8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» του Κώστα Μπλιάτκα

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» του Κώστα Μπλιάτκα


Της Ακριβής Ρακιντζή, 

Ένα βιβλίο – έρευνα που αφορά το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις και ντοκουμέντα σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων του, γράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο με τίτλο Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ερώτηση που μας αφορά είναι εάν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει συνείδηση. Η απάντηση είναι θετική, καθώς αποτελεί το αποτύπωμα που άφησαν οι εμβληματικοί και σπουδαίοι καθηγητές του.

Ο συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας. Πηγή Εικόνας: youtube.com

Βασικός άξονας του βιβλίου είναι οι συνεντεύξεις που πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας από σπουδαίες προσωπικότητες και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από τις αίθουσες και άφησαν το αποτύπωμά τους, το οποίο είναι διαχρονικό. Προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν, επίσης, στην πνευματική καλλιέργεια αυτού του ιδρύματος και στη διεθνή του εδραίωση. Η συμβολή αυτή δεν είναι μόνο σημαντική για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αλλά είναι απαραίτητη για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Μερικά από τα μεγάλα ονόματα πανεπιστημιακών δασκάλων που παραχώρησαν συνέντευξη είναι: Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης κ.ά. Περιλαμβάνεται, επίσης, στο βιβλίο αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση και λοιπά άρθρα σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.

Μέσα από την παραχώρηση αυτών των συνεντεύξεων, ο Κώστας Μπλιάτκας αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταγράψει χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την πανεπιστημιακή ζωή των δεκαετιών του 1950, 1960, 1970 και 1980. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να προσφέρει στους αναγνώστες, διασώζοντας αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό, πληροφορίες που αφορούν την προσφορά των δασκάλων στη γνώση και την επιστήμη, αλλά και στα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά ζήτημα της καθημερινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχοντας και ο ίδιος ο συγγραφέας υπάρξει φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς είναι πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας, ανήκει στη μεταπολιτευτική γενιά που έζησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, εκτός από φοιτητής, ήταν και συντάκτης εκπαιδευτικών και θεμάτων νεολαίας της εφημερίδας Θεσσαλονίκη. Μια εφημερίδα, η οποία συνέβαλε και αυτή στο να αφήσει το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία, όχι της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα γενικά.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πηγή Εικόνας: auth.gr

Επιπλέον, το συγκεκριμένο βιβλίο, ίσως, προκαλεί νοσταλγία στον αναγνώστη. Νοσταλγία για προσωπικότητες και ιδέες μιας εποχής, οι οποίες έδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας. Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πέρασαν τόσες εξέχουσες προσωπικότητες, που με το προοδευτικό τους πνεύμα εισήγαγαν καινοτόμες ιδέες και προώθησαν ρεύματα που έφεραν ριζικές αλλαγές και άνοιξαν νέους δρόμους στον τομέα των επιστημών και στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Το πνεύμα, άλλωστε, εκείνης της εποχής αποζητούσε αυτές τις ρηξικέλευθες αλλαγές και, φυσικά, ο εκπαιδευτικός κλάδος έπρεπε να είναι παρών. Αυτό που επιθυμεί να δείξει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όντας πρωτοπόρο, συνειδητοποίησε αυτήν την ανάγκη και συνέβαλε με τον δικό του τρόπο στην αναζήτηση καινούριων ιδεών και στην αναζήτηση του κοινωνικά και επιστημονικά επωφελούς.

Η κοινωνική συνείδηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι σημαντική και διαμόρφωσε το μέλλον. Οι διάλογοι και οι συνεντεύξεις που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Αυτό γίνεται, επίσης, αντιληπτό, διότι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο στο να αναπαράγουν απλώς γνώσεις, ούτε στάθηκε μόνο στις δόξες του παρελθόντος, αλλά ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις και έδωσαν διεξόδους. Στόχος, άλλωστε, ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος είναι να αποτελεί προοδευτικό και πνευματικό πυρήνα, συμβάλλοντας στις εξελίξεις της κοινωνίας.

Όσα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα σκοπεύουν να θυμίσουν και να προβληματίσουν τον αναγνώστη για την επιστημονική και κοινωνική συνεισφορά και ανταπόκριση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα χρήσιμο ανάγνωσμα – έρευνα για την απαραίτητη προσφορά του τόσο στον επιστημονικό κλάδο όσο και στον πολιτικό βίο της Ελλάδας. Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβή Ρακιντζή
Ακριβή Ρακιντζή
Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές» του ΕΑΠ. Αγαπά τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις σειρές και οτιδήποτε σχετικό με την Ιστορία και τις Τέχνες. Στον ελεύθερο της χρόνο βλέπει ταινίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με το σκύλο της.