21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆγγελος Συρίγος: «Οι νέοι να ψηφίσουν έχοντας στον νου ποια χώρα θέλουν»

Άγγελος Συρίγος: «Οι νέοι να ψηφίσουν έχοντας στον νου ποια χώρα θέλουν»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Ο Άγγελος Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την υπογραφή του φέρουν επτά βιβλία, ενώ έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εκλογική Περιφέρεια της Α’ Αθήνας για τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Άγγελος Συρίγος, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, στην εμπειρία που αποκόμισε ως Βουλευτής και Υφυπουργός και σε ζητήματα της επικαιρότητας, στέλνοντας, παράλληλα, ένα μήνυμα στους νέους ψηφοφόρους.

O Άγγελος Συρίγος εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό σε επίσημη εκδήλωση. Photo credits: dionyssismatiatos.com 
  • Στις Εκλογές του Ιουλίου 2019 εκλεγήκατε για πρώτη φορά Βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Ποιες οι εμπειρίες που αποκομίσατε από τα βουλευτικά έδρανα και τι θεωρείτε ότι πρέπει να βελτιωθεί τη νέα τετραετία στην πρωτεύουσα;

Εξελέγην, πράγματι, Βουλευτής το 2019. Το θέμα το οποίο με απασχόλησε πάρα πολύ ήταν το θέμα της ασφάλειας. Η εμπειρία που απέκτησα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να λύσεις μόνο με έναν τρόπο.

Να σας δώσω το παράδειγμα του Πεδίου του Άρεως. Το Πεδίον του Άρεως ήταν μία τραγική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, με μετανάστες που έμεναν στο πάνω μέρος του Πεδίου, με εμπόριο ναρκωτικών και παιδική πορνεία στο υπόλοιπο τμήμα, με μία κατάληψη στην οδό Μαυροματαίων απέναντι, η οποία τροφοδοτούσε το εμπόριο ναρκωτικών. Για να μπορέσει να καθαρίσει η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, που σήμερα είναι πάρα πολύ καλή, έπρεπε να δράσει η Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται και η οποία έδρασε άψογα. Να είναι διαρκώς εκεί άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθούν τι συμβαίνει ως security, να είναι η Αστυνομία, να είναι ο Δήμος ο οποίος θα καθαρίζει και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τις Πρυτανικές Αρχές, για να καθαρίσει η κατάληψη Vancouver απέναντι ακριβώς από τη Μαυροματαίων. Όλα αυτά μαζί ήρθαν και καταλήξαμε στο ευτυχές πριν από περίπου ενάμιση χρόνο να ανοίξει στην οδό Μαυροματαίων και πάλι το green park, το οποίο έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Δηλαδή, στο Πεδίον του Άρεως μπαίνεις μέσα χωρίς πλέον να φοβάσαι και ο κόσμος αθλείται, ξαναπαίρνει ζωή και η περιοχή αποκτά ξανά τα αστικά της χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάμε ότι η Μαυροματαίων είναι από τους ομορφότερους δρόμους της Αθήνας. Επομένως, δεν γίνεται τίποτα με ένα μόνο στοιχείο, μόνο με την Αστυνομία ή μόνο με τον Δήμο ή μόνο με την Περιφέρεια.

Τώρα ο στόχος για την επόμενη τετραετία, εάν επανεκλεγώ, είναι η ασφάλεια. Το ότι άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση στα Εξάρχεια, το ότι άλλαξε ριζικά στο Πεδίον του Άρεως, στη Μαυροματαίων, στην Πλατεία Βικτωρίας, δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας, ιδίως στην περιοχή από την πλατεία Ομονοίας μέχρι το τέρμα της οδού Αχαρνών. Εκεί χρειάζεται πολύ επισταμένη δράση και πολλοί φορείς ταυτοχρόνως, για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους.

