9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήBali: Ουκρανοί και Ρώσοι ψάχνοντας για σωτηρία στον τροπικό παράδεισο

Bali: Ουκρανοί και Ρώσοι ψάχνοντας για σωτηρία στον τροπικό παράδεισο


Της Ρομίνας Κούκο,

Το Bali, το πιο διάσημο νησί της Ινδονησίας, είναι μια τοποθεσία που κρύβει ένα είδος ξεχωριστής ομορφιάς, διαθέτοντας πανέμορφα τοπία και υπέροχες παραλίες. Αυτός ο, συχνά, αποκαλούμενος «τροπικός παράδεισος» αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Πλέον, το νησί αυτό δεν αποτελεί μόνο προορισμός για τους τουρίστες, αλλά και ένα μέρος διαφυγής για πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς. Οι μεν, καταφεύγουν εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους, ενώ οι δε για να προστατευτούν από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι μετακινήσεις προς το νησί, ξεκίνησαν, ήδη, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το 2022, η χώρα υποδέχτηκε 58.000 Ρώσους, ενώ μόνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υποδέχτηκε άλλους 22.500. Όσον αφορά τους Ουκρανούς, στην Ινδονησία κατέφυγαν περίπου 7.000 το 2022, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 κατέφυγαν 2.500.

Αρχικά, το Bali φαίνεται να είναι μία ιδανική επιλογή τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και τους Ρώσους, που κοιτάει ο καθένας από αυτούς να διαφύγει από τη χώρα του, λόγω του ευνοϊκού καθεστώς visa που ισχύει εκεί. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται η πολιτική «visa – on arrival», δηλαδή, η παροχή visa κατά την άφιξη. Αρχικά, παρέχεται η δυνατότητα για διαμονή 30 ημερών, ενώ στη συνέχεια μπορεί να γίνει επέκταση μέχρι τις 60 μέρες. Γι’ αυτούς όμως, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στον τόπο εκείνο, η κατάσταση είναι, εντελώς, διαφορετική. Σε αυτούς, λοιπόν, δεν επιτρέπεται η μόνιμη εγκατάσταση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα, βάσει νόμου, να εργαστούν. Η μόνη επιλογή για μόνιμη εγκατάσταση, δεν είναι άλλη από την παράνομη εγκατάσταση, να ζουν και να εργάζονται, δηλαδή, εκτός του «οπτικού πεδίου» των αρχών. Βεβαίως, κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και, φυσικά, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ανακαλύπτονται από τις αρχές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απελάσεων Ρώσων πολιτών, που όχι μόνο παρέμειναν στη χώρα μετά τη λήξη της visa, αλλά εργαζόντουσαν παράνομα κιόλας. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση ενός 28χρονου Ρώσου που εργαζόταν ως φωτογράφος και αμέσως συνελήφθη και απελάθηκε. Πολλοί είναι αυτοί, λοιπόν, που πηγαίνουν στην Ινδονησία με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να χτίσουν μια ζωή εκεί, αλλά επιστρέφουν ξανά στη χώρα τους, με τον φόβο πλέον να κυριαρχεί, καθώς δεν γνωρίζουν πως θα αντιμετωπιστούν, ιδίως αυτοί που αγνόησαν την επιστράτευση του Ρώσου Προέδρου.

Ουκρανοί διαδηλωτές. Πηγή εικόνας: ANTARA, Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Ayu Khania Pranisitha

Προκειμένου να παρακάμψουν τους περιορισμούς των νόμων της Ινδονησίας, πολλοί από αυτούς που έχουν καταφύγει εκεί, εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε 60 μέρες, ώστε να επιστρέψουν αργότερα, εκ νέου, σαν να πηγαίνουν πρώτη φορά. Δηλαδή, χορηγείται εκ νέου visa 30 ημερών με την ίδια δυνατότητα επέκτασης.

Το καθεστώς εργασίας και το γενικότερο πλαίσιο διαμονής, ωστόσο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Πολύ σημαντικό είναι και το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί στους ντόπιους, έναντι των Ρώσων και των Ουκρανών, λόγω της δύσκολης συμβίωσης των δύο στη χώρα αυτή. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, είναι «η βία και η κακή συμπεριφορά», όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Bali. Οι αρχές του νησιού, έχουν ζητήσει την αναστολή χορήγησης visa σε Ουκρανούς και Ρώσους, εξαιτίας των εκτεταμένων περιστατικών κακής συμπεριφοράς, αλλά και αγνόησης των περιορισμών της visa, με αποτέλεσμα να μένουν παραπάνω στη χώρα και να εργάζονται παράνομα, όπως για παράδειγμα ως οδηγοί ταξί ή ως κομμωτές. Το αίτημα αυτό, φυσικά και δημιούργησε κλίμα δυσαρέσκειας, ιδίως, στις κοινότητες των Ουκρανών της Ινδονησίας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα περιστατικά αγένειας και μη σεβασμού του νόμου, προέρχονται από τους Ρώσους.

Δεν είναι ασυνήθιστο για το Bali, όντας όπως προαναφέρθηκε εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών του κόσμου, όπου συγκεντρώνονται πλήθος τουριστών, πολλοί εξ αυτών να έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά, και να προκαλούν διάφορα περιστατικά. Η κατάσταση, ωστόσο, φαίνεται να έχει γιγαντωθεί, τώρα που συρρέουν στην ασιατική χώρα άνθρωποι δύο αντίπαλων χωρών. Στο σημείο αυτό, αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια ενός αστυνομικού της πόλης, ο οποίος φαίνεται να είναι δυσαρεστημένος από τη τρέχουσα κατάσταση. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως: «Όποτε λαμβάνουμε αναφορές για έναν ξένο με ανάρμοστη συμπεριφορά, σχεδόν πάντα πρόκειται για Ρώσο». Παρ’ όλα αυτά, η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την υιοθέτηση της πρότασης των αρχών για τερματισμό χορήγησης πολιτικής visa.

Ουκρανοί μπροστά στο προξενείο της χώρας τους στο Bali. Πηγή εικόνας: Honorary Consul for Ukraine in Bali

Κλείνοντας, αξίζει να σκεφτούμε λίγο για την πρόταση των αρχών. Πρέπει να υιοθετηθεί όντως, προκειμένου να μειωθούν οι περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, για τις οποίες υπάρχουν τόσα παράπονα, ή η Ινδονησία πρέπει να συνεχίσει να χορηγεί πολιτική visa; Ο καθένας έχει τη δική του απάντηση, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, ο οποίος δοκιμάζει όλες τις χώρες με ξεχωριστό τρόπο και πως πολλοί προσπαθούν να ξεφύγουν είτε από τις θανατηφόρες επιθέσεις, είτε από τις θανατηφόρες «ειδικές επιχειρήσεις». Μήπως με την πολιτική visa, αποφεύγεται, με κάποιο τρόπο, μία γιγάντωση κάποιας ανθρωπιστικής κρίσης; Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Heather Chen, Trouble in paradise as Bali loses patience with Russians, Ukrainians fleeing war, CNN. Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομίνα Κούκο
Ρομίνα Κούκο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2002 και είναι φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες. Μεγάλο μέρος του χρόνου της καταλαμβάνουν η ανάγνωση βιβλίων και οι περίπατοι στη φύση. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές δραστηριότητες.