Της Νίκης Καραχάλιου,
Ο Βλάντ ως ηγέτης, για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία του, υιοθέτησε κάποιες «καινοτόμες» μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, για να εξαλείψει τη φτώχεια και για να ενδυναμώσει –παράλληλα– το στράτευμά του, έκαψε ζωντανούς όλους τους φτωχούς, τους άρρωστους και τους ανάπηρους της Βλαχίας. Πρέπει να επισημάνω, όμως, ότι πριν κάψει σαν το κεράκι της Λαμπρής τους ανθρώπους φρόντισε πρώτα να τους κάνει το τραπέζι, για να φύγουν και χορτάτοι. Δείχνοντας, ταυτόχρονα, μια ευαίσθητη πλευρά, καταφέρνει να επιλύσει –εν μία νυκτί– ουσιωδώς το ζήτημα της φτώχειας.
Με τους ευγενείς Σάξονες, ωστόσο, ήταν αμίλητος. Θεωρούσε ότι ζούσαν υπό το βάρος του απλού λαού κι αφού ακολούθησε το γνωστό σχέδιο με το φαγοπότι και τα τραπεζώματα, τους παλούκωσε… 10.000 στον αριθμό! Και επειδή ήταν και ευαίσθητη ψυχή, αποφάσισε να παλουκώσει τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Μάλιστα, τα αγαθά των ευγενών μοιράστηκαν στο λαό, και σε όσους από αυτούς γλίτωσαν, επέβαλε υπέρογκους φόρους. Τον λες και μεγαλόψυχο! Πάντως, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο έκανε ανακατανομή του πλούτου στο βασίλειό του. Μάλιστα, το επόμενο πρωί πήγε να φάει με τους άνδρες του, δίπλα από τους παλουκωμένους –πάλαι ποτέ– ευγενείς. Τότε, ένας από τους ακολούθους του έκλεισε τη μύτη του λόγω δυσωδίας… παλουκώθηκε. Ας πρόσεχε! Την τακτική του παλουκώματος προτίμησε και για τους ευγενείς, που δολοφόνησαν τον πατέρα και τον αδελφό του. Άλλοτε, πάλι, συνάντησε δύο μοναχούς, ο ένας τον έψεξε, ο άλλος τον επευφήμησε. Μαντέψτε ποιον από τους δύο παλούκωσε!
Και –φυσικά– ως άνθρωπος με υψηλό αξιακό σύστημα, έδειξε μεγάλο ζήλο για τη διατήρηση της ηθικής τάξης στη Βλαχία. Γι’ αυτό, τα ανύπαντρα κορίτσια που έχαναν την παρθενιά τους, οι σύζυγοι, που διέπραταν μοιχεία και οι χήρες, που δεν τιμούσαν τον αποθανόντα σύζυγο παλουκώνονταν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τις γυναίκες, μάλιστα, ίσως ήταν λίγο πιο σκληρός, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν το παλούκωμα με πυρωμένα ξύλα έκοβε τα γεννητικά τους όργανα και το στήθος. Δεν μπορούσε, επίσης, τους κλέφτες και τους βιαστές. Παλούκωμα, δε χρειάζεται να το αναφέρω! Και γενικότερα χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι στην Βλαχία, που επί της ηγεμονίας του, έτυχαν παλουκώματος. Βέβαια, ακόμα και τους παλουκωμένους υπηκόους του προσπάθησε να τους κάνει να φανούν χρήσιμους, γι’ αυτό τους τοποθετούσε στα σύνορα της Βλαχίας. Και μετά ποιος εχθρός θα τολμούσε να πλησιάσει το έδαφος, που κυβερνούσε ο Βλάντ; Έτσι, αφενός φροντίζει για την ηθική εντός της αυτοκρατορίας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, και αφετέρου διασφαλίζει την εδαφική της ακεραιότητα. Χαρισματικός ηγέτης! Έχουμε, λοιπόν, μια αυτοκρατορία χωρίς φτώχεια, χωρίς εγκληματικότητα και χωρίς διεφθαρμένους ευγενείς, που βρίσκεται –εν ολίγοις– εν καιρώ ευημερίας. Τα πολλά παλουκώματα έφεραν την άνοιξη στη Βλαχία κι αυτό το κατάλαβαν καλά οι υπήκοοί του.
