9.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧαράλαμπος Βελιώτης: «Επιθυμούμε οι νέοι να εμπιστευτούν το ΚΚΕ»

Χαράλαμπος Βελιώτης: «Επιθυμούμε οι νέοι να εμπιστευτούν το ΚΚΕ»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Ο Χαράλαμπος Βελιώτης είναι ιατρός, με ειδικότητα στην Παιδιατρική και τη Νεογνολογία, ενώ είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Έχει εργαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ενώ από το 2014 είναι ιδιώτης Παιδίατρος- Νεογνολόγος.

Υποψήφιος Βουλευτής Σερρών με το Κ.Κ.Ε. για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Χαράλαμπος Βελιώτης, προς μεγάλη μας τιμή, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές, την υποψηφιότητά του και σε ζητήματα της επικαιρότητας.

  • Έχοντας προηγηθεί η συμμετοχή σας στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010, σήμερα κατέρχεσθε για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος Βουλευτής Σερρών. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο του Κ.Κ.Ε. στην αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023;

Είχα υπάρξει υποψήφιος με το Κ.Κ.Ε. ως Λαϊκή Συσπείρωση στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010. Έκτοτε, έχουν μεσολαβήσει 13 χρόνια, που δεν συμμετείχα στην κεντρική πολιτική σκηνή, περισσότερο ήμουν εκπρόσωπος στον ιατρικό κλάδο ως εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών και, αργότερα, στον Ιατρικό Σύλλογο.

Οι λόγοι για να κατέβω υποψήφιος είναι, κυρίως, η αγωνία που βιώνω μέσα από τα δικά μου παιδιά και τη νέα γενιά για το μέλλον, όχι μόνο το εργασιακό, αλλά και το υπαρξιακό μέλλον της νέας γενιάς. Όχι μόνο για μία καλή θέση εργασίας από άποψη συνθηκών και αμοιβής, αλλά για μία ουσιαστική αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο πρέπει να ζήσει, έχοντας γνώση, τεχνογνωσία, αλλά δεν έχει τους πόρους. Αυτή είναι η συναισθηματική εκκίνηση, για να μπορέσω να ξεπεράσω δικές μου αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, όσον αφορά τη χρησιμότητα ατόμων με την ιδιαιτερότητα της δικής μου σκέψης. Πολλοί το έχουν ως μέσο, ως επάγγελμα, ως ανάγκη. Εγώ το βλέπω περισσότερο ως ανάγκη της ύπαρξής μας να δημιουργήσει κάτι καλύτερο, ο καθένας με τον τρόπο και την ιδεολογία που το βλέπει. Δεν κρίνω την ιδεολογία των ανθρώπων, προσπαθώ να διορθώσω και να βελτιώσω τη δική μου.

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χαράλαμπος Βελιώτης. / Πηγή εικόνας: Από τον προσωπικό λογαριασμό του Χαράλαμπου Βελιώτη στο Facebook
  • Στην εκλογική περιφέρεια του νομού Σερρών το Κ.Κ.Ε. δεν έχει καταφέρει να εκλέξει Βουλευτή από τις Εθνικές Εκλογές του 1996. Θεωρείτε ότι, μέσω της απλής αναλογικής, είναι εφικτό το Κ.Κ.Ε. να ανατρέψει το αρνητικό σερί των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και να καταλάβει μία έδρα;

Υπάρχουν μερικές παράμετροι, όπως η απλή αναλογική, σε συνδυασμό με μια ικανοποιητική παρουσία και αύξηση του ποσοστού μας, που δίνουν την ελπίδα ότι το Κ.Κ.Ε. στον νομό μας μπορεί να διεκδικήσει 1 από τις 5 έδρες. Είναι ρεαλιστικός ο στόχος και τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι ενθαρρυντικά. Χρειάζεται σεβασμός, ταπεινότητα και να καταστήσουμε κατανοητό και σύγχρονο τον λόγο μας στους πολίτες των Σερρών και, κυρίως, στα νέα παιδιά που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογικές διαδικασίες.

