17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΡουμανία: Οι προοπτικές της οικονομίας της και οι δεσμοί με ελληνικές επιχειρήσεις

Ρουμανία: Οι προοπτικές της οικονομίας της και οι δεσμοί με ελληνικές επιχειρήσεις


Του Θοδωρή Μπουλούμπαση,

Έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει, τα τελευταία έτη, η χώρα της Ρουμανίας. Η βαλκανική χώρα, έως τις αρχές του 2000, μετρούσε τις πληγές της από τη δύσκολη εποχή του κομμουνισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, στις αρχές του 1990, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας ανερχόταν μόλις στα $39 δις. Η ρουμάνικη οικονομία, έως και τη χρονολογία της κατάρρευσης του Τσαουσέσκου, ήταν πλήρως κρατικοποιημένη, με περιορισμένο ιδιωτικό τομέα και ελάχιστες συναλλαγές με το εξωτερικό.

Πλέον, η οικονομία της Ρουμανίας έχει 7πλασιαστεί μέσα σε 3 δεκαετίες, με το Α.Ε.Π. της, το 2021, να ξεπερνά τα $280 δις. Αποτελεί μέρος της Ε.Ε. από το 2007, ενώ διαθέτει το δικό της εγχώριο νόμισμα. Ορισμένες από τις αλλαγές, που επηρέασαν θετικά την οικονομία της Ρουμανίας, ήταν η έναρξη ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κατά το οποίο κρατικά περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις μεταβιβάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Αποδείχθηκε μία κίνηση που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και αύξησε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Κομβική μεταρρύθμιση στην προσέλκυση κεφαλαίων και επιχειρήσεων από το εξωτερικό, που λειτούργησαν με πολλαπλασιαστική ισχύ για την οικονομία της χώρας, αποδείχθηκε η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα, οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις στη Ρουμανία θεωρούνται αρκετά ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και τα εργατικά κόστη στη χώρα είναι αρκετά χαμηλά. Ο φόρος εταιρικών κερδών ανέρχεται στο 16% επί των κερδών και είναι σταθερός.

Η πορεία του πραγματικού Α.Ε.Π. της Ρουμανίας από το 1990 μέχρι το 2022, με έτος βάσης το 2010. Πηγή εικόνας; worldeconomics.com

Οι κύριοι τομείς της οικονομίας της περιλαμβάνουν τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη γεωργία, καθώς και, τα τελευταία έτη, τον τουρισμό. Στον τομέα της βιομηχανίας σημαντικοί πυλώνες της θεωρούνται η αυτοκινητοβιομηχανία, με τη Ford να διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Κραϊόβα, η οποία κατασκευάζει 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως, ενώ η Dacia (θυγατρική της Renault), που θεωρείται και η εθνική μάρκα αυτοκινήτων της χώρας, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής 150 χιλιόμετρα βόρεια της Πρωτεύουσας με 18.000 εργαζόμενους.

Τέλος, αξιοσημείωτοι είναι οι οικονομικοί δεσμοί της χώρας μας με τη Ρουμανία, καθώς στη βαλκανική χώρα δραστηριοποιούνται μία σειρά από μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας μας, στο Βουκουρέστι, το 2021, ήταν εγγεγραμμένες στο Εθνικό Εμπορικό Μητρώο της Ρουμανίας 7.904 ελληνικές εταιρείες.

Πηγή εικόνας και πνευματικά δικαιώματα: CaptainVoda / deviantart.com

Πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη συμφωνία δεν είναι άλλη από την επέκταση της Δ.Ε.Η. στη Ρουμανία, μέσω της αγοράς της Enel. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ενεργειακό πάροχο της χώρας, με αξιοσημείωτη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο σε αιολικά και ηλιακά πάρκα. Σημειώνεται πως η συμφωνία ανέρχεται στα €1,3 δις και βρίσκεται στο τελικό στάδιο πραγματοποίησής της. Η Enel διαθέτει θυγατρικές εταιρείες με ξεχωριστό τομέα «ευθύνης», όπως η περιοχή της Πρωτεύουσας, η τουριστική περιοχή της χώρας στην Τρανσυλβανία, καθώς και η θυγατρική που είναι επιφορτισμένη με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση, καθώς υπάρχει η ενεργειακή δέσμευση της Ε.Ε. για ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2050.

Επιπροσθέτως, στον τραπεζικό τομέα, η Alpha Bank δραστηριοποιείται στη Ρουμανία επί 22 συναπτά έτη και αποτελεί την πρώτη διεθνή τράπεζα που εισήλθε στην εγχώρια αγορά. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της, διαθέτει 130 καταστήματα και κάλυψη σε όλη τη χώρα. Στον τομέα των προϊόντων διατροφής, παρουσία στη χώρα με ιδιόκτητα εργοστάσια στο Βουκουρέστι διαθέτει ο Υφαντής, ενώ στο λιανικό εμπόριο συναντάμε τον όμιλο Φουρλή με καταστήματα αθλητικών ειδών (Intersport), καθώς και τα Jumbo, με μεγάλο μερίδιο της εγχώριας αγοράς παιχνιδιών. Η διευρυμένη παρουσία ελληνικών εταιρειών σε Βαλκανικές χώρες, εξάλλου, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και το δυσβάστακτη ποσοστό φορολογίας, που επικρατούσε για τις επιχειρήσεις στη Ρουμανία.

Συνοψίζοντας όσα προαναφέρθηκαν, η συγκεκριμένη οικονομία παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, όμως το βιοτικό επίπεδο, καθώς και οι μισθοί, πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, διότι ακόμη υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, euractiv.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θοδωρής Μπουλούμπασης
Θοδωρής Μπουλούμπασης
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1997. Zει και εργάζεται στον Πύργο Ηλείας. Το 2015 εισήχθη στο Μαθηματικό Πατρών από το οποίο και αποφοίτησε το 2020. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής Εφαρμοσμένης Διαχείρισης Κινδύνων στο Τμήμα Οικονομικών του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και μαθαίνει Ιταλικά. Τα κεντρικά του ενδιαφέροντα είναι η πολιτική και η οικονομία.