Του Οδυσσέα Παπαγιάννη,
«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν», μια φράση που είναι ιδιαιτέρως γνωστή σε όλους και ειδικά ανάμεσα στους λάτρεις του κρασιού. Η Ελλάδα, άλλωστε, φημίζεται για τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού (όπως το ασύρτικο ή το ξινόμαυρο), τους αμπελώνες αλλά και το κλίμα της, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια σταφυλιών κατάλληλων για την παραγωγή του απολαυστικού αυτού οίνου. Το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Πρόκειται για μια ολόκληρη επιστήμη αλλά και μια μέθοδο αναψυχής όταν μιλά κανείς για επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες, με σκοπό την ψυχαγωγία και τη γνώση, χωρίς επαγγελματικό σκοπό.
Στη χώρα μας μπορεί να επισκεφθεί κανείς πλειάδα από αμπελώνες, οινοποιεία, γιορτές ή διαγωνισμούς κρασιού, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα και να γνωρίσει διάφορες περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά γίνεται, πλέον, λόγος για οινικό τουρισμό, ο οποίος συνιστά μια συνολική εμπειρία επίσκεψης που περιλαμβάνει τη δοκιμή του κρασιού και του φαγητού, την εξέταση της δομής των οινοποιείων, τη φύση και την ηρεμία μακριά από τα αστικά κέντρα. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αυτό αφήνει αποτύπωμα σε κάθε προϊόν. Ο επισκέπτης, στην ουσία, μπαίνει στη διαδικασία να γνωρίσει τον εκάστοτε τόπο μέσα από τη γαστρονομία και τη γευσιγνωσία. Το είδος αυτού του τουρισμού διαδραματίζεται έξω από τις πόλεις συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάδειξη και τη στήριξη περιοχών αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Από τη λίστα των οινικών προορισμών θα ήταν αδύνατον να αποκλειστεί η Θεσσαλία. Από τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αμπελώνες, ενώ η περιοχή έχει μακρά παράδοση και στο τσίπουρο, που επίσης προέρχεται από τα σταφύλια. Η γνώση για τη γεωργία και τον αγροτικό τομέα αλλά και η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων που επενδύουν στο μεράκι και την αγάπη για τη γη είναι στοιχεία που περνούν από γενιά σε γενιά και προσδίδουν σε κάθε καρπό της γης αυτής τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό. Η Θεσσαλία διαθέτει πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς και η δυνατότητα επισκέψεων σε οινοποιεία αρχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις τοπικές ποικιλίες είναι οι εξής: ξινόμαυρο, κρασάτο, λημνιώνα, μπατίκι και συκιώτης.
Πίσω από κάθε κρασί κρύβεται μια ιστορία και η γεύση φανερώνει την ταυτότητα του τόπου. Στη Θεσσαλία μπορεί κανείς να γευτεί, να αναζητήσει και να ξεκινήσει την εμπειρία της δοκιμής, της μάθησης και της περιπλάνησης σε πολλά οινοποιεία. Δυστυχώς, η έκταση του άρθρου δεν μπορεί να τα καλύψει όλα, μα ορισμένα από τα πιο γνωστά και αξιόλογα είναι τα εξής:
1. Οινοποιείο Οικογένειας Τσάνταλη
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από το οινοποιείο «Τσάνταλη» της Ραψάνης, η οποία βρίσκεται πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών και αποτελεί ζώνη Π.Ο.Π. Το ύψος και το κλίμα της περιοχής βοηθά τα σταφύλια να διατηρούν οξύτητα και να αποκτούν αρωματικές ενώσεις. Ακόμα, οι μάζες νερού από τον Πηνειό και τη θάλασσα συμβάλουν στη διατήρηση και την ομαλή ρύθμιση των θερμοκρασιών. Η νεότερη ιστορία του χωριού έχει συνδεθεί με το όνομα της οικογένειας, καθώς ο σπουδαίος Ευάγγελος Τσάνταλης αποφάσισε το 1991 να επενδύσει στον τόπο αγοράζοντας το οινοποιείο με σκοπό να αναγεννηθεί ο τοπικός αμπελώνας και να παραχθούν κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες. Η οικογένεια κατόρθωσε να επεκτείνει τις εκτάσεις σε 1580 στρέμματα, ενώ το όνομα έγινε γνωστό στις διεθνείς αγορές.