  • Ποια προβλήματα ταλανίζουν τους πολίτες της εκλογικής σας περιφέρειας και πώς θα μπορούσατε να συνδράμετε στην επίλυσή τους, ακόμη και από την πλευρά της αντιπολίτευσης;

Το δημογραφικό και η ανεργία είναι τα πρώτα δύο σημαντικά προβλήματα. Ο νομός μας, δυστυχώς, είναι «πρωταθλητής» στην υποανάπτυξη. Έχει μειωθεί ο πληθυσμός του κατά 15%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν μπορούν να συντηρήσουν οι επενδύσεις τους πολίτες, ώστε να μείνουν στην περιοχή μας. Επίσης, η υποστελέχωση της υγείας και της παιδείας, αλλά και η μειωμένη ζήτηση προσφοράς εργασίας έχει οδηγήσει σε μαρασμό. Άρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει αυτός που θα εκλεγεί είναι να δώσει την ελπίδα και την αναγέννηση, να βρει ένα νέο μοντέλο.

Υπάρχουν δύο μοντέλα και αυτές είναι οι ουσιαστικές μας διαφορές. Ένα μοντέλο που στηρίζεται στο νόμο της αγοράς και της ζήτησης, οπότε θα προσπαθήσει κάποιος, για να δώσει μια θέση εργασίας, να αποκομίσει κέρδος. Αν δεν αποκομίσει κέρδος, δεν θα κάνει κάποια επένδυση. Υπάρχει, από την άλλη, το μοντέλο, στο οποίο επεμβαίνει το κράτος δημιουργικά, μέσα από έναν επιστημονικό, κεντρικό σχεδιασμό, για να μπορέσει να κατανείμει σωστά τους πρωτοπαραγωγικούς πόρους. Αυτό το σοσιαλιστικό μοντέλο, που εμείς υποστηρίζουμε, είναι δυνατό και βιώσιμο.

Έτσι, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίες και προσδοκίες δίκαιης κατανομής του πόρου, ώστε ο Έλληνας να αισθανθεί ότι μπορεί να μείνει στον τόπο του και να μην αναζητήσει είτε σε άλλες χώρες είτε σε μεγάλες πόλεις το καλύτερο για την επιβίωσή του. Άρα, η αλλαγή μοντέλου θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τον τόπο μας.

  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπως και σε άλλες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αγγίζουν περίπου το 40%. Ποιες είναι οι θέσεις του Κ.Κ.Ε. για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Είναι, ίσως, οι πιο ξεκάθαρες και λογικές θέσεις που μπορούν δημιουργήσουν συνθήκες καλής παροχής υγείας στον λαό μας: δημόσια, δωρεάν, καθολική υγεία. Δεν μπορεί να έχεις ένα αγαθό, να το χαρακτηρίζεις κοινωνικό και να μην το παρέχεις δωρεάν. Δεν μπορεί να έχεις υποστελεχωμένα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, τις Προληπτικές Δομές και να ελπίζεις ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα παρέχεις ικανοποιητική υγεία. Χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών ή των συμβασιούχων στις δομές υγείας, ικανοποιητικοί μισθοί και ανθρώπινο ωράριο εργασίας.

Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το φαινόμενο της εργασιακής καταπόνησης φτάνει ίσως το 60-70% και πρέπει να ανατραπεί, γιατί θέλουμε να έχουμε ποιοτική παροχή υγείας. Αυτό θα γίνει μόνο αν αναλάβει τις δομές του κράτους κάποιος που δεν θα ενδιαφέρεται για το κέρδος. Μια ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει. Θα προσπαθήσει, για να επιβιώσει, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό και όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος. Δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα επίπεδο, που για να επιβιώσει το παιδί μας, θα πρέπει να «αγοράζουμε» την υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πρόωρα νεογνά που γεννιούνται σε ιδιωτικές κλινικές, που θα χρειαστούν μια μακροχρόνια νοσηλεία σταθεροποίησης του σώματός τους, μέχρι να τα πάρουν οι γονείς στο σπίτι. Αυτό μπορεί να κρατήσει από μία εβδομάδα έως έναν μήνα, με το κόστος να είναι τεράστιο. Αν αυτό γίνει σε 5000-6000 παιδιά, σκεφτείτε τι κέρδος θα έχουν οι επιχειρήσεις, αλλά και τι κόστος θα έχουν οι γονείς: ψυχολογικό και οικονομικό. Καταρρέουν οικονομίες γενιών, για να συντηρήσουν κάτι που είναι υποχρέωση του κράτους.

