9.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤέλος εποχής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Τέλος εποχής για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Δεν ξέρω αν η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου σηματοδοτεί τη λήξη μιας εποχής, που ήθελαν να αναβιώσει στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μιας εποχής «ωχαδερφισμού», εύκολων λύσεων και «αυριανισμού», που θύμιζε την αρνητική πλευρά της περιόδου ’80-’90. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν θέλουν να γυρίσουν 40 χρόνια πίσω.

Αρχικά, ο μέσος πολίτης δυσαρεστήθηκε από αυτό που έβλεπε να διεκδικεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ένα κόμμα, του οποίου ο αρχηγός ζητούσε την αυτοδυναμία πριν από μερικά χρόνια, ενώ τώρα, έχοντας ψηφίσει ως Kυβέρνηση την απλή αναλογική, δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ότι θέλει «προοδευτική διακυβέρνηση» κομμάτων με κοινά χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τις εκλογές, χωρίς, ωστόσο, να διαγραφεί από το κόμμα, ανησύχησε πολλούς που πίστεψαν ότι για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα με τόσες πολλές παροχές θα χρειαστούν αντίμετρα. Και αυτό που είπε ο πρώην Υπουργός περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν αποκλείεται να γινόταν πραγματικότητα ξανά, όπως την περίοδο 2015-2019. Ακολούθησε η Θεανώ Φωτίου, που ενόχλησε όταν δήλωσε ότι οι πολίτες με εισόδημα των € 5.000 ανήκουν στη μεσαία τάξη…

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη, που είναι εκτός της εκλογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, ο πρώην χρυσαυγίτης Βουλευτής Μπαρμπαρούσης και στέλεχος του κόμματος Κασιδιάρη έδωσε γραμμή υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση-διαφωνία από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ ο Κασιδιάρης καλούσε τους υποστηρικτές του να είναι επιφυλακτικοί με τα μικρά κόμματα και να καταψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. «Τι άλλο μένει», θα αναρωτηθεί κανείς… Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απείχε από την ψηφοφορία για τη διάταξη της απαγόρευσης των εγκληματικών οργανώσεων και υποψηφίων με τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Αντιθέτως, κόμματα του Κέντρου ή και της Αριστεράς, όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Κ.Κ.Ε. και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν ότι δεν θέλουν υποστηρικτές ακροδεξιών, αλλά και εγκληματικών οργανώσεων. Και κέρδισαν! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέβηκε, το Κ.Κ.Ε. αύξησε τη δύναμή του ύστερα από πολλά χρόνια και η Πλεύση Ελευθερίας διπλασίασε το ποσοστό της, απέχοντας ελάχιστα από την είσοδο στη Βουλή.

Γενικότερα, ο μέσος πολίτης κάθε ηλικίας δυσαρεστήθηκε από τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στράφηκε σε μικρότερα κόμματα. Όχι βέβαια σε όλα. Είδαμε και το Μέ.Ρ.Α.25 που, αν και είχε ανέβει δημοσκοπικά, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ίσως γιατί ακολούθησε μερικώς το αφήγημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο μέσος άνθρωπος, λοιπόν, απογοητεύθηκε και πήγε στην κάλπη, ψηφίζοντας είτε τη Νέα Δημοκρατία για τη σταθερότητα και την ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της διακυβέρνησης είτε μικρά κόμματα προς τα Αριστερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Επιπλέον, άρχισε δειλά-δειλά να ανεβαίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που σε κάποιες περιοχές έφτασε στη δεύτερη θέση. Βλέπουμε ότι 11 χρόνια μετά την απότομη άνοδό του καταποντίζεται, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πόλος μιας σοβαρής τάσης της Κεντροαριστεράς, κάτι που δεν αποκλείει περαιτέρω πτώση μελλοντικά αν δεν αλλάξει στάση…

Πηγή εικόνας: Powergame.gr / Δημιουργός και Δικαιώματα χρήσης: Eurokinissi / MotionTeam

Ο κόσμος δεν θέλει την αστάθεια και την τοξικότητα. Η αρνητική καμπάνια που εφάρμοσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν βοηθά. Έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, μας έλεγαν να φύγει ο Μητσοτάκης. Αλλά δεν μας έλεγαν ποιος θα έρθει σε αυτήν την προοδευτική Κυβέρνηση που επεδίωκαν. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στη στρατηγική επικοινωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Απέτυχε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.! Το μείγμα της «υψωμένης γροθιάς», σε συνδυασμό με την κριτική, χρησιμοποιώντας όρους και έχοντας συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά σε κόμμα διαμαρτυρίας, και, ταυτόχρονα, με την προσπάθεια να υπόσχεσαι τα πάντα χωρίς αντίκρισμα, οδηγεί σε αδιέξοδο.

Κλείνοντας, να τονιστεί ότι οι πολίτες γνωρίζουν και κρίνουν. Όποιοι τους υποτιμούν, θα το πληρώσουν! Το 2023 δεν είναι 2014-2015. Δύο κόσμοι «συγκρούονται»: η τοξικότητα και ο ρεαλισμός. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιος θα κερδίσει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η αντιστροφή του 2012, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.