αυτού μπορείτε να αναζητήσετε την ομότιτλη λίστα αναπαραγωγής που δημιουργήθηκε στο Spotify ειδικά για να συνοδεύσει την ανάγνωση των συγκεκριμένων ιστοριών. Αν αποφασίσετε να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο, σας προτείνω να μην παραλείψετε τη μουσική, που είναι επιλεγμένη προσεκτικά για κάθε διήγημα ξεχωριστά.

Ο συγγραφέας του έργου αυτού αγαπά ιδιαίτερα την Ελλάδα, από την οποία εμπνέονται και οι ιστορίες του. Ο ίδιος, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια και ως μηχανικός, θεωρεί ότι το γράψιμο είναι μια θεραπευτική διαδικασία συμφιλίωσης με τον εαυτό σου. Δεν πρόκειται, όμως, για μια Ελλάδα παρουσιασμένη φολκλορικά, όπως στα προϊόντα για τουρίστες. Οι ιστορίες μιλούν για πραγματικούς ανθρώπους και μέρη, για εμπειρίες πολύ σπάνιες, όπως την εξιχνίαση μιας εξαφάνισης που έγινε πριν πολλά χρόνια, ή και πολύ συχνές, όπως μια ήττα στο τάβλι – η οποία παρόλα αυτά επηρεάζει με εξόχως σπάνιο τρόπο τον παίκτη. 

Κεντρικό μοτίβο στο κείμενο είναι η ψυχή του ανθρώπου, σαν μια ενέργεια που έχει τους δικούς της κανόνες και συχνά επιβάλλει τις δικές της επιθυμίες. Ήδη από το πρώτο διήγημα φαίνεται και η αγάπη του συγγραφέα για την ελληνική ιστορία, καθώς οι ήρωες της αφήγησης εξιχνιάζουν μια εξαφάνιση ενός οπλαρχηγού της Επανάστασης, που μοιάζει να έπεσε θύμα μιας εντελώς προσωπικής εκδίκησης. Η ιστορία ενός παράνομου έρωτα εμπλέκεται τόσο αβίαστα με το ελληνικό τοπίο και με την Ιστορία, ώστε να μπορεί κανείς να τη φέρει στη φαντασία του σαν να ήταν μάρτυρας των γεγονότων.

Έργο του Κωνσταντίνου Παπαργύρη. Πηγή Εικόνας: Εκδόσεις Περισπωμένη

Κάθε αναγνώστης θα δει την επιρροή της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο κείμενο, η οποία δεν χρησιμοποιείται όπως στα φιλολογικά εγχειρίδια, αλλά μοιάζει να αναπνέει μαζί με τους χαρακτήρες, καθώς η αγωνία για μια παρτίδα τάβλι παρομοιάζεται με την αγωνία των Τρώων, φέρνοντας αμέσως ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό δείχνει σε κάθε αφήγηση πόσο βαθιά αγαπά ο συγγραφέας την ελληνική Ιστορία και Γραμματεία, αλλά και πόσο εντέχνως έχει παρουσιάσει τους ανθρώπους και το φυσικό ή ανθρώπινο τοπίο μέσα από τις ιστορίες του. Αν αγαπάτε την ανάγνωση διηγημάτων, ίσως αυτό να είναι το επόμενο βιβλίο για να διαβάσετε και ίσως η θεά του τοκετού φέρει και σε εσάς νέες και καινοτόμες ιδέες μέσα από τις σελίδες του. 


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.