14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤέσσερα ζεστά ροφήματα για τα Χριστούγεννα

Τέσσερα ζεστά ροφήματα για τα Χριστούγεννα


Της Ζαφειρίας Πολυχρονιάδου,

Χιόνι, τζάκι και ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι… Η ιδανική χειμωνιάτικη εικόνα για την περίοδο των Χριστουγέννων, που δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς και του «χουχουλιάσματος». Κάθε χώρα διαθέτει τις δικές της ξεχωριστές και μοναδικές συνταγές για ζεστά και απολαυστικά ροφήματα, που αναμφίβολα αξίζει να δοκιμάσουμε κάποια στιγμή. Και φυσικά η πιο κατάλληλη περίοδος για κάτι τέτοιο είναι η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων!

  1. Gluhwein

Το παραδοσιακό ζεστό ρόφημα, που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας την περίοδο των Χριστουγέννων, έλκει τις ρίζες του από τη Γερμανία και μεταφράζεται ως «λαμπερό κρασί». Η παρουσία του μαρτυρείται ήδη από το έτος 1420, ενώ ακόμα και παλαιότερα συνηθιζόταν το κρασί με μυρωδικά ως ρόφημα. Πλέον, η παρουσία του Gluhwein στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας θεωρείται απαραίτητη, καθώς, επίσης, όλο και περισσότερος κόσμος το φτιάχνει στο σπίτι του.

Glühwein. Πηγή Εικόνας: argiro.gr

Η συνταγή του είναι αρκετά απλή, αρκεί να έχεις στικ κανέλας, γαρίφαλο, φλούδες πορτοκαλιού και βανίλια. Αφού πάρουν βράση μαζί με το κρασί και γίνει η εξαίσια ανάμειξη των γεύσεων, είναι έτοιμο να σερβιριστεί στην αγαπημένη μας κούπα, αποτελώντας ένα ζεστό και γευστικό ρόφημα κρασιού.

  1. Ζεστή Σοκολάτα

Το συγκεκριμένο ρόφημα δεν χρειάζεται καμιά σύσταση. Από τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι και τους ενήλικες, η ζεστή σοκολάτα καλύπτει και ικανοποιεί τα γευστικά γούστα οποιουδήποτε. Η ιστορία της μακραίωνη, αφού τον 7ο μ.Χ. αιώνα καταναλωνόταν από τους Ατζέκους, ενώ οι Ευρωπαίοι έμαθαν την ύπαρξή της τον 15ο μ.Χ. αιώνα, αρχής γενομένης στην Ισπανία. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ρόφημα, που μπορείς να το συνδυάσεις με ποικίλες γεύσεις, φουντούκι, καραμέλα, βανίλια ή και με τα αμερικάνικα γλυκίσματα Marshmallow.

  1. Eggnog

Το ρόφημα που αποτελεί συνώνυμο των Χριστουγέννων στην Αγγλία, αλλά και στην Αμερική. Πρόκειται για ένα πηχτό, γαλακτώδες ρόφημα με αυγά, μοσχοκάρυδο και ρούμι. Στη σημερινή του σύσταση και συνταγή έχουν συμβάλει και οι δύο χώρες, που το έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους, αφού από τον 13ο μ.Χ. αιώνα στην Αγγλία συνηθιζόταν το γάλα με τα αυγά σαν ρόφημα. Όταν, βέβαια, «ταξίδεψε» υπερατλαντικά και οι γηγενείς πληθυσμοί της Αμερικής ήρθαν σε επαφή μαζί του, έβαλαν την δική τους πινελιά, προσθέτοντας αλκοόλ. Η σύνδεση, όμως, του Eggnog με τα Χριστούγεννα έγινε από τον 19ο μ.Χ. αιώνα και ύστερα, όταν και άρχισε να συνδυάζεται και με άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως το bourbon ή και το κονιάκ.

Eggnog. Πηγή Εικόνας: biggerbolderbaking.com

Πρόκειται για μια αρκετά απλή συνταγή, που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι του καθενός. Καθώς θα βράζει το γάλα, προσθέστε σε αυτό το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τη βανίλια και τους τέσσερις κρόκους χτυπημένους, αφήνοντάς το στη φωτιά να σφίξει τόσο η υφή, όσο και οι γεύσεις των μπαχαρικών με το γάλα. Τέλος, αφού είναι έτοιμο, προσθέτετε το αλκοόλ της αρεσκείας σας και μπορείτε να το πίνετε, σε συνδυασμό με τα μελομακάρονα!

  1. Wassail

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ρόφημα με τις Αγγλο-Σαξονικές ρίζες. Αρχικά, αποτελείτο από μπύρα και όχι από κρασί, την οποία αναμείγνυαν με πηχτή κρέμα, αυγά, τζίντζερ, ψημένα αυγά και διάφορα μπαχαρικά. Παραδοσιακά, το έπιναν είτε την Πρωτοχρονιά ή την 12η Ημέρα των Χριστουγέννων (5 Ιανουαρίου). Το Wassail, επίσης, συνοδεύεται και από έναν θρύλο· μια νεαρή γυναίκα, Σαξωνικής καταγωγής, έβγαλε λόγο τον 5ο μ.Χ. αιώνα, επευφημώντας τον Βασιλιά της Βρετανίας, Βόρτιγκερν, κρατώντας μια κούπα κρασί. Η φράση που ειπώθηκε ήταν “waes hael”, που σημαίνει «καλή υγεία». Έπειτα, η φράση αυτή υιοθετήθηκε ως χριστουγεννιάτικη ευχή μέχρι που, μάλιστα, τραγουδούσαν κάλαντα, με αφορμή το Wassail.

“Here we come a-wassailing

Among the leaves so green,

Here we come a-wassailing,

So fair to be seen”

Wassail. Πηγή Εικόνας: bluezones.com

Τέσσερα γευστικά ροφήματα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των χριστουγεννιάτικων διακοπών και κάθε χώρα τα έχει ενσωματώσει, πλέον, στη γαστρονομική της παράδοση. Όλοι εμείς που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε στις «πατρίδες» τους, μπορούμε να τα φτιάξουμε, με μεγάλη ευκολία, στο σπίτι μας και να τα πιούμε είτε με την παρέα μας είτε βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία τις κρύες μέρες του χειμώνα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Eggnog: Τι είναι το ποτό των Χριστουγέννων;, fnl-guide.com, διαθέσιμο εδώ
  • The History of Wassailing and Mumming, whychristmas.com, διαθέσιμο εδώ
  • What is Glühwein?, wilhelmvineyards.com, διαθέσιμο εδώ
  • Fun Facts About Glögg, gloggclub.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαφειρία Πολυχρονιάδου
Ζαφειρία Πολυχρονιάδου
Είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μεγάλωσε στη Δράμα, αλλά η οικογένειά της έλκει την καταγωγή της από τη Μικρά Ασία. Λατρεύει την γραφή, το φαντασιακό, τον κοινωνικό σχολιασμό, τα ταξίδια και το φαγητό. Στον ελεύθερο της χρόνο επιλέγει την παρακολούθηση ταινιών φαντασίας, περιπέτειας και μυστηρίου, την ανάγνωση βιβλίων, αλλά και την ερασιτεχνική συγγραφή δοκιμίων. Γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά και προσδοκεί να μάθει ισπανικά και γαλλικά.