Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,
Ο Πολυχρόνης Καράμπελας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, ενώ έχει λάβει μεταπτυχιακά σε Παγκόσμιες Προκλήσεις & Συστήματα Αναλύσεων και Πολιτική Ανάλυση. Από το 2016 συμμετέχει στο DiEM25 και είναι ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25, στο οποίο σήμερα συμμετέχει ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας και ως συντονιστής του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για πρώτη φορά υποψήφιος Βουλευτής με τον εκλογικό σχηματισμό «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» στην Εκλογική Περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης, ο Πολυχρόνης Καράμπελας αποδέχθηκε, προς μεγάλη μας τιμή, την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρεται στις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου, την απόφασή του να πολιτευθεί και τις θέσεις του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» σε μία σειρά ζητημάτων της καθημερινότητας και της επικαιρότητας.
- Κατέρχεσθε για πρώτη φορά στις εκλογές ως υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με το κόμμα «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» και δη ως ιδρυτικό στέλεχος αυτού και ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να αποδεχθείτε την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη για υποψήφιος βουλευτής;
Το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 αποτελεί ιστορική στιγμή, με έναν λαό τρομοκρατούμενο και φτωχοποιημένο να δίνει μία γενναία ετυμηγορία. Η αναίρεσή του από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα άλλαξε ριζικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Προσωπικά συμμετέχω στο πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 από το 2016. Μέσα από αυτόν τον διεθνικό μας αγώνα δημιουργήσαμε και τον εκλογικό βραχίονα του DiEM25 στην Ελλάδα, το ΜέΡΑ25. Σήμερα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς κρίνω απαραίτητο το να εκφράζεται και κοινοβουλευτικά ο κοινωνικός και κινηματικός αγώνας ενάντια στη φτωχοποίηση του λαού, στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και στην αυταρχικοποίηση του κράτους.
- Θεωρείτε ότι η συμμετοχή πολιτικά «άφθαρτων» προσώπων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων μπορεί να βοηθήσει, ώστε να σταματήσει η απαξίωση της πολιτικής, που παρατηρείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με τα υψηλά ποσοστά αποχής;
Είναι ξεκάθαρο πως τα υψηλά ποσοστά αποχής έχουν να κάνουν περισσότερο με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, παρά με τα πρόσωπα. Όμως, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, απαιτείται συμμετοχή του κόσμου – συμμετοχή στον δρόμο, στην ψήφο, αλλά και στα ψηφοδέλτια.
- Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες στοχεύουν στην αποκέντρωση διαχείρισης τοπικών ζητημάτων, πρόκειται σταδιακά να οδηγήσουν σε έναν τύπο ομοσπονδοποίησης του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας;
Όντως το ΜέΡΑ25 προκρίνει την αποκεντρωμένη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά σε έναν σαφή επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην καταπολέμηση της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής της και σε μεταρρυθμίσεις που ξεκάθαρα θα καθιστούσαν την Aυτοδιοίκηση ως τον χώρο, όπου οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες είναι περισσότερο εφικτές και δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα της ζωής του. Το ΜέΡΑ25 διεκδικεί μία Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοκρατική, με νέο εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, με έμμεση εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη και με τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να έχουν τον κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετοχική, με ανάπτυξη του συμμετοχικού προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση και λειτουργία συνελεύσεων γειτονιάς, κοινοτήτων, τοπικών δημοψηφισμάτων και λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Μία Αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, «πράσινη», κοινωνική και συμπεριληπτική — μια αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη.
- Στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019 το ΜέΡΑ25 σημείωσε στην Εκλογική Περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με άλλες περιφέρειες. Θεωρείτε ότι μπορεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του ή ακόμα και να τις αυξήσει στις Εκλογές της 21ης Μαΐου, με την έντονη πόλωση που θα υφίσταται μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων;
Δυστυχώς, η πόλωση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, ακόμα και στο πλαίσιο του σημερινού κουτσού συγκλίνοντος δικομματισμού, εγκλωβίζει αρκετό κόσμο που δεν ταυτίζεται με κάποιο από τα συγκεκριμένα κόμματα, αλλά αναγκάζεται να ψηφίσει το ένα κόμμα για να μην βγει το άλλο. Όμως, το ΜέΡΑ25 όλα αυτά τα χρόνια έχει λειτουργήσει ως η ισχυρότερη αντιπολιτευτική φωνή μέσα στο Κοινοβούλιο, είτε αναδεικνύοντας ζητήματα, όπως το επίδομα καταστολής των 600 ευρώ που όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα υπερψήφισαν, είτε κατονομάζοντας τους ολιγάρχες, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί η Μητσοτάκης Α.Ε. Σήμερα, με τη συστράτευση οργανώσεων, δυνάμεων και αγωνιστ(ρι)ών της αριστεράς και των κινημάτων στο «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη», ο στόχος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι απλά να διατηρήσουμε ή να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας· είναι να δημιουργηθεί ένα ρεύμα που να εκφράζει δυναμικά πως όλα μπορούν να είναι αλλιώς.
