Του Γιώργου Γιαννούλη,
Λίγες μέρες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Θα ήθελα, λοιπόν, να απευθυνθώ στους νέους και τις νέες, ιδιαίτερα σε εκείνους και εκείνες που απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου πρόσφατα, λόγω του ηλικιακού κριτηρίου. Οι νέοι που κλείνουν φέτος τα 17 τους έτη, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Δεν σκοπεύω να αναπτύξω ένα ανιαρό, κοινότοπο, συνηθισμένο κείμενο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βαρεθεί να ακούμε λόγια άνευ ουσίας. Απευθύνομαι ευθέως στους νέους και κυρίως σε εσένα που ψηφίζεις για πρώτη φορά και πιθανόν να μην έχεις αποφασίσει τι ακριβώς σε εκφράζει. Να θυμάσαι ότι τόσο η αποχή, όσο και η λεγόμενη –σε κάποιον βαθμό– «αντισυστημική» ψήφος δεν είναι ωφέλιμες επιλογές.
Το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή του να ψηφίζουμε, προβλέπεται στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο άρθρο 51. Κάποτε, η ψήφος ήταν και ουσιαστικά υποχρεωτική. Σήμερα, όμως, οι όποιες «ποινές» έχουν καταργηθεί και, πλέον, μιλάμε μόνο για δικαίωμα, όχι για ουσιαστική υποχρέωση.
Δεν είναι παράλογο να είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι, καθώς το πολιτικό τοπίο υποφέρει, σε έναν βαθμό, από διχαστικό και τοξικό λόγο. Όμως, η ψήφος είναι δύναμη. Είναι δικαίωμα έκφρασης για το μέλλον μας! Όλες και όλοι, αλλά ειδικά εκείνες και εκείνοι που είστε 16-20 ετών και ψηφίζετε για πρώτη φορά, αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα σε αυτό το ζήτημα, βλέποντας τα προγράμματα, αλλά και τα πεπραγμένα των κομμάτων, τόσο εκείνων που έχουν περάσει από την Κυβέρνηση όσο και αυτών που ασκούν Αντιπολίτευση. Η αποχή δεν αξίζει. Η αποχή σημαίνει ότι αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς. Είναι δηλαδή, σαν να εκχωρείτε αυτό το δικαίωμα. Χρειάζεται, λοιπόν, να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε, χωρίς να φοβόμαστε να πάρουμε ευθύνη για το μέλλον μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ιερό δικαίωμα έκφρασης και υποχρέωση σεβασμού προς τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα γνώρισε τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών την επταετία 1967-1974. Οι πρόγονοί μας υπέφεραν κατά τη διάρκειά της. Ας μην επιτρέψουμε να συρρικνωθεί το πολίτευμά μας, απεμπολώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Κάποιοι δεν τα είχαν, δεν μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα, να κάνουν αυτό που επιθυμούσαν, να αποφασίσουν για το μέλλον τους!
Προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ακραία κόμματα/μορφώματα έχουν κάποια απήχηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τη Χρυσή Αυγή, το 21,7% των ψηφοφόρων 17-29 ετών που καταγράφηκε το 2015 ανέβηκε στο 25,3% στις προηγούμενες εκλογές (2019). Φυσικά, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά. Ένας λόγος είναι η αποχή που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αφήνει άλλους να αποφασίζουν και δημιουργεί πλασματικά κομματικά ποσοστά. Η Χρυσή Αυγή και τα «αποκόμματά» της τότε δεν είχαν καταδικαστεί. Ίσως, ένας άλλος λόγος για το υψηλό ποσοστό να ήταν αυτός. Όμως, δεν υπάρχει δικαιολογία, ειδικά τώρα που έχει μιλήσει πια η Δικαιοσύνη.
Θα πρέπει να προσέξουμε αυτούς που θα προσπαθήσουν να ενσωματώσουν το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος του Κασιδιάρη, που αποκλείστηκε με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων είναι μεγάλο. Ο λόγος τους μπορεί να ακούγεται κάπως επαναστατικός, αλλά ας θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τον λαϊκισμό και την «κατηφόρα» που προκαλεί. Είναι το κέντρο βάρους κάθε λογής ατόμων που θέλουν να συγκεντρώσουν την προβολή, την «ισχύ» και στο τέλος μια θέση στη Βουλή, με απώτερο σκοπό, βέβαια, να την υποβαθμίσουν. Στην ουσία, μειώνεται η αξία του διαλόγου από πρόσωπα που δεν σέβονται την άλλη άποψη και προσβάλλουν το πολίτευμά μας, την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Αξίζει να διαφυλάξουμε τη λογική από τους καιροσκόπους, λαϊκιστές και κάθε λογής ακραίους που εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο δημοκρατικό τόξο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις βρεις. Μην ξεχάσεις ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας αφορά όλες και όλους μας, αφορά τη ζωή μας!
Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που ονειρεύονται, στοχεύουν, παλεύουν, προοδεύουν, δημιουργούν. Το μέλλον είναι στα χέρια σου! Αξιοποίησε τη δύναμη που σου δίνει η ψήφος και άσκησε το ιερό καθήκον της Δημοκρατίας. Ψάξε, άκου, διάβασε, αποφάσισε, εκφράσου! Είναι τόσο απλό και δημοκρατικό. Μπορεί να έχεις απογοητευθεί από τα «μεγάλα» ανεφάρμοστα λόγια. Όμως, μην παραιτηθείς! Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Σε λίγες μέρες να πας να ψηφίσεις για τη ζωή σου και να καθορίσεις το μέλλον σου.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Χρυσή Αυγή : Το προφίλ των ψηφοφόρων, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