16.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ κακοκαιρία Μπάρμπαρα και η παραδοσιακή, ελληνική αναισθησία

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα και η παραδοσιακή, ελληνική αναισθησία


Της Άννας-Νικολέτας Γρίβα,

«Ελληνάρες, τι να πεις!», «Γαϊδούρια!». Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες απευθύνουμε συχνά σε συμπολίτες μας, από τους οποίους φαίνεται να εκλείπει κάθε δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας. Παράνομη στάθμευση σε θέσεις αναπήρων, προσπέρασμα από τα δεξιά και αγενής συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους σε καταστήματα ή εστιατόρια είναι μερικές συμπεριφορές που παρατηρούνται –συχνότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε– και εύλογα θεωρούνται κατακριτέες.

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, που πλήττει την Ελλάδα αυτές τις μέρες, έρχεται να περιορίσει τις μετακινήσεις και, παράλληλα, να φέρει –για άλλη μια φορά– στην επιφάνεια την κοινωνική αυτή αναισθησία.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Με το που έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα, τα social media κατακλύστηκαν από εικόνες όμορφων λευκών τοπίων, χιονισμένων δέντρων και σκεπών και, ταυτόχρονα, διανομέων που, παρά τις αντίξοες συνθήκες και μέχρι να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στις περιοχές όπου σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση, βρίσκονταν στους δρόμους, εκτελώντας τα συνηθισμένα τους καθήκοντα. Και προκύπτει το ερώτημα: Είναι τόσο δύσκολο, για τις λίγες αυτές ημέρες κακοκαιρίας που πλήττουν την –κατά τα άλλα ηλιόλουστη– χώρα μας, να μην παραγγείλουμε απ’ έξω;

Βεβαίως, να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, αφού μισή ευθύνη φέρει ο καταναλωτής και μισή ο εργοδότης. Οι μισθοί είναι, σε πολλές περιπτώσεις, τόσο χαμηλοί, που οι εργαζόμενοι βασίζονται στα φιλοδωρήματα που ίσως λάβουν από την παράδοση της παραγγελίας, με αποτέλεσμα, εφόσον ο εργοδότης το επιτρέπει, με δική τους ευθύνη να διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα, οδηγώντας με χιονόπτωση. Επιπλέον, ομολογουμένως, επειδή η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, οι υποδομές υστερούν, με συνέπεια, σε συνθήκες υπό τις οποίες άλλες χώρες θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν κανονικά, η δική μας να παραλύει.

Πηγή εικόνας: tanea.gr

Φεύγοντας, όμως, από το θέμα των διανομέων, η κοινωνική αναισθησία φάνηκε και στο θέμα των αλυσίδων για τις ρόδες των αυτοκινήτων. Δε θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιβληθεί πρόστιμο στους οδηγούς χωρίς αλυσίδες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, προκειμένου ο Έλληνας οδηγός να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αυτές, δε βάζει μόνο τη δική του ζωή σε κίνδυνο, αλλά και των συμπολιτών του; Και το γεγονός ότι, αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου, οι ουρές έξω από τα καταστήματα που πωλούν αλυσίδες, πολλαπλασιάστηκαν;

Και θα πει κανείς ότι είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τους άλλους και πολύ δύσκολο να κοιτάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Πράγματι, αυτό ισχύει, όμως το άρθρο αυτό δε θα ήθελα να αποτελεί μια στείρα κατάκριση των συμπεριφορών των άλλων, αλλά μια τροφή για σκέψη. Θα ήθελα να βάλει τον καθένα –και εμένα, βεβαίως, μαζί– να σκεφτεί, πριν κατακρίνει, αν αποτελεί υπόδειγμα πολίτη, και το πώς θα μπορούσε να δείξει, με τρόπο έμπρακτο, την κοινωνική του ευαισθησία. Θα ήθελα, όμως, να αποτελέσει και μία παρότρυνση, να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, όταν παρατηρήσουμε μια συμπεριφορά αντικοινωνική.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κακοκαιρία: Τι ισχύει για delivery–courier τη Δευτέρα (06/02), cnn.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Άννα-Νικολέτα Γρίβα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, και είναι φοιτήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Βιολογίας. Την ενδιαφέρουν θέματα που αφορούν την έρευνα και τις επιστήμες, και ιδίως τη βιολογία, την ιατρική, το διάστημα, τη φιλοσοφία και τη βιοηθική, ενώ παράλληλα αγαπά την αρθρογραφία. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και επιστημονικά άρθρα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τον μοντέρνο χορό και ερασιτεχνικά με την αστροφωτογραφία.