Της Όλγας Καρύπη,
Ο Μάρκος Αυρήλιος, αποτέλεσε τον τελευταίο από τους επονομαζόμενους «Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες». Μια δυναστεία που ξεκίνησε από τα τέλη του πρώτου μεταχριστιανικού αιώνα, το 96 και ολοκληρώθηκε με το θάνατο του Κομμόδου το 192.
Ο Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, είχε την τύχη να παντρευτεί με την Φαυστίνα την Νεότερη, κόρη του Αντωνίου του Ευσεβούς. Μαζί απέκτησαν και έναν γιο, τον διάδοχο Κόμμοδο. Έτσι, ήταν και ο μοναδικός από την δυναστεία των υιοθετημένων Αυτοκρατόρων που είχε γιο και κατ’ επέκταση διάδοχο, καθώς οι προηγούμενοι τέσσερις ήταν άτεκνοι. Στο σημερινό μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε περιεκτικά και στοχευμένα τον βίο της συζύγου του Μάρκου Αυρηλίου.
Η Φαυστίνα η Νεότερη, κόρη του Αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου ή Ευσεβούς όπως έμεινε στην ιστορία, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 130 μ.Χ. Μητέρα της ήταν η Αννία Γαλερία Φαυστίνα η Πρεσβύτερη, από την οποία και κληρονόμησε το όνομά της. Η νεαρή Φαυστίνα μεγάλωσε στην πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους, όπου το έτος 145, σε ηλικία μόλις 15 ετών παντρεύτηκε τον θετό της αδελφό Μάρκο Αυρήλιο. Ο Αντωνίνος Πίος, είχε υιοθετήσει τον Μάρκο Αυρήλιο, για να συνεχίσει την διαδοχή στον θρόνο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επομένως, σύμφωνα με τον θεσμό του ρωμαϊκού δικαίου, ο Μάρκος Αυρήλιος έπρεπε να παντρευτεί με την αδελφή του.
Με βάση τις πηγές, φαίνεται πως η Φαυστίνα ήταν αφοσιωμένη σύζυγος, καθώς ακολουθούσε συχνά τον Μάρκο Αυρήλιο στις εκστρατείες του. Η ίδια είχε κερδίσει τον αληθινό σεβασμό του συζύγου της, αλλά και των λεγεώνων του ρωμαϊκού στρατού που τον ακολουθούσαν. Κάποιες φημολογίες, ωστόσο, θέλουν την Φαυστίνα άπιστη κατά του συζύγου της, με εξωσυζυγικές σχέσεις, αλλά και με δόλια συνεργασία με τον Αβίδιο Κάσσιο, κινώντας τα νήματα για την εξέγερση ενάντια στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα παραπάνω γεγονότα δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ιστορικούς της εποχής.
Πριν τον θάνατό της στο πεδίο της μάχης, η Φαυστίνα απέκτησε δεκατρία παιδιά μαζί με τον Αυτοκράτορα σύζυγό της. Το 175, όταν ακολούθησε τον Μάρκο Αυρήλιο σε μια ακόμα εκστρατεία, αυτή τη φορά στην πόλη της Χάλαλας στην Καππαδοκία, μετά από έναν βαρύ τραυματισμό που δεν κατάφερε να ξεπεράσει, απεβίωσε.
Ο θάνατός της άφησε πίσω της τον Μάρκο Αυρήλιο βαθύτατα θλιμμένο για αυτή την απώλεια, ο οποίος της απέδωσε θεϊκές τιμές. Ο ενταφιασμός της έγινε στο μαυσωλείο του Αδριανού, ενώ το φιλανθρωπικό έργο του Μάρκου Αυρήλιου προ τιμήν της γυναίκας, που τόσο του στάθηκε, υπήρξε πλούσιο και σπουδαίο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Levick, Barbara (2014), Faustina I and II: Imperial Women of the Golden Age, Oxford: Oxford University Press.
- Πίχλιαβας Κωνσταντίνος, Οι πέντε καλοί Αυτοκράτορες (96-180 μ.Χ.): Μάρκος Αυρήλιος – Ο «φιλόσοφος βασιλέας», offlinepost.gr, Διαθέσιμο εδώ