Ναι στη δημόσια, δωρεάν, καθολική υγεία. Ναι, στην αύξηση του προσωπικού και στη μείωση του ωραρίου. Μόνο αυτό να καταφέρει το Κ.Κ.Ε., είναι ίσως μια μικρή, αλλά μείζονος αξίας επανάσταση.

  • Το Κ.Κ.Ε. παρουσιάζει υψηλά ποσοστά τόσο στο εργατικό–συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στο φοιτητικό. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι δεν αποτυπώνονται ανάλογα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις;

Ο φόβος και η εργασιακή ανασφάλεια είναι ίσως οι ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν τον Έλληνα πολίτη, τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, τον μισθωτό, στο δίλημμα του αν θα έχει αυτή την άσχημη, αλλά υπαρκτή εργασία στο μέλλον και, έτσι, οδηγείται στη συστημική ψήφο. Αυτό οφείλεται και στο παιχνίδι των αστικών κομμάτων, που σε όλη τους την πορεία εκμεταλλεύονται τους φόβους και τις ανασφάλειες των πολιτών.

Είναι λογικό ένας συμπολίτης μας να ψηφίσει ένα κόμμα που τον έχει εξουσιάσει και κυβερνήσει, μόνο για να διατηρηθεί σε μια θέση εργασίας. Αν, όμως, δει την ιστορική πορεία της διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβει ότι είναι ψευτοδίλημμα. Μπορεί για τον ίδιο να είναι σημαντικό, αλλά θα καταλάβει ότι η ανεργία δεν έχει μειωθεί, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός παραμένει σε τέτοια ύψη, που δεν μπορεί να έχει την αγοραστική αξία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η ζωή του είναι πάντα μετρημένη και αβέβαιη.

Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να εκφραστεί και στις Βουλευτικές Εκλογές είναι να βοηθήσουμε τον Έλληνα ψηφοφόρο να το πιστέψει. Να πιστέψει ότι η χώρα του δεν θα διωχθεί από τον παγκόσμιο χάρτη ή ότι εδώ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ή θα κλείσουν οι επιχειρήσεις. Το μόνο που θα δημιουργήσει είναι αυξημένες πιέσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να δώσουμε αυτά που δικαιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Πατρέων: ούτε ο Δήμος άλλαξε, ούτε το καρναβάλι σταμάτησε, ούτε οι επιχειρήσεις σταμάτησαν, έχοντας έναν κομμουνιστή Δήμαρχο. Αν καταλάβουν ότι δεν θα καταστραφεί το σύμπαν, όπως κάποιοι πιστεύουν, θεωρούμε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε να διεκδικήσει ο εργαζόμενος λαός τα δικαιώματά του. Είμαστε ένας λαός με πολλές ώρες εργασίας, με τα περισσότερά μας παιδιά μορφωμένα. Με πίστη στη νέα γενιά, με πίστη σε ένα δυνατό εργατικό κίνημα, με ενίσχυση του Κ.Κ.Ε. στις εκλογές, θα κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση.

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χαράλαμπος Βελιώτης. Πηγή εικόνας: politics24.gr
  • Ένα πιθανό σενάριο για την επόμενη ημέρα των Εκλογών είναι η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, το Κ.Κ.Ε. να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις;

Στις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες, δυστυχώς, όχι. Δεν είμαστε εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας, φτάνει να υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μία Αριστερά, που είναι το άλλο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Δεν μπορούμε να είμαστε σε μια κυβέρνηση με νοοτροπία που απέχει παρασάγγας από τις αρχές του σοσιαλισμού, του πλούτου, της κοινωνικοποίησης, της αλληλεγγύης, της πραγματικής ισότητας και όχι μόνο της ισονομίας ή της πολιτικής ισότητας. Μακάρι να υπάρξουν στο μέλλον φωνές από τους πολιτικούς χώρους της ευρύτερης Αριστεράς, που να κατανοήσουν ότι το να συμμετέχουν σε αστικού τύπου κυβερνήσεις είναι ένα άλλοθι στον φιλελευθερισμό και την ελεύθερη αγορά.

