19.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαParidegi: Η ψυχοπομπός της κορεάτικης μυθολογίας

Paridegi: Η ψυχοπομπός της κορεάτικης μυθολογίας


Της Κυριακής Γκουργκούλη,

Η ιστορία μας ξεκινά στο βασίλειο Pulla, το οποίο κυβερνιόταν από τον βασιλιά Ogu. Ο Ogu ήταν ένας βασιλιάς ευγενής και ειρηνικός που επέλεξε για σύζυγό του την Λαίδη Kildae. Πριν το ζευγάρι παντρευτεί, ο βασιλιάς έστειλε την Λαίδη Kildae στο παλάτι Ch’ônha για να μάθει τη μοίρα τους από τον μάντη Taji.

Όταν η Λαίδη έφτασε στο παλάτι, ο μάντης την προειδοποίησε πως η χρονιά δεν ήταν ευνοϊκή για γάμο και πως καλό θα ήταν να περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος, σε αντίθετη περίπτωση το ζευγάρι θα αποκτούσε εφτά κόρες και καθόλου γιους. Η Kildae μετέφερε τα νέα στον βασιλιά, αλλά εκείνος, ανυπόμονος καθώς ήταν, αγνόησε την προειδοποίηση και παντρεύτηκε την κοπέλα.

Τα χρόνια πέρασαν και πράγματι το αντρόγυνο δεν κατάφερε να αποκτήσει κανέναν γιο, μόνο έξι κόρες. Μια μέρα, η Λαίδη Kildae, που βασανιζόταν από τη θλίψη, βγήκε στον κήπο του παλατιού της και συνάντησε έναν μοναχό. Ο μοναχός της αποκάλυψε πως ο μόνος τρόπος για να λύσει το πρόβλημά της θα ήταν να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στα βουνά και να προσευχηθεί. Η γυναίκα, που κατάλαβε ότι ο μοναχός ήταν στην πραγματικότητα αρχιερέας και ότι είχε μεγάλη δύναμη, υπάκουσε και πέρασε εκατό μέρες στα βουνά προσευχόμενη. Ακόμα και όταν επέστρεψε, η Kildae συνέχισε να προσεύχεται, όπως την είχε συμβουλέψει ο αρχιερέας.

Τελικά, η γυναίκα κοιμήθηκε –ήταν η δέκατη όγδοη μέρα του Απρίλη– και στον ύπνο της εμφανίστηκε μια θεότητα του ουρανού που έπεσε στην αγκαλιά της. Αυτό ήταν καλός οιωνός και αμέσως μόλις ξύπνησε, η Kildae έγραψε στον βασιλιά να την επισκεφτεί. Το ίδιο βράδυ, οι δυο τους έκαναν έρωτα και στο κρεβάτι τους κατέβηκαν οι θεοί του ουρανού και της γης, των αστερίων, του φεγγαριού και του παραδείσου.

Κίσσα και τίγρης. Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Οι μήνες περνούσαν και η βασίλισσα έγκυος πια και σε προχωρημένη ηλικία έδωσε ζωή στο έβδομο παιδί της. Όταν, όμως, αυτή και ο βασιλιάς ζήτησαν να μάθουν το φύλο του παιδιού, οι γυναίκες που τη βοήθησαν στη γέννα παρέμειναν σιωπηλές και τελικά αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν ότι η Λαίδη Kildae είχε δώσει ζωή στην έβδομη κόρη τους. Εξοργισμένος, ο Βασιλιάς αποφάσισε να ξεφορτωθεί το παιδί το οποίο και εγκατέλειψε στην αυλή του παλατιού, μέχρι που μία μαύρη κίσσα πέρασε και άρπαξε το παιδί πετώντας μακριά.

Μετά από αυτό το περιστατικό, πέρασε ένας χρόνος και το ανδρόγυνο περπατούσε στον κήπο του παλατιού όταν άκουσε το κλάμα ενός μωρού. Γρήγορα διαπίστωσαν πως αυτό που ακουγόταν δεν ήταν στ’ αλήθεια παιδί, αλλά μία μαύρη κίσσα. Όσο και αν προσπάθησαν να την διώξουν, δεν τα κατάφεραν και νικημένος ο Βασιλιάς ζήτησε από το πουλί να του φέρει πίσω την έβδομη πριγκίπισσα. Το μωρό ήταν καλυμμένο με μυρμήγκια και η βασίλισσα δάκρυσε βλέποντας το. Ο βασιλιάς, ακλόνητος στην απόφασή του, ζήτησε να κλειδώσουν το μωρό σε ένα σεντούκι από νεφρίτη και να το ρίξουν στη θάλασσα. Έτσι και έγινε.

Το κλάμα του παιδιού αυτή τη φορά άκουσε ο θεός Sakyamuni, ο οποίος, απογοητευμένος με το φύλο του, πήρε το παιδί και το έδωσε στον κύριο και στην κυρία Pirigongdôk, τους θεούς του βουνού Pirigongdôk για να το μεγαλώσουν. Το παιδί πήρε το όνομα Paridegi, επειδή την είχαν εγκαταλείψει οι πραγματικοί της γονείς.