- Σύμφωνα με την Πανελλαδική Έρευνα Κοινής γνώμης της Metron Analysis για τον Απρίλιο του 2023, στην ερώτηση «Ποιο νομίζετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;» η ακρίβεια και η οικονομία συγκέντρωσαν το 57% των απαντήσεων. Κατά πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσει η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών την ψήφο τους; Τι προτείνει το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» για να αντιμετωπίσει το εν λόγω ζήτημα;
Είναι ξεκάθαρο πως η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το βιώνουμε με κάθε λογαριασμό ρεύματος, με κάθε λογαριασμό φυσικού αερίου, με κάθε επίσκεψη στο supermarket. Ως «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» έχουμε ξεκάθαρες και αναλυτικές προτάσεις καταπολέμησης της ακρίβειας.
Για το ρεύμα, πιθανόν να έχετε βαρεθεί να μας ακούτε να το λέμε, είναι απαραίτητο βήμα η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας –ενός χρηματιστηρίου στο οποίο συμμετέχουν οι διάφοροι ολιγάρχες, ο Περιστέρης, ο Μυτιληναίος, ο Βαρδινογιάννης, ο Λάτσης, η CVC– και προσδιορίζουν την τιμή για την επόμενη μέρα με βάση το οριακό κόστος και όχι με το μέσο κόστος της παραγωγής της κιλοβατώρας. Δηλαδή παράγεται φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, βιομάζα κ.τ.λ., αλλά τη χρεωνόμαστε στην τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, θεωρούμε πως πρέπει η ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να επανεθνικοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν ως μία ενιαία ΔΕΗ, καθώς έχουμε δει τι αποτελέσματα φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών και στρατηγικών υποδομών και δικτύων.
Για τα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των ταξικών έμμεσων φόρων, όπως ο Φ.Π.Α. Δηλαδή, από το 24% να πέσει στο 15%, για κάποια βασικά αγαθά να πέσει ακόμα πιο χαμηλά ή και να μηδενιστεί, να υπάρξει και πλαφόν στις τιμές. Παράλληλα, οι παραγωγοί χρειάζονται πολιτικές για μείωση του κόστους παραγωγής –πολιτικές όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, στήριξη των λαϊκών των παραγωγών, νέα δημόσια αγροτική τράπεζα, στήριξη των συνεργατικών εγχειρημάτων στην παραγωγή. Όλα αυτά είναι απαραίτητες πολιτικές για τη μείωση των τιμών, αλλά και της παντοδυναμίας των καρτέλ.
Για τη στέγη πρέπει να μπει «φρένο» στην άνοδο των τιμών των ενοικίων. Από τη μία, με τον δραστικό περιορισμό του Airbnb και, από την άλλη, με την εφαρμογή αντικειμενικών πλαφόν στα ενοίκια. Ταυτόχρονα, προτείνουμε να ιδρυθεί Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας που θα παρέχει κατοικίες σε κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες, εργάτες/τριες γης, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς και εποχικά εργαζόμενους/ες. Έπειτα, πρέπει να υπάρξει πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με την κατάργηση του μνημονιακού σχεδίου «Ηρακλής» και αντικατάστασή του με το σχέδιο «Οδυσσέας», δηλαδή την ίδρυση μιας δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, η οποία θα περιέχει όλα τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα σταματά τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, τα πανωτόκια.
Τέλος, θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει άμεση γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, σε επίπεδο που να υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και να θεσμοθετηθεί η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα θα αυξάνονται όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός που αφορά τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Οι τελευταίες αυξήσεις μισθών αποτελούν μια κοροϊδία, καθώς, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, ο μέσος ονομαστικός μικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4%, λόγω πληθωρισμού 9,7%. Άρα, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά οι πολίτες έχασαν πολύ περισσότερο σε αγοραστική δύναμη.
