26.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Συλλαβίζοντας το όνειρο» (2006): Μια ταινία που δεν μας μαθαίνει μόνο ορθογραφία

«Συλλαβίζοντας το όνειρο» (2006): Μια ταινία που δεν μας μαθαίνει μόνο ορθογραφία


Της Ειρήνης Λάττα,

Η ταινία Akeelah and the Bee (Συλλαβίζοντας το όνειρο) είναι μία αμερικανική δραματική ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 2006 και έκτοτε δεν είναι λίγες οι φορές που μεταδίδεται από την τηλεόραση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γίνουμε θεατές μίας πολύ όμορφης ιστορίας, με ηρωίδα την Akeelah. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Doug Atchison, ενώ κεντρικοί ήρωες είναι, φυσικά, η –όχι και τόσο «μικρή»– Akeelah (Keke Palmer) και ο προπονητής ορθογραφίας-δάσκαλός της, Dr. Joshua Larabee (Laurence Fishburne). Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της ταινίας διαδραματίζει και το οικογενειακό περιβάλλον της Akeelah, η χήρα μητέρα της Tanya, τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια της και η ανιψιά της.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Η ταινία ξεκινάει δείχνοντας μερικά κομμάτια της καθημερινότητας της ηρωίδας, στα οποία ανήκει η οικογένεια και το σχολείο της. Παρόλο που πολλές φορές η Akeelah φαινόταν να μην νοιάζεται ιδιαίτερα για τα μαθήματά της, διατηρούσε μια μεγάλη αγάπη για το χόμπι της, την ορθογραφία, κάτι που την οδήγησε (παρά την αρχική της άρνηση) σε έναν διαγωνισμό ορθογραφίας, στον οποίο και κέρδισε. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, όσο η ταινία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό σημείο, η μαθήτρια γνωρίζει τον Dr. Larabee, με τον οποίο θα έρθει πολλές φορές σε διαφωνία εξαιτίας της αγένειάς της. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος φρόντιζε να τη βοηθάει όσο περισσότερο μπορούσε, δείχνοντάς της τον «δρόμο» και όχι τη λύση, παρά τα πολλά εμπόδια που προήλθαν κυρίως από τη μητέρα της.

Το πάθος που είχε η μικρή Akeelah την οδήγησε στο να πεισμώσει και να υπερπηδήσει οποιοδήποτε εμπόδιο βρισκόταν στον δρόμο της για να βγει νικήτρια σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς, μαθαίνοντας από τα λάθη της και «παίζοντας» δίκαια. Άκρως καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε στο ταξίδι της ο δάσκαλός της, Dr. Larabee, ο οποίος αναφέρθηκε νωρίτερα και προπόνησε την πρωταγωνίστρια με λίγη παραπάνω αυστηρότητα, αλλά πίστεψε σε αυτήν και την ενθάρρυνε να δουλέψει σκληρά, να πιστεύει στον εαυτό της, να μην εξαρτάται από εκείνον, αλλά να βρίσκει πρακτικές λύσεις, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, κάτι που χρειάζεται να κατέχουν όλοι οι δάσκαλοι. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η συγκεκριμένη ταινία έχει χρησιμοποιηθεί σαν παιδαγωγική μέθοδος, τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητές. Αδιαμφισβήτητα, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα σημαντικό μέσο για τη μετάδοση του αληθινού και ουσιαστικού ρόλου που πρέπει να έχει ένας δάσκαλος ή τουλάχιστον πολλών γνωρισμάτων που οφείλει να έχει, όπως το να είναι καθοδηγητής του μαθητή, βοηθώντας τον να δημιουργήσει τον δικό του δρόμο, χωρίς να τον σχεδιάσει ο ίδιος.

Πηγή εικόνας: thirteen.org

Κάτι που θίγεται μέσω της ταινίας αυτής είναι πως πολλές φορές οι γονείς δεν προωθούν τα όνειρα των παιδιών τους, ίσως γιατί μπορεί να μην τα κατανοούν σε μεγάλο βαθμό. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούν πολύ εύκολα να τους δημιουργήσουν πολλά απωθημένα ή και ανασφάλειες, που θα τους συντροφεύουν τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Αντίθετα, σε κάθε δυσκολία και σε κάθε επιθυμία των υπολοίπων, η μικρή πρωταγωνίστρια κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη ταινία έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όσα παιδιά έχουν την τύχη να την παρακολουθήσουν, μπορούν εύκολα να ταυτιστούν με την Akeelah και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους και όσα αγαπούν, αψηφώντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Akeelah and the Bee, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!