Του Βασίλη Ανέστη,
Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές, είναι πολύ πιθανό ένας ψηφοφόρος να αντιμετωπίζει έναν προβληματισμό ως προς τι να ψηφίσει. Ανάμεσα στο χάος των πολλών, δεξιών και αριστερών, των συστημικών και των αντισυστηματικών κομμάτων, υπάρχει και αυτός ο κόσμος των μικρών (νέων) κομμάτων, που δεν αναγνωρίζονται και δεν λαμβάνουν την προσοχή που αρμόζει. Στην παρούσα φάση, υπάρχει ένα νεοσύστατο κόμμα, το Volt Ελλάδας, το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, αν μη τι άλλο. Ο πυρήνας του κόμματος, ο χαρακτήρας του, οι στόχοι του και, εν τέλει, το ανθρώπινο δυναμικό που το στελεχώνει αποδεικνύουν ότι αποτελεί μία εξέχουσα περίπτωση για μια δυνατή υποψηφιότητα. Το μόνο εμπόδιο, για την ώρα, φαντάζει να είναι η «προσχώρησή» του στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Το κόμμα Volt Europa, καταρχάς, προσδιορίζεται ως Πανευρωπαϊκό κίνημα με στόχο την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (φεντεραλισμός), δηλαδή μία Ευρωπαϊκή Ένωση με Σύνταγμα και ενιαίο αμυντικό στρατό, για μία Ευρώπη ανεξάρτητη και ισχυρή, χωρίς, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι τίθεται ζήτημα κατά των εθνικών πλουραλιστικών στοιχείων και των διάφορων κουλτουρών στη «Γηραιά Ήπειρο». Ουσιαστικά, θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από την υπάρχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναμορφώσει τις σχέσεις και πολιτικές των κρατών-μελών που εφαρμόζονται. Χαρακτηρίζεται ως ένα κεντρώο προοδευτικό κόμμα χωρίς ιδεολογία, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά εργαλεία που μπορεί για να πετύχει τους στόχους τους μέσω των ιδεών του σύγχρονου κοινωνικού φιλελευθερισμού, της πράσινης οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και του αναθεωρημένου κέντρου, αποφεύγοντας ταμπέλες και στερεότυπα, όπως τείνουν να έχουν τα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα. Οι θέσεις του, βάσει του επίσημου καταστατικού, είναι οι εξής:
- έξυπνο κράτος,
- οικονομική αναγέννηση,
- κοινωνική ισότητα,
- παγκόσμια ισορροπία,
- ενδυνάμωση των πολιτών,
- μεταρρύθμιση της Ε.Ε.
Αυτή τη στιγμή, το Volt Europa δεν έχει αποκτήσει την αναγνώριση που του αρμόζει. Έχει μόνο έναν Ευρωβουλευτή στο Κοινοβούλιο και από έναν βουλευτή σε Ολλανδία και Γερμανία. Παρόλα αυτά, βάση στατιστικών ερευνών, τα ποσοστά του ολοένα και μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς, συνεχώς δε ανοδικούς και η ευρύτερη αποδοχή του από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών αναμένεται σύντομα, καθώς η μοναδικότητά του έχει ήδη ξεχωρίσει από κάθε λογής προηγούμενο κόμμα. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι το σπουδαίο στοιχείο του, αυτή η ιδιαιτερότητα που το καθιστά ως κάτι το τελείως καινούριο και, συνάμα, «επικίνδυνο» ή πρόσκαιρο με μία ημερομηνία λήξης. Διότι, δυστυχώς, πάρα πολλοί Ευρωπαίοι συμπολίτες, λ.χ. στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν τον σπουδαίο αγώνα των Ευρωπαίων φεντεραλιστών από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ψήφος έχει προσκολλήσει καθαρά στο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, ταυτόσημη με την εγχώρια πολιτική, παραγκωνίζοντας τη σημασία μιας πραγματικά ενωμένης Ευρωπαϊκής οντότητας. Για τη χώρα μας, για παράδειγμα, υπήρξε μείωση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές κάλπες του 2019!
Το Volt Europa, ως Πανευρωπαϊκό κίνημα, θέλει να ανατρέψει ακριβώς αυτή την επικρατούσα «ευρωσκεπτικιστική» τάση και να αποδείξει πως η ομοσπονδιακή Ε.Ε. είναι πιο αποτελεσματική και πιο διαφανής, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια βελτίωσής της. Μάλιστα, στο Volt Ελλάδα λαμβάνουν μέρος κυρίως νεανικά πρόσωπα, νέα στην πολιτική, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα τη μοναδικότητά του, αλλά και το προς τα πού θέλει να απευθυνθεί.
Αυτή τη στιγμή το Volt Ελλάδα κατεβαίνει μέσω του συνασπισμού «Πράσινο και Μώβ», σε συνεργασία με τα εξής κόμματα: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Οικοφεμινιστικό κίνημα. Εύλογα μπορεί κανείς να πει ότι εμπλέκεται σε μία πολιτική βάση των trends, προκειμένου να κερδίσει ψήφους και αυτό εν μέρει μπορεί να φανεί λογικό, αλλιώς μπορεί δε να ερμηνευθεί ως μία κίνηση καθαρά πολιτικής στρατηγικής, με στόχο να διευρύνει την αναγνωσιμότητά του στις ήδη υπάρχουσες νέες πολιτικές που έχουν στις τάξεις τα προϋπάρχοντα κόμματα και φυσικά περισσότερες πιθανότητες να λάβει έστω και μία κοινοβουλευτική έδρα στις φετινές εκλογές.
Σαφώς, αυτή η αφετηρία για τον φιλοευρωπαϊκό οργανισμό έχει δύσκολο έργο να τελέσει, αλλά η εξάπλωσή του στη συνείδηση των Ελλήνων ψηφοφόρων, εάν δεν επιτευχθεί άμεσα στις εθνικές εκλογές του 2023, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, αυτό θα γίνει σίγουρα στα επόμενα χρόνια, όταν και αν φυσικά οι εσωτερικές ατασθαλίες θα έχουν ξεπεραστεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως αξίζει μια περαιτέρω ανάγνωση στο πρωτόγνωρο, για τα δικά μας δεδομένα, κόμμα, ώστε να έχει ο καθένας πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ως προς το τι να ψηφίσει τον ερχόμενο Μάη.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Το επίσημο site της Volt Ελλάδα, διαθέσιμο εδώ