Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Beatles, ένα όνομα μια ιστορία δεκαετιών στον χώρο της μουσικής, με παγκόσμια εμβέλεια και φανατικό κοινό μέχρι και τις μέρες μας. Το αγγλικό ροκ συγκρότημα που κυριάρχησε τη δεκαετία του 1960, παρόλη τη μικρή διάρκεια ζωής του, έχει να προσφέρει στους θαυμαστές εκτός από υπέροχα τραγούδια και ένα πλούσιο υλικό γύρω από τη συνεργασία των μελών του, τις ηχογραφήσεις στα στούντιο, τις συναυλίες τους κ.ά.
Με βάση αυτές τις θεματικές και με επίκεντρο τον θρυλικό δίσκο του συγκροτήματος Let it Be, ο Steve Matteo, συγγραφέας και δημοσιογράφος σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες (όπως New York Times, Spin κ.λπ.), έγραψε το εμβληματικό βιβλίο The Beatles, Let it Be, που κυκλοφόρησε φέτος στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Οξύ, σε μετάφραση του Γιάννη Καστανάρα.
Πριν προχωρήσουμε, όμως, στο βιβλίο αυτό καθ’ αυτό, θα δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τα «Σκαθάρια», για όσους ενδεχομένως δεν τους γνωρίζουν. Το μουσικό αυτό σχήμα δημιουργήθηκε το 1960 στην πόλη της Λίβερπουλ και αποτελούνταν από τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr. Ο εναλλακτικός και απλός τρόπος που προσέγγιζαν τη μουσική, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά που κατέθεταν για κάθε τραγούδι, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο, τους χάρισε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια θέση στην καρδιά του κόσμου.
Πίσω στα του βιβλίου τώρα. Όπως προαναφέρθηκε, το κύριο θέμα του είναι άλμπουμ Let it Be (το οποίο παρεμπιπτόντως μπορείτε να ακούσετε εδώ) που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1970, λίγο καιρό μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. Πολλοί θεωρούν τον δίσκο αυτόν ως τον τελευταίο που ηχογράφησαν τα θρυλικά «Σκαθάρια», ωστόσο, όπως καταδεικνύει ο Matteo, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ιδέα για την υλοποίησή του είχε ξεκινήσει ήδη από το 1968 και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, «στην πραγματικότητα, οι σπόροι που τελικά θα κατέληγαν στο άλμπουμ Let it Be είχαν φυτευτεί στη διάρκεια της δημιουργίας του White Album το καλοκαίρι του 1968», ενώ οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το πραγματικά τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησαν και φέρει την υπογραφή τους ήταν το Abbey Road, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1969.
Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μας βάζει στο κλίμα της εποχής και μας κάνει κοινωνούς της διαδικασίας παραγωγής του Let it Be με όλα τα ευτράπελα που συνέβησαν. Περιγράφει με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τις πρόβες που έλαβαν χώρα στα στούντιο της Apple Corps της Αγγλίας και παραθέτει ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις ενθυμήσεις διάφορων πρωταγωνιστών, όπως του Alistair Taylor (Διευθυντής του γραφείου της Apple), του κιθαρίστα Peter Asher, του τεχνικού συμβούλου Dave Harries και διαφόρων ακόμα.
Επίσης, μαζί με τον δίσκο του Let it Be κυκλοφόρησε κι ένα ντοκιμαντέρ με το ίδιο όνομα, σε σκηνοθεσία του Michael Lindsay-Hogg, στο οποίο καταγράφονταν οι πρόβες του συγκροτήματος, οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών και γενικά η όλη δημιουργική διαδικασία. Και εδώ το βιβλίο μας πληροφορεί για τα όσα εξελίχθηκαν σχετικά με τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ μαζί με όλες τις ιδέες που υπήρχαν, αλλά, τελικά, δεν εντάχθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο είναι η επική συναυλία που πραγματοποίησαν οι Beatles στην ταράτσα των γραφείων της Apple Corps, στις 30 Ιανουαρίου 1969, δίχως σχεδόν κανέναν προγραμματισμό, όπως αναφέρει γλαφυρά ο Matteo. Η διάρκειά της ήταν κοντά στα τρία τέταρτα και θα συνεχιζόταν παραπάνω, εάν η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν απομάκρυνε τους έκπληκτους θεατές που είχαν μαζευτεί στους δρόμους και τα διπλανά κτίρια για να παρακολουθήσουν την ιστορική, όπως φάνηκε τελικά, συναυλία.
Κλείνοντας, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε πως το κείμενο σε παρασύρει με τη ζωντάνια του και τον ωραίο τρόπο γραφής του, ενώ οι διαστάσεις του είναι τέτοιες που το καθιστούν βιβλίο τσέπης, συνοδεύοντας τους αναγνώστες σε οποιονδήποτε χώρο κι αν βρίσκονται. Εάν σας μαγεύει και εσάς ο ήχος του συγκροτήματος, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο αυτό, ακούγοντας παράλληλα τον δίσκο τους.