11.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ευρώπη ως επενδυτικός πόλος τεχνολογίας

Η Ευρώπη ως επενδυτικός πόλος τεχνολογίας


Του Γιώργου Δρακόπουλου, 

Μεγάλο μέρος των δυσμενών γεγονότων που βιώνουν οι οικονομίες και οι αγορές διεθνώς οφείλεται σε επιπτώσεις των μέτρων που πάρθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια του «παγώματος» των οικονομιών από τα διαδοχικά lockdown που επέβαλαν οι Κυβερνήσεις, οι περισσότεροι κλάδοι υπέστησαν σοβαρές απώλειες – με κάποιες εξαιρέσεις.

Ένας κλάδος που είχε υπεραποδώσει τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, ευνοούμενος του ευρύτερου bull market, ήταν ο τεχνολογικός, ο οποίος, μάλιστα, ξεχώρισε κατά την περίοδο της πανδημίας. Η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού των αγορών τόνωσε υπερβολικά τον κλάδο, προσφέροντας σε αυτόν πολλά κέρδη και ανοίγοντας πολλές θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η νομισματική «σύσφιξη» που ακολούθησε, η οποία, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, έχει επηρεάσει αρνητικά, πρώτα απ’ όλα, τον ευάλωτο και προκυκλικό τεχνολογικό κλάδο, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχει σταματήσει απότομα η ανάπτυξή του, οδηγώντας πολλές tech εταιρείες να πραγματοποιήσουν περικοπές και απολύσεις για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Το 2022, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μειώθηκαν περίπου κατά 160.000, με τις μικρότερες –κυρίως start-ups– επιχειρήσεις να αναγκάζονται να διώξουν περίπου το μισό προσωπικό τους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Παράλληλα, και στην κινεζική αγορά έχει επικρατήσει αβεβαιότητα στις τεχνολογικές εταιρείες, λόγω των αντιαναπτυξιακών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, οι περιορισμοί χρηματοδότησης των τεχνολογικών start-ups, από όσο φαίνεται, δεν αφορούν μόνο τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά σχεδόν από κάθε πηγή κεφαλαίων. Πέρα από τον τραπεζικό αποκλεισμό, έχει μειωθεί σημαντικά και ο όγκος των I.P.Os (αρχική προσφορά για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο), η διάθεση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές (angels & unicorn investors) και επιχειρηματικά κεφάλαια (V.Cs), τα οποία αποτελούν την πλέον φτηνή πηγή χρηματοδότησης των τεχνολογικών start-ups.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα επενδυτών που συνεχίζει να «στοιχηματίζει» σε κάποιες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αρκετά ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε αυτές, με αποτέλεσμα να διατηρούν τη θέση τους και να πραγματοποιούν στρατηγικές αντιστάθμισης για να περιορίσουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πηγή εικόνας; rawpixel.com / Freepik

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης, καθώς ευνοούνται σημαντικά από την υποστήριξη που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά σε αυτές που καινοτομούν στον κλάδο της ενέργειας και βοηθούν στην «πράσινη» μετάβαση. Επίσης, οι ικανότητες και η εμπειρία της Ε.Ε. στη δημιουργία ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων, πλαισιωμένων σε ένα καλοφτιαγμένο κανονιστικό περιβάλλον, επωφελεί την ανάπτυξη του κλάδου. Βέβαια, και η ίδια η Ε.Ε. σκοπεύει να επωφεληθεί από την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών, διότι μπορούν να αξιοποιηθούν οι παροχές τους για την αειφόρα ανάπτυξη.

Μία από τις χώρες που ξεχωρίζει ο συγκεκριμένος κλάδος είναι η Γαλλία, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση εισροής κεφαλαίων στην τεχνολογική της αγοράς, σχεδόν σε κάθε τομέα της. Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τα έτη 2021 και 2022, οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ (€ 13 δις) την περασμένη χρονιά, παρά τις πιέσεις που προκάλεσαν οι οικονομικές αναταραχές.

Συνοψίζοντας, μπορεί η υπερβολική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με την ευαισθησία στους συστηματικούς κινδύνους του τεχνολογικού κλάδου, να του έχει δημιουργήσει βαριές απώλειες μέσα στο 2022, δεν παύουν, όμως, πολλές εταιρείες να έχουν μακροπρόθεσμα θετικές προοπτικές. Αφότου κλείσει ο κύκλος της κρίσης που βιώνουμε παγκοσμίως, η αγορά θα έχει αποβάλλει, ως έναν βαθμό, τα «αγκάθια» της και με την αρωγή των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε διεθνές, κρατικό και τοπικό επίπεδο ο κλάδος θα επανακάμψει με ταχείς ρυθμούς. Εξάλλου, είναι άκρως απαραίτητος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών ζητημάτων, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Following Technology’s Global Winter, a European Spring beckons, ft.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δρακόπουλος
Γιώργος Δρακόπουλος
Σπουδάζει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Του αρέσει να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την οικονομία. Λατρεύει την επιστήμη της Λογιστικής και φιλοδοξεί να καταξιωθεί στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν χαρακτήριζε τον εαυτό μου με μία λέξη, θα χρησιμοποιούσε την λέξη τελειομανής.