Της Ιωάννας Μπινιάρη,
Όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τη Victoria Hislop μέσα από το μυθιστόρημά της Το Νησί, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005 και μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε και η συνέχεια του αγαπημένου βιβλίου, με τίτλο Μια Νύχτα του Αυγούστου. Η αγάπη της συγγραφέως για την Ελλάδα, που αποτυπώνεται σε όλα τα βιβλία της, οδήγησε στο να λάβει τιμητικά τον Σεπτέμβριο του 2020 την ελληνική ιθαγένεια για την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Ένα άλλο μυθιστόρημα της Victoria Hislop που καταπιάνεται ξανά με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας και διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη του 1917 είναι και το Το νήμα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το μυθιστόρημα ξεκινά το 1917, τη χρονιά που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πυρκαγιά. Τότε ήταν που γεννήθηκε ο Δημήτρης Κομνηνός, γιος του πλούσιου και αυστηρού εμπόρου υφασμάτων της πόλης, ένας άνθρωπος που δεν θα καταφέρει να βγει αλώβητος από τη μεγάλη πυρκαγιά. Πέντε χρόνια αργότερα είναι η τραγική στιγμή της Ιστορίας του Ελληνισμού, όταν, δηλαδή, συντελείται η Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη θα έρθει η μικρή και ορφανή Κατερίνα. Η κυρία Ευγενία, μια γυναίκα με τα δίδυμα κορίτσια της, συνταξίδεψε με την Κατερίνα και από την πρώτη στιγμή γίνεται ο άνθρωπος που θα τη φροντίσει.
Μεταξύ των δύο παιδιών αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία, που μετέπειτα θα εξελιχθεί σε έναν πραγματικό και δυνατό έρωτα ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο Δημήτρης θα εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή και θα συμμετέχει στους αγώνες για την απελευθέρωση της πατρίδας του, ενώ η Κατερίνα θα βρει δουλειά στο σπίτι της Εβραίας οικογένειας των Μορένο. Η ζωή τους συνεχίζεται σχεδόν ομαλά, με τα εμπόδια και την απόσταση μεταξύ τους να αποτελεί μια συνηθισμένη κατάσταση, ώσπου έρχεται η γερμανική κατοχή, ο Εμφύλιος Πόλεμος, ο ξεκληρισμός των Εβραίων και μαζί με αυτά, έρχονται και οι κακουχίες, η πείνα και ο φόβος.
Μέσα σε λίγες σελίδες, η συγγραφέας καταφέρνει να ξετυλίξει το «κουβάρι» σπουδαίων και θλιβερών ταυτόχρονα ιστορικών γεγονότων, που δημιούργησαν δύσκολες συνθήκες ζωής και έκαναν την επιβίωση έναν πραγματικό «άθλο» στα χέρια των ηρώων. Οι πολιτικές ταραχές, ο πόλεμος, η προδοσία μέσα στην εστία της οικογένειας και πολλές λάθος αποφάσεις κυριαρχούν σε αυτό το μυθιστόρημα, που αποδεικνύει ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η προστασία της μνήμης και η ομόνοια σε έναν κόσμο που παλεύει να «χωρίσει» τους ανθρώπους.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μυθιστόρημα με γρήγορη ροή γεγονότων που κερδίζει αλλά και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, καθώς είναι εμφανής η ιστορική έρευνα την οποία έχει πραγματοποιήσει ακόμα μια φορά η συγκεκριμένη συγγραφέας, ως μέρος του κινήματος του φιλελληνισμού. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανάγνωση τόσο μεγαλύτερη είναι η κυριαρχία δυνατών συναισθημάτων, καθώς γίνεται κανείς παρατηρητής της πορείας των ηρώων από τη φωτιά του 1917, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την ανταλλαγή πληθυσμού, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γεγονότα της εξορίας και του Πολυτεχνείου μέχρι και το 1978, όταν συνέβη ο μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, ο δυναμισμός του βιβλίου, αλλά και η πολύ ωραία πένα της συγγραφέως δεν αφήνουν τον αναγνώστη να το αφήσει από τα χέρια του. Σε κάθε σελίδα του μπορεί να νιώσει κανείς να τον συνεπαίρνουν τόσο οι ιστορικές λεπτομέρειες σε μια σωρεία ταραγμένων ετών όσο και η αποτύπωση δυνατών ρομαντικών συναισθημάτων.