15.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτική«Εκτός Γραμμής»: Φάκελος Εθνικές Εκλογές 2023 και η νέα γενιά

«Εκτός Γραμμής»: Φάκελος Εθνικές Εκλογές 2023 και η νέα γενιά


Η γνώμη του OffLine Post,

Η ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών του 2023 πλησιάζει, με τη μάχη των υποψηφίων να μαίνεται σε επίπεδα πρωτοφανούς έντασης. Απομένει σχεδόν ένας μήνας μέχρι τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να διαμορφώσουν μέσω της ψήφου τους την «επόμενη ημέρα», όσον αφορά το πολιτικό «σκηνικό» της χώρας μας.

Οι κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 έχουν ιδιαίτερη σημασία. Τόσο το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής, αλλά και η δύσκολη, γενικότερα, περίοδος, την οποία διανύει η Ελλάδα, καθιστούν υψηλό το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τα πολιτικά κόμματα και τα επιτελεία τους βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, γι’ αυτό και προσπαθούν να εμπλουτίσουν τη «φαρέτρα» τους με δυνατά χαρτιά. Με περιοδείες, ομιλίες, παραχωρήσεις συνεντεύξεων και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους και επιχειρούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους και να τους πείσουν ότι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το μέλλον τους.

Κοινό σημείο μεταξύ των κομμάτων, των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών είναι η επιθυμία τους για σχηματισμό μιας σταθερής Κυβέρνησης, η οποία θα είναι, βέβαια, και αποτελεσματική, ώστε να διαχειρίζεται πιθανές κρίσεις, να ικανοποιεί τα αιτήματα του λαού και να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Επίσης, θα πρέπει να είναι ικανή να συνεχίσει ή να επαναπροσδιορίσει το μεταρρυθμιστικό έργο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, δημοσιονομική εξομάλυνση σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Element5 Digital / Επεξεργασία: Δημιουργικό Τμήμα του OffLine Post

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις Εκλογές έχει το εάν θα σχηματισθεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση ή αν η χώρα μας, για ακόμα μία φορά, θα έχει Κυβέρνηση Συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχώς διαμηνύει πως η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα και για την εξασφάλιση της σταθερότητας σε αυτήν είναι μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ μίας Προοδευτικής Διακυβέρνησης, η οποία πιθανότατα θα αποτελείται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Μέ.Ρ.Α.25. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του στον βαθμό που το έχουν κάνει οι προαναφερθέντες, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο όρος που δημόσια έθεσε για να εισέλθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε Κυβέρνηση Συνεργασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο επικεφαλής της νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι κάποιο πολιτικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής, αποκλείοντας, έτσι, τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 

Βασικές παράμετροι που, μεταξύ άλλων, θα συντελέσουν στο τελικό αποτέλεσμα είναι η ψήφος μερίδας των πολιτών που ανήκουν στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή στους «αναποφάσιστους» ή στους δυσαρεστημένους, αλλά και η ψήφος των νέων και, μάλιστα, εκείνων οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους καθήκον. Παράλληλα, δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους θα έχουν για πρώτη φορά και οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ότι οι νέοι, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά υποστηρίζουν πολιτικά, έχουν κινητοποιηθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι καλούνται να δώσουν το «παρών» στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Περίπου 400.000 πολίτες, ηλικίας 17-20 ετών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά και θα διατυπωθεί έμπρακτα η δική τους φωνή. Ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί η νέα εκλογική γενιά στις κάλπες, πάνω απ’ όλα η συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο ενός λειτουργικού δημοκρατικού συστήματος. Η ψήφος και η συμμετοχή στις εκλογές δεν αποτελεί μονάχα δικαίωμα, αλλά είναι, ταυτόχρονα, και μεγάλη ευθύνη. Μια ευθύνη ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας.

Δυστυχώς, όμως, στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές, το 2019, τα ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων ανήλθαν σε «αποκαρδιωτικά» χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη αποχή από τη Μεταπολίτευση και έπειτα. Το μέγεθος του εκλογικού σώματος, ως ποσοστό των πολιτών με δικαίωμα ψήφου, διαγράφει μια καθοδική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελώντας ένα μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας. Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι και η ποιότητα των ψήφων, το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο μέσω του ορθολογικά τεκμηριωμένου και πλουραλιστικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου, χαρακτηριστικών κάθε υγιούς Δημοκρατίας.

Το OffLine Post, παραμένοντας πιστό στις αρχές της Αστικής Δημοκρατίας και δίνοντας βήμα για να εκφραστούν ελεύθερα όλες οι δημοκρατικές απόψεις, θα βρίσκεται συνεχώς στον παλμό των εξελίξεων και θα καλύψει με αντικειμενικότητα την πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. 


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