9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο ασφαλή είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα;

Πόσο ασφαλή είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα;


Της Μαρίας Κουλούρη,

Η αρχή της άνοιξης του 2023, έμελλε να είναι μία από τις πιο τραγικές της χώρας. Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, το επιβατικό τρένο Intercity 62, που εκτελούσε το βραδινό δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, προσέκρουσε σε εμπορική αμαξοστοιχία που διερχόταν στο ίδιο ρεύμα με αντίθετη κατεύθυνση, προκαλώντας το θάνατο 57 ανθρώπων και αφήνοντας δεκάδες ακόμα αγνοούμενους και τραυματίες. Το τραγικό αυτό δυστύχημα επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο την ακαταλληλότητα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας. Είναι, όμως, ο σιδηρόδρομος το μοναδικό μέσο στην Ελλάδα που παρουσιάζει προβλήματα;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν για πολλούς ανθρώπους «δημόσιο κίνδυνο». Ας ξεκινήσουμε από τον τομέα της υλικής υποδομής. Η πληθώρα των λεωφορείων στη χώρα μας φαίνεται να έχουν ανεπαρκή συντήρηση, καθώς εύκολα διαπιστώνει κάποιος τις ελλείψεις αυτών. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο σε μέρες βροχής πως τα λεωφορεία θα «μπάζουν» νερά σχεδόν από παντού. Οι οροφές των λεωφορείων, λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης, φαίνεται να μη μπορούν να κρατήσουν εκτός του εσωτερικού χώρου τα νερά, όπως και τα παράθυρα, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι χαλασμένα, με αποτέλεσμα το κρύο και η βροχή να περνούν στο εσωτερικό του οχήματος. Τα οχήματα, βέβαια, ακόμα και όταν δεν βρέχει, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και με τα λάστιχά τους, τα οποία δεν αλλάζονται συχνά και φθείρονται γρήγορα λόγω της κυκλοφορίας και του μεγάλου όγκου επιβατών ή, κάποιες φορές, οι πόρτες δεν κλείνουν καλά και ανοιγοκλείνουν ενώ το λεωφορείο κινείται.

Ακόμα και μηχανολογικά παρουσιάζονται συχνά πολλές βλάβες. Πρόσφατα, λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη έπιασε φωτιά, όμως ο οδηγός του, δείχνοντας ψυχραιμία, αποβίβασε τους επιβάτες εγκαίρως πριν σημειωθεί η πυρκαγιά. Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται και σε τρόλεϊ, ηλεκτρικό, ΚΤΕΛ και, πιο σπάνια, στο μετρό.

Πηγή εικόνας: 902.gr

Τα προβλήματα στις υποδομές των οχημάτων, ωστόσο, δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα. Από τα σημαντικότερα προβλήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι και η ασφάλεια των επιβατών. Συχνά, στο μετρό ακούγεται από τα μεγάφωνα η φράση: «Αγαπητοί επιβάτες, παρακαλείστε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, ευχαριστώ». Βέβαια, στην πραγματικότητα, για την ασφάλεια των επιβατών συμβαίνει μόνο αυτό. Όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα καθημερινά, φοβούνται μην πέσουν θύματα κλοπής ή βίας, αφού τα περιστατικά είναι πολυάριθμα και κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό. Πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται πως εγκληματίες τους κλέβουν τα πράγματα ή προσπαθούν να τους κλέψουν με περίσσιο θράσος, ενώ κανείς δεν τους τιμωρεί.

Γενικότερα, δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση στους σταθμούς και τα οχήματα, γεγονός που διευκολύνει τις παράνομες πράξεις. Ο έλεγχος περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των εισιτηρίων και όσοι δεν φέρουν εισιτήριο, υποχρεούνται να πληρώσουν ένα αρκετά «τσιμπημένο» πρόστιμο. Ο ίδιος έλεγχος και η «αυστηρότητα», όμως, δεν εντοπίζονται και στα θέματα ασφαλείας των πολιτών. Οι πολίτες, όταν επιβιβάζονται στα μέσα, νιώθουν ανασφάλεια. Πολλές είναι οι μαρτυρίες γυναικών που ισχυρίζονται πως, αφού αποβιβάζονται, άγνωστοι άνθρωποι τις ακολουθούν ή, όσο βρίσκονται στα οχήματα, πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Τέλος, πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται πως συναντούν εντός των Μέσων τοξικομανείς, που κάνουν χρήση ουσιών μπροστά σε όλους τους επιβάτες.

Πηγή εικόνας: 902.gr

Το πιο σημαντικό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως τα προβλήματα αυτά έχουν εντοπιστεί από το προσωπικό και τους πολίτες πολλά χρόνια τώρα και δεν παραμένουν άγνωστα. Οι αρμόδιες εταιρείες έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά, είτε από τους υπαλλήλους είτε από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι πολύ συχνά διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις του δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Την ίδια ενημέρωση σαφώς έχουν και οι αρμόδιοι πολιτικοί οργανισμοί. Αυτά τα χρόνια προβλήματα, δυστυχώς, αποκαλύφθηκαν με τον χειρότερο τρόπο σε όλο τον κόσμο μέσα από αυτό το τραγικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και σκόρπισε τη δυστυχία σε πλήθος οικογενειών. Το πένθος δεν αρκεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Οφείλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διορθωθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να θεωρείται η Ελλάδα συνώνυμο της ανασφάλειας, σε όλους τους τομείς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο του ΟΑΣΘ άρπαξε φωτιά, in.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.