Η κοπέλα μεγάλωσε και στα δεκαπέντε της χρόνια απαίτησε να μάθει ποιοι ήταν οι πραγματικοί της γονείς. Το γέρικο ζευγάρι αρνήθηκε να της αποκαλύψει κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, στο βασίλειο Pulla, ο Ogu και η Kildae, ήταν βαριά άρρωστοι. Ο βασιλιάς ζήτησε από τον μάντη Taji να βρει την θεραπεία για εκείνον και τη σύζυγό του και εκείνος απάντησε πως θα έπρεπε να πιούν το θαυματουργό νερό του μάγου Musang και να βρουν την έβδομη κόρη τους, κάτι που προκάλεσε βαριά μελαγχολία στον βασιλιά: μια κόρη εγκαταλελειμμένη στη θάλασσα θα ήταν αδύνατο να βρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ένας απεσταλμένος στάλθηκε σε αναζήτηση της έβδομης πριγκίπισσας. Μαζί του κουβαλούσε γράμματα από τον βασιλιά, τη βασιλιά και τις έξι κόρες τους και η κίσσα που έσωσε αρχικά το παιδί οδηγούσε τον δρόμο του. Όταν ο απεσταλμένος έφτασε τελικά στην καλύβα των Pirigongdôk, η Paridegi αρνήθηκε να πιστέψει τα γράμματα που της έφερε και απαίτησε λίγο από το αίμα του κάθε ενός. Η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε και η πριγκίπισσα οδηγήθηκε στο παλάτι.

Το βασίλειο Pulla. Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Στο μεταξύ η υγεία του βασιλικού ζεύγους είχε χειροτερέψει. Οι δυο τους ικέτεψαν την Paridegi να βρει το θαυματουργό νερό του μάγου Musang και εκείνη, με φορεσιά άνδρα έφυγε για να το αναζητήσει. Πριν αφήσει το παλάτι, ζήτησε από τις αδερφές της να διατηρήσουν τα σώματα των γονιών τους ανέπαφα ακόμα και αν αυτοί υπέκυπταν τελικά στην ασθένεια τους.

Η Paridegi ταξίδεψε για πολλές μέρες μέχρι που στον δρόμο της συνάντησε τον θεό Sakyamuni, αυτόν που την είχε παραδώσει στους θεούς του βουνού για να την αναθρέψουν. Εκείνη παρουσιάστηκε σε αυτόν ως άνδρας και εκείνος δεν την αναγνώρισε παρά μόνο της έδωσε ένα κόκκινο λουλούδι. Η πριγκίπισσα τίναξε το λουλούδι και αμέσως βρέθηκε στο παλάτι του μάγου Musang. Έκπληκτος εκείνος ζήτησε να μάθει πως κατάφερε να φτάσει σε ένα μέρος τόσο απρόσιτο για κάθε τι ζωντανό σε αυτόν τον κόσμο. Εκείνη απλά ανακοίνωσε στον μάγο πως βρισκόταν εκεί για να υπηρετήσει την οικογένειά της.

Ο Musang συμφώνησε να τη βοηθήσει. Για να το κάνει αυτό η Paridegi θα έπρεπε να τον υπηρετήσει για εννιά χρόνια. Όταν τα εννιά χρόνια πέρασαν η πριγκίπισσα ζήτησε την πληρωμή της από τον μάγο. Αντί για αυτό εκείνος ζήτησε το χέρι της σε γάμο. Εκείνη δέχθηκε και μαζί έκαναν εφτά γιους. Παρόλα αυτά, ήρθε η στιγμή που η Paridegi ήξερε ότι έπρεπε να επιστρέψει –είχε νιώσει τον ταυτόχρονο θάνατο των γονιών της. Μαζί της έφερε τον άνδρα της, τους εφτά γιους της και το θαυματουργό νερό.

Καθώς ταξίδευαν πίσω στο βασίλειο Pulla, η Paridegi παρατήρησε καράβια να πετούν στον ουρανό. Ρώτησε τον άνδρα της για αυτά και ο Musang της απάντησε πως τα καράβια μετέφεραν τις ψυχές των νεκρών.

Τελικά, το ζευγάρι έφτασε στην πόλη ακριβώς την στιγμή που ο βασιλιάς και η βασίλισσα κηδεύονταν. Η πριγκίπισσα έτρεξε προς τα νεκρά σώματα τους και τους πρόσφερε το θαυματουργό νερό. Το ζευγάρι βρισκόταν πάλι στη ζωή. Ο βασιλιάς Ogu, γεμάτος ευγνωμοσύνη πρόσφερε στην κόρη του το βασίλειό του για να ξεπληρώσει το μεγάλο καλό που είχε κάνει. Η Paridegi όμως αρνήθηκε.

«Το βασίλειο δεν είναι για μένα και κανένας θησαυρός δεν είναι για μένα. Δεν έζησα ποτέ ως πριγκίπισσα με τους γονείς μου για αυτό και προτιμώ να γίνω η θεά πρόγονος όλων των σαμάνων» είπε. Έτσι, η Paridegi έγινε η θεά του σαμανισμού, εκείνη που οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον άλλο κόσμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Choi, W. (2008), An Illustrated Guide To Korean Mythology, Leiden: Εκδόσεις Brill.
  • Choi, W. (2008), Paridegi, Goddess Who Guides Dead Souls To The Underworld, Leiden: Εκδόσεις Brill.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Γκουργκούλη
Κυριακή Γκουργκούλη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 2004 και φοιτεί στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Ενδιαφέρεται κυρίως για την Κοινωνική Ανθρωπολογία και ειδικότερα τις Σπουδές Φύλου. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά (και μη) βιβλία, χορεύει, παίζει βιολί και γράφει.