Του Βασίλη Ανέστη,
Απέχουμε 2-3 μήνες από τις εθνικές εκλογές και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα και σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά σύντομα, είναι το εκλογικό «μπλόκο» στο νεοσύστατο Εθνικό Κόμμα-ΕΛΛΗΝΕΣ του αμφιλεγόμενου πολιτικού Ηλία Κασιδιάρη. H τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η Ν.Δ. υπερψηφίστηκε, με ισχνή πλειοψηφία και αποδέκτη μόνο το ΠΑ.ΣΟΚ.-ΚΙ.ΝΑΛ. Το εν λόγω εγχείρημα προκάλεσε ρίξεις ανάμεσα σε συνταγματολόγους και νομικούς. Κατά ψήφισαν το Κ.Κ.Ε., το Με.Ρ.Α.25 και η Ελληνική Λύση, ενώ παρών δήλωσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ. Δεν θα σταθώ ιδιαιτέρως σε λεπτομέρειες της είδησης, αλλά θα εστιάσω στο γιατί η ίδια η τροπολογία είναι εσφαλμένη, καθώς και στο αυτογκόλ που πρόκειται να πετύχει η Ν.Δ.
Στις μέρες μας, υπάρχει ένα πρόβλημα μου προκαλείται από τα Μ.Μ.Ε. και καθιστούν την κοινή γνώμη αδύναμη, οδηγώντας τη σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Καταρχάς, το εκλογικό «μπλόκο» στο Ε.Κ. – ΕΛΛΗΝΕΣ είναι αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζονται τα άρθρα 20, 29 και 51 του Συντάγματος. Αξιοσημείωτο είναι πως το 1975 ο συντακτικός νομοθέτης απέρριψε τον αποκλεισμό πολιτικών μορφωμάτων μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της νομιμοποίησης του Κ.Κ.Ε. Η αντισυνταγματική κίνηση της Κυβέρνησης δεν προβαίνει απλά σε απαγόρευση ναζιστικών και φασιστικών κομμάτων, καθώς και το χρονικό πλαίσιο σε εξίσωση με την προχειρότητα του νομοσχεδίου αποδεικνύουν πως θέλουν απλά να αποκλείσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα, του οποίου τα ποσοστά συνεχώς ανεβαίνουν (3,5% σύμφωνα με τη MARC), προκειμένου α) να μην εισαχθεί στη Βουλή, ώστε να μην αυξηθεί το αναγκαίο ποσοστό επίτευξης αυτοδυναμίας και, παράλληλα, να «τσιμπήσει» δεξιές ψήφους, β) να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως ένα κεντρώο κόμμα, εξού και οι μετάγραφες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Το τραγελαφικό της τροπολογίας αυτής βρίσκεται στον ίδιο που την κατέθεσε. Ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης δεν θα μπορούσε να έχει το δικαίωμα να μιλάει για ακραίες πολίτικες και απαγορεύσεις προσώπων στην πολιτική αρένα, όταν ο ίδιος, πριν δεκαετίες, αποτελούσε ενεργό στέλεχος της Ε.Π.ΕΝ, (κόμμα του φυλακισμένου δικτάτορα), ακολουθώντας σε ακραίες πολιτικές ενέργειες, μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο (!). Παρόμοιες περιπτώσεις είναι και των πολιτικών Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκου Βελόπουλου. Οι δυο τους ήτανε βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Λ.Α.Ο.Σ., προωθώντας ρατσιστικά ιδεώδη, ενώ, παράλληλα, εναντιώνονταν ευθέως στην τότε Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που μετέπειτα εντάχθηκαν σε αυτήν, με τον δεύτερο να ιδρύει, εν τέλει, δικό του κόμμα.
Ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος έχει καταδικαστεί με πρωτόδικη ποινή και όχι αμετάκλητη, σε μια δίκη που ήταν πολιτικά φορτισμένη. Κακώς διαφεύγει της κοινής γνώμης πως η εισαγγελέας, της οποίας η αξιοπιστία αμφισβητήθηκε, στην πρότασή της έμμεσα δικαίωνε τα νεοφασιστικά στελέχη της Χ.Α., συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη, με αναστολή των ποινών. Βέβαια, οι τελικές ποινές ήτανε αυστηρές. Παρά το σκοτεινό παρελθόν και τα όσα έχουν ειπωθεί, ο Η. Κασιδιάρης καταφέρνει να κερδίζει τον ακροδεξιό ψηφοφόρο με το πέρασμα του χρόνου, ειδικά δε με αποκορύφωμα την τροπολογία Βορίδη, που τον έφερε στο προσκήνιο. Οι λόγοι του μέσω YouTube λαμβάνουν ιδιαίτερη απήχηση και ανησυχητική ανταπόκριση στην ακροδεξιά πτέρυγα, με την είσοδό του στη Βουλή να φαντάζει αρκετά πιθανή, καθώς δείχνει να έχει ευνοηθεί από αυτά τα γεγονότα.
Το τελικό ποσοστό που θα λάβει, ενδεχομένως, το κόμμα του Κασιδιάρη θα είναι γύρω στο 4%. Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι μπορεί να είναι λάθος να χαρακτηριστούν όλοι ως φασιστικοί και εξτρεμιστικοί, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονται και «θύματα» του ακροδεξιού λαϊκισμού, γεγονός που θα πρέπει να ανησυχεί (ξανά) την Πολιτεία.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Αυτή είναι η διάταξη για τον “αποκλεισμό” κομμάτων τύπου Κασιδιάρη- Ο ρόλος του Αρείου Πάγου και οι “ενστάσεις” συνταγματολόγων, dikastiko.gr, διαθέσιμο εδώ