Του Γιώργου Κοσματόπουλου,
Η υπόθεση του πρώην –πλέον– βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Θέμη Χειμάρα, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έμαθε και πάρα πολλά από τη μνημονιακή δεκαετία που προηγήθηκε, ως απόρροια της χρεοκοπίας της χώρα μας.
Ας φανούμε καλοπροαίρετοι (αν όχι αφελείς…) κι ας δεχτούμε τις εξηγήσεις του, οι οποίες αποτελούν την καλύτερη γι’ αυτόν εκδοχή: Ένας βουλευτής, ένας άνθρωπος δηλαδή, ο οποίος εξελέγη με την ψήφο του ελληνικού λαού για ν’ ασκεί τη νομοθετική λειτουργία, αγνοούσε τα συνταγματικά κωλύματα που συντρέχουν ως προς την ιδιότητά του αυτή. Αν πριν από χρόνια είχε προκληθεί σάλος από την περίφημη δήλωση του τότε Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο που ψήφισε κι εφάρμοζε, τότε φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας κάνει βήματα προς τα πίσω, μιας και ο Χειμάρας αγνοούσε τον Θεμελιώδη Νόμο του Κράτους!
Αν, στην καλύτερη γι’ αυτόν εκδοχή, ο πρώην βουλευτής αγνοούσε το Σύνταγμα, υπάρχει και η χειρότερη, η οποία αφορά την εν γνώσει του συμμετοχή σ’ εταιρίες στις οποίες δεν είχε, εκ της θεσμικής του θέσεως, το δικαίωμα να συμμετέχει. Παράλληλα, έχουμε και απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις εταιρείες του από φορείς του Δήμου και δημοσίους φορείς, κάτι που σε συνδυασμό με τη βουλευτική του ιδιότητα γεννά πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με σχέσεις διαπλοκής προς ίδιον όφελος. Σε κάθε περίπτωση, και με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, ο οικονομικός εισαγγελέας ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, όπως αυτό της απιστίας ή άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων, ζητώντας, παράλληλα, τον έλεγχο όλων των συμβάσεων των εταιρειών που έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του.
Ό,τι κι αν αποδειχθεί τελικά ότι συνέβη, ο ίδιος ο Θέμης Χειμάρας αποτελεί ήδη παρελθόν όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά και από την ίδια την Εθνική Αντιπροσωπεία. Μέσα σε όλα όσα του καταλογίζονται, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι προέβη σε μία δεοντολογική από πολιτικής και κομματικής σκοπιάς κίνηση, όποια κι αν είναι τα βαθύτερα κίνητρα. Βγάζει έτσι τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τη δύσκολη θέση να τον θέσει εκτός Κ.Ο., ενώ επιστρέφει και την έδρα στο κόμμα το οποίο τον ανέδειξε, με την Έλενα Μακρή-Θεοδώρου να παίρνει τη θέση του ως πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα. Σε νέα του δήλωση έσπευσε να «καλωσορίσει» την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, με τις γνωστές βέβαια γραφικότητες που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις: «Όταν εισήλθα στη Βουλή δεν ήμουν ανεπάγγελτος, δεν ασχολήθηκα με τα δημόσια πράγματα για να πλουτίσω κ.ά.». Θα είχε, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον να έκανε ο κύριος Χειμάρας συγκεκριμένες αναφορές στους ανεπάγγελτους πολιτικούς που μπήκαν στα δημόσια πράγματα για να πλουτίσουν, πριν λάβουν χώρα οι αποκαλύψεις εις βάρος του, μιλώντας με ονόματα και διευθύνσεις…
Η περίπτωση Χειμάρα προκαλεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα που πνίγει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εν συνόλω. Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι πολύ προσεκτικές σε σχέση με το στελεχιακό δυναμικό τους. Διαφορετικά, η Δημοκρατία θα εισέλθει εκ νέου σε διαδικασία ευρείας ηθικής απο-νομιμοποίησης, όπως στην κορύφωση του μνημονιακού δράματος…