12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Θησαυρός της Δαμασκού: Το κάλεσμα της μοίρας» της...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Θησαυρός της Δαμασκού: Το κάλεσμα της μοίρας» της Δανάης Ιμπραχήμ


Της Ακριβής Ρακιντζή,

Στο τρίτο μέρος της σειράς φαντασίας «Ο θησαυρός της Δαμασκού», με τίτλο Το κάλεσμα της μοίρας από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, η συγγραφέας Δανάη Ιμπραχήμ γράφει το φινάλε της ιστορίας. Την άποψή μας για το πρώτο και το δεύτερο μέρος της τριλογίας την έχουμε πει και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιστορία του βιβλίου λαμβάνει χώρα στη μεσαιωνική Συρία το 674 μ.Χ., με τους κεντρικούς ήρωες Ααζίν, Αστέριο και Σπανό να μπλέκονται σε διάφορες περιπέτειες, με σκοπό την εύρεση ενός θησαυρού. Στο δεύτερο μέρος της σειράς, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή τους, σκοπός τους είναι πλέον η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι της επιστροφής δεν είναι εύκολο, καθώς οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Ήδη από τα τελευταία κεφάλαια του δεύτερου βιβλίου, η συγγραφέας προετοιμάζει το έδαφος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο τελευταίο μέρος της σειράς. Η μοίρα είναι πλέον αυτή που παίρνει τα ηνία και οι τρεις ήρωες είναι αυτοί που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της, επιφυλάσσοντάς τους νέες δοκιμασίες.

Η Δανάη Ιμπραχήμ. Πηγή εικόνας: www. athensmagazine.gr

Το Κάλεσμα της μοίρας ξεκινά δυναμικά, με τη δράση να εκτυλίσσεται εν πλω, προσφέροντας στον αναγνώστη νέο φόντο στην εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, οι ανατροπές δεν λείπουν, καθώς από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια γίνεται μια αποκάλυψη, που σίγουρα κανείς δεν είχε προβλέψει. Τα βασικά συστατικά των δύο προηγούμενων βιβλίων. όπως οι γλαφυρές περιγραφές, οι έξυπνοι διάλογοι, η περιπέτεια, η δράση, το στοιχείο της φαντασίας και ο ρομαντισμός δεν λείπουν και τα συναντάμε ξανά. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς είναι στον ρυθμό αφήγησης, ο οποίος είναι πιο γοργός.

Η πλοκή στο τρίτο βιβλίο έχει να κάνει με την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τον χαλίφη Μωαβία. Σε παράλληλη μάχη, όμως, βρίσκονται και οι θεοί που διψούν για εκδίκηση. Η συγγραφέας, ειδικά σε αυτό το βιβλίο, μας συστήνει θεότητες από την αρχαία μυθολογία της Μέσης Ανατολής. Θεότητες όπως η Ιστάρ, η Μανάτ, η Αλ-Λατ, η Αλ Ούζα και άλλες πολλές, έρχονται σε ρήξη μεταξύ τους και με το Ισλάμ. Στη μέση αυτών των συγκρούσεων βρίσκονται οι ήρωες μας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν νέα βάσανα, μαζί και τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες. Όπως προαναφέρθηκε όμως, η μοίρα είναι αυτή που κινεί τα νήματα και αυτή είναι που θα αποφασίσει ποιοι θα βγουν νικητές της μάχης. Οι ήρωες της ιστορίας έχουν ωριμάσει αρκετά μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν δεν θα είναι εύκολες. Κάποιες θα είναι για το κοινό καλό και άλλες κάπως πιο εγωιστικές. Η Ααζίν είναι ο χαρακτήρας με τη μεγαλύτερη εξέλιξη, καθώς ο αναγνώστης συναντά μια πιο σκοτεινή πλευρά της σε αυτό το βιβλίο. Παύει να είναι το αθώο καλοσυνάτο κορίτσι που προσπαθεί να σώσει μόνο του τον κόσμο. Ο δυναμισμός της δεν χάνεται ποτέ, δίνεται, όμως, η ευκαιρία στον αναγνώστη να συναντήσει κι άλλες πτυχές του εαυτού της, μέσα από τις εσωτερικές της σκέψεις. Ο Αστέριος είναι ένας ακόμη χαρακτήρας με μεγάλη εξέλιξη. Από προκατειλημμένος πολεμοχαρής στρατιώτης, αναθεωρεί πολλές απόψεις του και κάνει χώρο στη μαγεία και την αγάπη.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Μέσα από αυτήν τη σειρά βιβλίων γνωρίσαμε τρεις ήρωες που δέθηκαν μεταξύ τους και μαζί τους δεθήκαμε και εμείς. Τρεις χαρακτήρες που τους έφερε κοντά μια αποστολή, αλλά τελικά τους ένωσαν πολλά περισσότερα, δημιουργώντας μια πολύ δυνατή φιλία. Μια τριλογία που μας ταξίδεψε και μας γνώρισε ξεχασμένες θεότητες και δαίμονες, ιφρίτ και αγγέλους, χαλίφηδες και αυτοκράτορες. Η γραφή της Ιμπραχήμ μας χάρισε πολλά συναισθήματα, ειδικά το τρίτο βιβλίο που είναι και το πιο συγκινητικό. Ο επίλογος για τον Θησαυρό της Δαμασκού είναι γλυκόπικρος, πράγμα που τον κάνει όμως και πιο ρεαλιστικό. Και κάπως έτσι, το ταξίδι φτάνει στο τέλος, με πολλά συναισθήματα χαράς και λύπης. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αναμένουμε κι άλλα έργα από τη Δανάη Ιμπραχήμ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ακριβή Ρακιντζή
Ακριβή Ρακιντζή
Γεννήθηκε το 1997 στην Πάτρα, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές» του ΕΑΠ. Αγαπά τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις σειρές και οτιδήποτε σχετικό με την Ιστορία και τις Τέχνες. Στον ελεύθερο της χρόνο βλέπει ταινίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με το σκύλο της.