8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαVenture Capitals: Αμφίρροπες οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Venture Capitals: Αμφίρροπες οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη


Του Γιώργου Δρακόπουλου, 

Η τεχνολογία αποτελεί έναν αρκετά ιδιαίτερο κλάδο της οικονομίας. Η θετική της εξέλιξη κρίνεται άκρως απαραίτητη για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Συνεπώς, η επιχειρηματική και επενδυτική έμφαση σε έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι –προφανώς– θετική, καθώς ωθούν σε άνοδο την παραγωγικότητα και δυνητικά μπορούν να ωφελήσουν σε τεράστιο βαθμό τη ζωή μας. Με την τεχνολογία, δίνεται η δυνατότητα να απελευθερωθούν διάφοροι χρήσιμοι οικονομικοί πόροι και να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς που υστερούν σε συντελεστές.

Ένα από τα πιο hot αντικείμενα του τεχνολογικού κλάδου, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάση λόγω των παροχών που θα μπορεί να προσφέρει μελλοντικά, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, η ανάπτυξη του ChatGPT από την Open AI έχει «ταράξει τα νερά», προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων μας. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ανακύπτουν κάποια προβλήματα. Έκτος από τα ηθικά και τα λειτουργικά ζητήματα, τα οποία είναι και τα πιο προφανή και τα πιο σημαντικά, προκύπτουν και εμπόδια με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Πηγή εικόνας: dw.com, Δικαιώματα χρήσης: Jakob Porzychki/NurPhoto

Από τη μία, υπάρχει ενθουσιασμός για τη σημαντική τεχνολογική πρόοδο που φέρνει η ανάπτυξη της A.I., αλλά, από την άλλη, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός ανάμεσα στα V.Cs, σχετικά με το κατά πόσο είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή για να επενδύσουν σε αυτή. Συγκεκριμένα, απαιτούνται υψηλά ποσά κεφαλαίων για αυτού του είδους τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υψηλό κίνδυνο, ειδικά σε μια περίοδο που επικρατεί αβεβαιότητα και που έχει προκληθεί τεχνολογική ύφεση. Είναι δύσκολο να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους σε εταιρείες που αναπτύσσουν A.I., ενώ, μέχρι πρότινος, πολλά επενδυτικά κεφάλαια προσπαθούσαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε τεχνολογικές start-ups.

Παρά, όμως, τον σκεπτικισμό και την επικινδυνότητα αυτών των επενδύσεων, δεν έχουν διακοπεί εντελώς οι ροές χρηματοδότησης. Συνεχίζονται να διοχετεύονται εκατομμύρια σε τέτοιου είδους εταιρείες, διατηρώντας μια ευρύτερη αισιόδοξη στάση σε αυτή την αγορά. Για παράδειγμα, το V.C. Andreessen Horowitz της Silicon Valley επένδυσε πάνω από $200 εκατ. στην Character.ai, χρηματοδοτώντας την κατασκευή ενός chatbot που αποτιμάται στο $1 δις. Επιπλέον, η νέα tech start-up Inflection A.I. των DeepMind, Mustafa Suleyman και Reid Hoffman (ιδρυτή της LinkedIn) βρίσκεται σε διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων ύψους $675 εκατ. από Venture Capitals, καθώς, επίσης, στον περσινό κύκλο χρηματοδότησης είχε καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους $225 εκατ. Επίσης, απαρατήρητη δεν έχει περάσει και η τεράστια επένδυση της Microsoft στην Open A.I., για το πολυσυζητημένο ChatGPT, η οποία είναι πολλών δις δολαρίων.

Τα ποσά για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι γιγαντιαία, λόγω των ακριβών πόρων που απαιτούνται, όπως, επίσης, και οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών start-ups που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Μάλιστα, για κάποιους αναλυτές, αυτές οι επενδύσεις για τον κίνδυνο που ενέχουν, σε συνδυασμό με τη δέσμευση κεφαλαίου που απαιτείται, μπορούν να γίνουν μόνο με κρατική αρωγή. Παρόλα αυτά, παρά τη μη ευνοϊκή περίοδο για τεχνολογικές επενδύσεις, αρκετά επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται σε A.I. start-ups, φοβούμενα μη χάσουν το πρώιμο στάδιο του κλάδου, που –θεωρητικά– βρίσκεται σε «φθηνά» επίπεδα, συγκριτικά με την αξία που πρόκειται να φτάσει. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το ύψος των μελλοντικών αποδόσεων, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Sceptical investors worry whether advances in AI will make money, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δρακόπουλος
Γιώργος Δρακόπουλος
Σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Του αρέσει να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την οικονομία. Λατρεύει την επιστήμη της Λογιστικής και φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν χαρακτήριζε τον εαυτό μου με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε την λέξη τελειομανής.