2. Οινοποιείο Οικογένειας Καρυπίδη
Κατεβαίνοντας προς τη Λάρισα και τα Βούναινα, συναντάμε το οινοποιείο της οικογένειας Καρυπίδη, η οποία βρίσκεται στον τόπο από το 1908. Το ενδιαφέρον της για το κρασί και την αμπελουργία είναι έντονο. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η σχέση της οικογένειας με το κρασί παραμένει έντονη και ισχυρή, συνεχώς αναπτύσσεται με μεράκι. Ο αμπελώνας είναι βιολογικός και το οινοποιείο παράγει περίπου 250.000 φιάλες κάθε χρόνο. Τα πιο ξεχωριστά κρασιά τους είναι το αρωματικό ροζέ “Pink Pull – Rose Sangiovese”, το λευκό “Sauvignon Blanc” και το κόκκινο “Rilancio – Nebbiolo” με μια αισθητή οξύτητα.
3.Οινοποιείο «ΑρλεκΟίνων Χώρα»
Η διαδρομή μας ολοκληρώνεται στην περιοχή των Φαρσάλων και στο οινοποιείο «ΑρλεκΟίνων Χώρα», στους πρόποδες του Ναρθακίου όρους. Σε μια περιοχή με υψόμετρο κοντά στα 380 μέτρα, εκτείνεται ο αμπελώνας του ιδιαίτερου αυτού οινοποιείου. Με έμφαση στη βιολογική και ξερική καλλιέργεια, παράγονται ποικιλίες οίνων με χαμηλές στρεμματικές αποδώσεις σε μικρό αριθμό φιαλών. Από τις ετικέτες του ξεχωρίζουν το ACW “Archegonos Grand Cuvée”, Λημνιώνα από βιολογικούς αμπελώνες που έχει υποστεί αφύγρανση για μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, αλλά και το ACW “Limniona Wild Fermeted”, μια ήπια Λημνιώνα. Όλα τα κρασιά του κτήματος είναι πιστοποιημένα βιολογικά από το 2003 και βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς παγκοσμίου κύρους.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, η Θεσσαλία με το ιδιαίτερό της κλίμα που συνδυάζει πεδινό, ορεινό αλλά και παραθαλάσσιο έδαφος ευνοεί την καλλιέργεια και ανάπτυξη των αμπελιών και προσδίδει στους οίνους μια ιδιαίτερη γεύση και αρώματα. Βέβαια, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το μεράκι του κάθε οινοποιού και η τάση του για έρευνα και εξέλιξη, πράγμα που παρατηρείται στην περιοχή. Από τους πρόποδες του Ολύμπου που δένει συναισθηματικά τους Έλληνες έως τον κάμπο της Λάρισας και το Πήλιο, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί σύγχρονα και παραδοσιακά οινοποιεία, να γνωρίσει τον τόπο, τις ποικιλίες αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Επίσης, στον τομέα της γαστρονομίας, η Θεσσαλία διαθέτει εξαιρετικά κρέατα, μια μεγάλη και ιδιαίτερη ποικιλία γαλακτοκομικών αλλά και εξαιρετικούς μεζέδες θαλασσινών στα παράλιά της, τους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει με το κρασί που θα επιλέξει.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Η Ελλάδα του Κρασιού: Τρίκαλα-Καρδίτσα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες, travel.gr, διαθέσιμο εδώ
- Η Ελλάδα του Κρασιού: Ανατολική Θεσσαλία-τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες, travel.gr, διαθέσιμο εδώ
- Ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, mywinepassion.blogspot.com, διαθέσιμο εδώ
- Arlekinon Chora Winery, arlekinonchora.gr, διαθέσιμο εδώ
- Ktima Karipidis, karipidi.gr, διαθέσιμο εδώ