Υπήρχε η ελπίδα στις αρχές του 20ού αιώνα ότι μέσω της σοσιαλδημοκρατίας θα έφτιαχναν τις ατέλειες και την κοινωνική αδικία, που είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια του καπιταλισμού. Η ιστορία δείχνει ότι το μόνο που κατάφερε είναι να στερεώνει και να κάνει πιο επικίνδυνο τον καπιταλισμό. Αυτό φωνάζει τόσο καιρό το Κ.Κ.Ε. και δεν το δέχονται. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η εξουσία και η διαχείρισή της λειτουργεί γι’ αυτούς διεγερτικά, παραβλέποντας τις αρχές για τις οποίες έχουν εκλεγεί, δηλαδή ότι πρέπει να υπηρετήσουν τον πολίτη και την ιδεολογία τους. Γι’ αυτό δεν θα υπάρχει στην παρούσα φάση συνεργασία.

Να ξέρει ο κόσμος ότι θα προκύψει κυβέρνηση, γιατί μπορούν να συνεργαστούν, καθώς είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι αστικά κόμματα, υπηρετούν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, απλώς κάποιος θα δώσει κοινωνικές παροχές. Κάτι που έχει κάνει η Ν.Δ. με τα pass και, τελικά, ο διαγωνισμός τους είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι υποτιμητικό να θεωρούν ότι ένας άνθρωπος με μία οικογένεια μπορούν να ζήσουν με μεικτά 880€, που καθαρά είναι κάτω από 800€. Δεν θα λαϊκίσω, λέγοντας να ζήσουν εκείνοι με αυτόν τον μισθό, αλλά είναι ντροπή να λέγεται κάτι τέτοιο, ειδικά προεκλογικά.

Η συνεργασία μας θέλουμε να είναι με τον πολίτη για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Όχι γιατί είμαστε άνθρωποι που θέλουμε μόνο να ζητάμε, αλλά διεκδικούμε αυτό που διεκδικεί η ανθρώπινη ύπαρξη. Αν δεν τη διεκδικήσουμε, γινόμαστε έρμαια πολιτικών που μας θέλουν υποτελείς, με την έννοια του πλούτου. Δεν μας αξίζει, όπως δεν αξίζει στη νέα γενιά.

  • Περίπου 400.000 νέες και νέοι θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις Εκλογές της 21ης Μαΐου. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι ο νέος ψηφοφόρος θα μπορούσε να στραφεί στο Κ.Κ.Ε.;

Είναι νέος, έχει όραμα, ελπίδα, ριζοσπαστικότητα, τόλμη και γνώση. Ζητάμε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά που τους δίνει η ηλικία τους. Πολλές φορές, στην πολιτική δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πείρα, αλλά ένα είδος βούλησης και αυτό οι νέοι το έχουν. Το κριτήριό τους είναι σημαντικό. Μπορούμε να τους εμπνεύσουμε με το παράδειγμά μας, τη στάση μας, τις πράξεις μας.

Αυτό που ζητάμε είναι να μην απέχουν, να μην γίνουν απολιτίκ και να μην μπουν στο δίλημμα, ότι είναι όλοι το ίδιο και ψεύτες. Κανείς δεν είναι ψεύτης, ο καθένας έχει την αλήθεια του, αλλά έχει τον δικό του σκοπό. Ας μπουν στη διαδικασία και ας εκφραστούν. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο οι νέοι να δουν τις αξίες του κομμουνισμού, του σοσιαλισμού, μιας δίκαιης και ίσης κατανομής του πλούτου, την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης και να ψηφίσουν το Κ.Κ.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα αποδέχεται τις αξίες και τις αρχές του Κ.Κ.Ε. ή ότι δεν πρέπει να ασκεί κριτική στο Κ.Κ.Ε. Πρέπει να αλλάζει το Κ.Κ.Ε., όπως αλλάζει. Επιθυμούμε οι νέοι να δημιουργήσουν και να εμπιστευτούν το Κ.Κ.Ε., είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κουβέντα ή κριτική μπορεί να ασκηθεί και, φυσικά, θέλουμε να ψηφίσουν.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βελιώτη για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.