Αφού έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας του, είχε έρθει η ώρα να κλείσει τους λογαριασμούς του με τους Οθωμανούς, αναζητούσε –απλώς– μια αφορμή. Η αφορμή ήρθε το 1461, όταν εξαιτίας μιας εκστρατείας των Οθωμανών στον Πόντο, στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, ο Βλάντ σταμάτησε να πληρώνει τους φόρους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (λέγεται ότι δεν είχε πληρώσει φόρους εδώ και τρία χρόνια!), με αποτέλεσμα ο σουλτάνος να στείλει εκπροσώπους στη Βλαχία, των οποίων τη μοίρα την γνωρίζουμε ήδη… παλούκωμα! Αφού τελείωσε με τους Οθωμανούς αξιωματούχους, ο Βλάντ μεταμφιεσμένος ως Τούρκος έδωσε εντολές σε άπταιστα τουρκικά στο διοικητή του φρουρίου του Τζούρτζιου να ανοίξει τις πύλες, επιτρέποντας στους στρατιώτες της Βλαχίας να εισβάλλουν στο φρούριο και να το καταλάβουν. Έτσι, εισέβαλε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καταστρέφοντας τα χωριά κατά μήκος του Δούναβη, των οποίων οι κάτοικοι παλουκώθηκαν όλοι.
Όταν έμαθε για την εισβολή του Βλάντ, ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε στρατό άνω των 150.000 ανδρών, με τον οποίο ονειρευόταν ότι θα καταλάμβανε όλη τη Βλαχία, της οποίας την ηγεμονία σχεδίαζε να παραχωρήσει στον αδελφό του Βλάντ, Ράντου, που όπως όλα δείχνουν ήταν ερωτικός σύντροφος του σουλτάνου. Ο οθωμανικός στρατός εγκαθίσταται στον Δούναβη και αναμένει τον Βλάντ, ο οποίος –αν και με ολιγάριθμο στράτευμα– εφαρμόζοντας την τακτική της καμένης γης, κατάφερε να εξουθενώσει το αντίπαλο στράτευμα. Οι στρατιώτες του Μωάμεθ πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Βλάντ. Την νύχτα της 16ης ή 17ης Ιουνίου, εισέβαλε στο οθωμανικό στρατόπεδο σε μια προσπάθεια να συλλάβει ή να σκοτώσει τον σουλτάνο. Δεν τα καταφέρνει, όμως, και ο ίδιος με τους άνδρες του χάνονται μέσα στο δάσος. Οι Οθωμανοί το επόμενο πρωί τον αναζητούν και ο Ρουμάνος δράκος, χρησιμοποιώντας μια πανούργα τεχνική, τους οδηγεί στο Τιργκόβιστε και μπροστά σε 20.000 παλουκωμένους Οθωμανούς. Ακόμα και ο Μωάμεθ μπροστά σ’ αυτό το θέαμα ένιωσε φρίκη και υποχώρησε.
Μπορεί, βέβαια, ο κύριος οθωμανικός στρατός να εγκατέλειψε τη Βλαχία, ωστόσο ο αδελφός του Βλαντ, Ράντου, και τα οθωμανικά στρατεύματα του παρέμειναν στην Πεδιάδα Μπιριγκάν. Ο Ράντου έστειλε αγγελιοφόρους στους Βλάχους, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο σουλτάνος θα μπορούσε να εισβάλλει ξανά στη χώρα τους. Τα στρατεύματα των δύο αδελφών έδωσαν δύο μάχες, και αν κι ο Βλάντ νίκησε τον Ράντου, οι λιποταξίες και οι προδοσίες οδήγησαν τον Βλάντ στην ουγγρική φυλακή, στην οποία παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Επιστρέφει στη Βλαχία ως ηγεμόνας και ανοίγει έναν νέο κύκλο μαχών εναντίον του οθωμανικού στρατού. Πλέον, όμως, περιτριγυρίζεται από πολλούς εχθρούς και λιποτάκτες. Θα πέσει σε ένα πεδίο μάχης και το κομμένο κεφάλι του θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη σε ένα βάζο με μέλι, δώρο για τον Μωάμεθ. Οι Ρουμάνοι, σήμερα, τον τιμούν σαν εθνικό τους ήρωα. Και τώρα πείτε μου, συγκρίνεται η υπέρτατη αυτή προσωπικότητα με τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ;
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Florescu, Radu R. & McNally, Raymond T. (1989), Dracula, Prince of Many Faces: His Life and His Times, Boston: Little, Brown and Company
- mixanitouxronou.gr, Ο Δράκουλας που παλούκωσε 20 χιλιάδες Τούρκους στις όχθες του Δούναβη. Ακρωτηρίαζε, τύφλωνε και βασάνιζε τους εχθρούς του. Τελικά, το κεφάλι του παλουκώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Διαθέσιμο εδώ