- Όσον αφορά την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την οποία έχει εντάξει στην ατζέντα του το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη», ποιες παράμετροι θα ορίζουν το ύψος του και κάθε πότε θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται;
Το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» έχει συγκεκριμένες λεπτομερείς άμεσες προτάσεις, όπως αυτές για την ακρίβεια που ανέφερα προηγουμένως. Ως προς τις πιο οραματικές προτάσεις, το σημαντικό στοιχείο δεν βρίσκεται στις λεπτομέρειες (οι οποίες θα κριθούν και από τις συνθήκες υλοποίησης της εκάστοτε πολιτικής), αλλά στο γενικότερο πρόταγμα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΜέΡΑ25 για βασικό κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος ενός άλλου παραγωγικού, καταναλωτικού και πολιτισμικού μοντέλου — ενός προτάγματος για μια «πράσινη» μετακαπιταλιστική φεμινιστική κοινή ευημερία, που ανατρέπει το σημερινό εκμεταλλευτικό μοντέλο, αποσυνδέει την περίθαλψη και την ασφάλιση από την εργασία και προβλέπει το σύστημα ένας εργαζόμενος-μία μετοχή-μία ψήφος.
- Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» προκάλεσαν αντιδράσεις στο πολιτικό στερέωμα κατά το τελευταίο διάστημα με το «Σχέδιο Δήμητρα», που αφορά τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος ψηφιακών πληρωμών και θα παρακάμπτει το τραπεζικό σύστημα για τις εγχώριες συναλλαγές. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό; Δεν συνιστά επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αν και οι αντιδράσεις ήταν πρόσφατες, το «Δήμητρα» δεν είναι. Μάλιστα, ήταν στις προτάσεις μας από το 2019, έχει κατατεθεί και ως πρόταση νόμου στη Βουλή, έχει παρουσιαστεί και διεξοδικά σε εκδηλώσεις μας. Επομένως, είναι εξαιρετικά προβληματικό το ότι το πολιτικό και μιντιακό σύστημα δείχνουν να ξαφνιάστηκαν. Αλλά ακόμα πιο σημαντικά, στην ουσία το «Δήμητρα» είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ για χρήση εντός του ευρώ. Είναι ένα σύστημα που θα έδινε «ανάσα» στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα μηδένιζε τις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών. Είναι εργαλείο που θα έπρεπε να έχει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, ώστε να μπορεί να μειώσει το κόστος μίας ενδεχόμενης τραπεζικής κρίσης. Η κινδυνολογία με την οποία έχει συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση του «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» είναι ενδεικτική της λειτουργίας και της στάσης των συστημικών μέσων ενημέρωσης.
- Στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές πάνω από 400.000 νέοι ηλικίας μεταξύ 17-21 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Πώς αναμένετε να κινηθεί η ψήφος των νέων και ποιο το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά ψηφοφόρων και ενεργών πολιτικά νέων;
Όταν μιλάμε για νέους και νέες τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ως μοναδικές επιλογές την ανεργία, την επισφάλεια ή τη μετανάστευση. Σήμερα μιλάμε και για ανθρώπους που έχασαν συμφοιτήτριες, φίλους, συγγενείς στο έγκλημα των Τεμπών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν έδειξαν πως οι νέοι και οι νέες καταδικάζουν τη Μητσοτάκης Α.Ε., αλλά και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις που συνέβαλαν στην απαξίωση του δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών και στρατηγικών υποδομών και δικτύων. Απέναντι σε αυτή την κατακραυγή από τη νεολαία, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν θέλει να ψηφίζουν όλοι και όλες. Για αυτό και δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΜέΡΑ25, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι/ες και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκεί που δουλεύουν ή σπουδάζουν. Όμως, όσο η Kυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί πως μπορεί να αποκλείσει κόσμο ή να εξαγοράσει την ψήφο των νέων με youth passes και επικοινωνιακή διαχείριση, το «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» συνεχίζει να αγωνίζεται μαζί με τη νεολαία ενάντια στις πολιτικές που τη φτωχοποιούν, την καταστέλλουν και τη σκοτώνουν. Αγωνιζόμαστε μαζί της, γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Καράμπελα για την παραχώρηση της συνέντευξης!