  • Με δεδομένη την εφαρμογή του συστήματος της Απλής Αναλογικής στις Εκλογές της 21ης Μαΐου και της απώλειας μίας έδρας βάσει της νέας απογραφής, πιστεύετε πως θα υπάρξει σημαντική μεταβολή στα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων στην Α’ Αθήνας;

Όχι, η μεταβολή δεν προκύπτει από την απώλεια της έδρας. Προκύπτει απ’ τη δυσαρέσκεια ή την ευαρέσκεια των ψηφοφόρων ή τη διάθεσή τους να εκφράσουν την αντίθετη άποψή τους. Πιστεύω ότι η ΝΔ έχει πάρει ένα υψηλότατο ποσοστό στις Εκλογές και πιστεύω ότι δεν θα χάσει ιδιαιτέρως από αυτό το ποσοστό, νομίζω θα πάμε καλά. Τώρα από πλευράς εδρών, η μία έδρα χάθηκε λόγω του ότι δόθηκε στους Έλληνες του εξωτερικού. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα υπάρξει μείωση μίας έδρας από κάποιο από τα κόμματα. Εμείς ήμασταν το πρώτο κόμμα και πιθανώς να υπάρξει από εμάς. Δεν είναι δεδομένο όμως, γιατί εξαρτάται από τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Σε γενικές γραμμές, τα μεγάλα κόμματα είναι εκείνα που κινδυνεύουν να χάσουν.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του έβαλε τέλος στα σενάρια συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εφόσον δεν εξακριβωθεί αυτοδυναμία τη Δευτέρα, άποψή σας είναι ότι θα πρέπει το κόμμα σας να επιμείνει στη διενέργεια νέων Εκλογών;

Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα εξαιρετικά αυστηρό Σύνταγμα ως προς τις χρονικές προθεσμίες. Δηλαδή, αν δεν υπάρχει κάποιο κόμμα με αυτοδυναμία σου λέει: τρεις μέρες θα πάρει εντολή το πρώτο κόμμα, τρεις μέρες το δεύτερο κόμμα, τρεις μέρες το τρίτο κόμμα. Κάνει μία προσπάθεια η ΠτΔ, δηλαδή, στις 10-12 μέρες και μετά προκηρύσσονται Εκλογές. Άρα, δεν είναι αν θέλεις ή δεν θέλεις, είναι τι έχεις δυνατότητα να κάνεις εντός των επομένων 12 ημερών. Και εδώ να πω και το εξής: Η ΝΔ έχει εκφράσει εξαρχής τη θέση της ότι είναι αντίθετη προς την απλή αναλογική, πιστεύει στην ενισχυμένη αναλογική. Άρα, δεν μπαίνουμε στη λογική με απλή αναλογική να συζητήσουμε για τυχόν συνεργασίες, εκτός εάν η χώρα βρίσκεται ενώπιον εκτάκτων συνθηκών –που ευτυχώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν– οπότε είσαι υποχρεωμένος να συνεργαστείς για να διασώσεις τη χώρα σου. Εδώ αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν.

  • Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, παρατηρήθηκαν ευθείες επιθέσεις της Αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο και την αστυνομία. Έχοντας διατελέσει Υφυπουργός Παιδείας, εμμένετε στα δύο παραπάνω μέτρα και πώς θα μπορούσατε τη νέα τετραετία να αναπτύξετε περαιτέρω το εκπαιδευτικό σύστημα;

Λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτό που λένε κατάργηση ασύλου και το ακούω συχνά είναι κατάργηση του άβατου της Αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το άσυλο παραβιάζεται, όταν κάποιος παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, δηλαδή τη δυνατότητα διδασκαλίας, έρευνας, επιστήμης, αυτές τις τρεις δυνατότητες. Αν κάποιος, δηλαδή, δεν με αφήνει να διδάξω το μάθημα, αυτός παραβιάζει το ακαδημαϊκό άσυλο. Αν κάποιος με εμποδίζει να ερευνήσω κάποιο θέμα, αυτός παραβιάζει το άσυλο. Αν κάποιος θέλει να μου υποβάλλει ποιο μάθημα θα διδάσκω ή τι θα είναι τα μαθήματα που θα διδάσκω, αυτός παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο. Η Αστυνομία δεν παραβιάζει το άσυλο, η Αστυνομία είναι εκεί για να διώκει παραβατικές πράξεις.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκίνησε ήδη την παρουσία της μέσα στα τρία Πανεπιστήμια που έχουν πανεπιστημιουπόλεις: στο Αριστοτέλειο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο Αριστοτέλειο είναι επί 24ώρου βάσεως, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο ΕΚΠΑ είναι απογευματινές και βραδινές ώρες σε μεικτές περιπολίες με κανονικούς αστυνομικούς και όλο το ΣΚ επί 24ώρου βάσεως. Ο στόχος είναι, μετά τον Σεπτέμβριο, να υπάρξει μία εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, η οποία (αυτό είναι είδηση) θα πιστοποιεί μέσω ΑΜΚΑ ποιος είναι αυτός ο οποίος καλεί και ο οποίος θα μπορεί να ενημερώνει, ακολούθως, για το πρόβλημα που έχει. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα Μεταπτυχιακά που γίνονται στο ΕΚΠΑ απογευματινές ώρες, 9 η ώρα το βράδυ, τον Δεκέμβριο μήνα είναι μαύρο σκοτάδι. Όταν κάποιος βγαίνει από το κτίριο και περιμένει στη στάση του λεωφορείου μες στο δάσος, θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτήν την εφαρμογή και θα μπορεί να ξέρει ότι κάποιος είναι κοντά του για να τον προστατεύσει. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες γύρω από το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και να δούμε στην πράξη πώς εφαρμόζεται.

Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος είναι μία διαρκής διαδικασία. Εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε αυτήν τη στιγμή –και αυτή τη δουλειά κάνει η Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση– είναι να πιστοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά τα πανεπιστημιακά τμήματα, το θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ. Να συνεχίσουμε να βοηθάμε την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα αποτελέσματά της να παίρνουν σάρκα και οστά από έξω. Δηλαδή, να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας σε γιατρούς, σε δικηγόρους, σε φιλολόγους, σε μηχανικούς, σε τεχνικούς Η/Υ, σε προγραμματιστές Η/Υ και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να στρέψουμε την Ανώτατη Εκπαίδευση σε κάτι το οποίο θα προσφέρει εργασία στους πολίτες.

Ο Άγγελος Συρίγος σε εκδήλωση του OffLine Post, με τίτλο «Μεταναστευτικό: άνθρωποι σε λίστα αναμονής», που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Πηγή εικόνας: Αρχείο του OffLine Post
  • Σε ενδεχόμενο σχηματισμού «προοδευτικής κυβέρνησης», πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόστηκε την τελευταία τετραετία θα τεθεί σε κίνδυνο;

Εννοείτε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν μου αρέσει ο όρος προοδευτική κυβέρνηση ή διακυβέρνηση, διότι είναι αυτές οι περιπτώσεις όπου υιοθετείς έναν όρο, θεωρώντας ότι εσύ είσαι προοδευτικός, ενώ συντηρητικός είναι ο άλλος. Προοδευτικός είναι αυτός που δημιουργεί δουλειά στον λαό. Μου θυμίζει αυτό που κάνει το ΚΚΕ, έχει ένα σύνθημα «μόνοι τους όλοι μας». Το μόνοι τους είναι το 95% του ελληνικού λαού, όλοι μας είναι το 5% του ελληνικού λαού κι εκεί μπερδεύεσαι. Προοδευτικές διακυβερνήσεις δεν είναι οι αριστερές διακυβερνήσεις, προοδευτικές διακυβερνήσεις είναι αυτές οι οποίες φέρνουν πρόοδο στον τόπο.

