Του Κώστα Νωτούδα,
Αναμφίβολα, το προεκλογικό σκηνικό έχει καλλιεργηθεί εδώ και πολύ καιρό. Τα κόμματα έχουν ήδη προετοιμάσει τη στρατηγική με την οποία θα πορευτούν, ενώ οι υποψήφιοι αξιολογούνται εξονυχιστικά, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες άστοχες επιλογές. Ωστόσο, η άνοιξη θα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω των εκλογών, οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής μετά από 34 χρόνια, αλλά και λόγω του ότι μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και αν διεξαχθούν εκλογές και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό είχε συμβεί ξανά στα χρόνια των Mνημονίων, είτε με θετικά είτε με αρνητικά αποτελέσματα.
Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στο Kοινοβούλιο, καθώς όσο περισσότερα περάσουν το όριο του 3%, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να είναι φαβορί και η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 7 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αν στις εκλογές της απλής αναλογικής εισέλθουν στη Βουλή έξι κόμματα, τότε τα σενάρια των συνεργασιών θα έχουν ως εξής: Το πρώτο σενάριο προβλέπει συνεργασία ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς το κυβερνών κόμμα έχει απορρίψει τη συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι πρώτο κόμμα και να σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Με.Ρ.Α.25, καθώς το Κ.Κ.Ε. έχει δηλώσει ότι δεν επιζητά συνεργασίες και δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση και διεξαχθούν δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε εξακομματική βουλή, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά σε επτακομματική είναι ανέφικτο, καθώς το έβδομο κόμμα κερδίζει 10 έδρες. Συνεπώς, τα σενάρια συνεργασίας που μπορούν να προκύψουν μετά τη δεύτερη Κυριακή με την ενισχυμένη αναλογική, εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, είναι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Με.Ρ.Α.25, αν, τελικά, το τελευταίο κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή.
Επιπλέον, αν στις εκλογές της απλής αναλογικής η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα είναι γύρω στις 8 μονάδες, τότε η Βουλή σίγουρα δε θα είναι επτακομματική. Στις δεύτερες εκλογές, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η διαφορά ΝΔ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να αυξηθεί στις 9 μονάδες και με το μπόνους των εδρών που θα πάρει το πρώτο κόμμα σε εξακομματική Βουλή υπάρχει η δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Υπάρχει, βέβαια, και το σενάριο η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να είναι μικρή, π.χ. στις 3 μονάδες. Τότε στο Κοινοβούλιο μπαίνουν 7 κόμματα στη Βουλή, με το 7ο να παίρνει 12 έδρες και να καθιστά αδύνατο τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι κάτι άλλο από σενάρια, τα οποία μπορούν να προκύψουν μετά τις κατά πάσα πιθανότητα δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μένει να φανεί ποιο σενάριο θα επικρατήσει και ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η υπομονή του κόσμου εξαντλήθηκε και θα έχει δικαίως απαιτήσεις από την επόμενη κυβέρνηση για άμεσες λύσεις στα προβλήματα του.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Εκλογές 2023: Σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και αυτοδυναμίας- Ο γρίφος της κάλπης, newsbeast.gr, διαθέσιμο εδώ