13.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΘα δικαιωθούνε φέτος;

Θα δικαιωθούνε φέτος;


Του Κώστα Νωτούδα,

Ένα από τα μέσα που έχουν τα κόμματα για να κατανοήσουν τις τάσεις της κοινής γνώμης και εντός της τετραετίας, αλλά και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είναι οι δημοσκοπήσεις. Σίγουρα,, αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια έπεσαν έξω λόγω της πολιτικής αστάθειας που προήλθε από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι οι εκλογές του 2012, του 2015 και το δημοψήφισμα της ίδιας χρονιάς. Είναι εύλογο οι δημοσκόποι ορισμένες φορές να μην κάνουν σωστές προβλέψεις λόγω της ομιχλώδους πολιτικής κατάστασης. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις αποδείχθηκαν σωστές στις εκλογές του 2019, δείχνοντας πως μπορούν να προβλέψουν σωστά το αποτέλεσμα, αν η κατάσταση είναι ομαλή.

Πηγή εικόνας: Eurokinissi | Γιάννης Παναγόπουλος

Το 2023 είναι έτος εκλογών για τη χώρα και οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται όλο και πιο συχνά. Άλλα κόμματα τις ενστερνίζονται, άλλα πιστεύουν πως είναι ψευδείς, το βέβαιο είναι, όμως, πως όλα τα κομματικά επιτελεία τις εξετάζουν και τις αξιολογούν ενδελεχώς, άσχετα με το τι λένε. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από το 2019 και μετά, η Νέα Δημοκρατία είχε διψήφια διαφορά σε σχέση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησε και η υγειονομική κρίση, αλλά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς παραδοσιακά κόσμος συσπειρώνεται με την κυβέρνηση σε περιόδους κρίσεων. Ασφαλώς και είναι εύλογο μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια η διαφορά να αμβλυνθεί λόγω της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ακόμα ισχυρό προβάδισμα νίκης.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που έλαβε χώρα πριν τις γιορτές, το κυβερνών κόμμα είχε προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34%, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 26% στη δεύτερη θέση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ–ΚΙΝ.ΑΛ με 10,5% συνεχίζει να έχει διψήφια ποσοστά, χωρίς, όμως, ανοδικές τάσεις, το Κ.Κ.Ε. με ποσοστό γύρω στο 5,5% βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Ελληνική Λύση και το Μέ.Ρ.Α.25 εξασφαλίζουν οριακά την είσοδό τους στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται και στην παράσταση νίκης με 59% έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 39% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 28%.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Λόγω της απλής αναλογικής και πιθανόν του μη σχηματισμού κυβέρνησης, τίθεται στις δημοσκοπήσεις το ερώτημα αν οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην έρευνα, το 33% απάντησε ότι θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία θέλει το 8%, με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 17%, ενώ 8% θέλει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, το 28% δηλώνει πως οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν εξίσου καλά τα θέματα διαφθοράς με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έπεται με ποσοστό 10%. Ο Πρωθυπουργός προηγείται στα υπόλοιπα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Κλείνοντας, λοιπόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε λίγους μήνες θα φανεί αν τα ευρήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ευσταθούν ή αν οι δημοσκόποι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη και πως αν θέλουν τα κόμματα να μην νικήσει για άλλη μια φορά η αποχή, πρέπει να δώσουν λύσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε οι πολίτες για το market pass, πως αξιολογούν τους πολιτικούς αρχηγούς, ethnos.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Νωτούδας
Κωνσταντίνος Νωτούδας
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες που αφορούν την Πολιτική Επιστήμη και την Διπλωματία. Παράλληλα, έχει λάβει μέρος σε τέσσερις προσομοιώσεις (δήμος, περιφέρεια, βουλή, ευρωκοινοβούλιο), ενώ στην τελευταία είχε βραβευτεί. Υπήρξε εισηγητής σε δύο συνέδρια, το ένα στο ΑΠΘ με θέμα τις τριπλές εκλογές του 2019 και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Ομάδα ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμης», που ιδρύθηκε στο ΔΠΘ.