Αν έχουμε μία διακυβέρνηση της Αριστεράς στα βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε γενικές γραμμές, συμφωνούμε. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι σε θέματα τακτικής, αλλά και σε θέματα πρακτικά, επί παραδείγματι των πολεμικών εξοπλισμών. Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα έμεινε πάρα πολύ πίσω την προηγούμενη δεκαετία ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και έχουμε μία Τουρκία που εξοπλίζεται θηριωδώς δίπλα μας, τότε κάτι έχουμε κάνει λάθος. Εκεί εντοπίζω το πρόβλημα.

  • Πρόσφατα διατυπώσατε τη βεβαιότητά σας για επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία. Θεωρείτε πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα καταστεί όμηρος του μεγάλου ποσοστού των εθνικιστών και ίσως να υπάρξει πιο ακραία στάση από τη γείτονα χώρα ή εξώθηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου;

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ως προς το θέμα των εθνικιστών, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας μία πραγματικότητα: Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή έχει το 1/4 του πληθυσμού της που ψήφισαν ακραία εθνικιστικά κόμματα, που θα τα χαρακτηρίζαμε στην Ελλάδα «χρυσαυγίτικα» κόμματα, αυτό είναι το εκλογικό κοινό της Τουρκίας. Επομένως, εμείς συζητάμε με μία Τουρκία, το 1/4 του πληθυσμού της οποίας αποτελείται από «χρυσαυγίτικες» αντιλήψεις στα εθνικά θέματα. Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα και στην καθημερινότητα, αλλά και στις διαπραγματεύσεις, γιατί αυτός λογοδοτεί έναντι αυτού του κοινού: των ακραίων εθνικιστών, κάποιοι εκ των οποίων είναι και σύμμαχοί του.

Ως προς την εξώθηση, δεν μπορεί κάποιος να μας εξωθήσει σε κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Θα πιεστούμε σαφώς απ’ την Τουρκία να ακολουθήσουμε μία τέτοια πορεία, αλλά η Τουρκία πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι πάγια θέση της Ελλάδος, όμως, ότι δεν νοείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Πρώτα πρέπει να γίνει οριοθέτηση και αν πάνω στην οριοθετική γραμμή βρεθεί κάποιο κοίτασμα, τότε εκεί να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση του κύριου κοιτάσματος. Συνεκμετάλλευση γενικώς και αορίστως, στον Θερμαϊκό, στον Ευβοϊκό, στο Μυρτώο Πέλαγος, στον Σαρωνικό, όποια σημεία είναι εκτός 12 μιλίων, είναι αστεία πράγματα, δεν έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο.

  • Στις Εκλογές της Κυριακής, πάνω από 400.000 νέοι, ηλικίας 17-21 ετών, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Αναμένετε ενεργή εφαρμογή του δικαιώματος του «εκλέγειν» και ποιο το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά ψηφοφόρων;

Πράγματι θα ψηφίσουν πολλά νέα παιδιά. Δεν είμαι βέβαιος πως έχουν καταλάβει τη σημασία της ψήφου τους, ότι αποφασίζουν ποιος θα κυβερνήσει τις τύχες τους τα επόμενα 4 χρόνια. Είναι πολλά μηνύματα. Μήνυμα πρώτο: να πάνε να ψηφίσουν! Οι νέες και οι νέοι να πάνε να ψηφίσουν. Δεν είναι μόνο καθήκον, είναι δικαίωμα και πρέπει να το ασκείς. Το δεύτερο: να έχουν κατά νου ποια χώρα θέλουν. Θέλουν μία χώρα η οποία θέλει να πηγαίνει στη σειρά των κρατών εκείνων που ευημερούν ή μία χώρα η οποία θα μηρυκάζει, θα περιστρέφεται και θα κυνηγάει την ουρά της, προσπαθώντας να δει ποια είναι τα εσωτερικά προβλήματα; Πρέπει να παράξουμε πλούτο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξουμε τις δομές μας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν διάθεση να αλλάξουν δομές και να συγκρουστούν στην πράξη, όχι στα λόγια, και ας αποφασίσουν. Αλλά πρωτίστως ας πάνε να ψηφίσουν!

Ευχαριστούμε τον κύριο Συρίγο για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.