Του Ανδρέα Παρασκευόπουλου,
Καθώς λιγοστεύει ο καιρός για τις κάλπες, τα κόμματα ετοιμάζουν τα ονόματα που θα «κατέβουν» με τα ψηφοδέλτιά τους. Αναμφισβήτητα, το ποιόν που αποπνέει ή η δημοφιλία του προσώπου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση των ψηφοφόρων. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο μέσος ψηφοφόρος επιλέγει να ψηφίσει κάποιο κόμμα έχοντας ως κριτήριο επιλογής μόνο αυτόν τον παράγοντα, παραμερίζοντας τις ιδεολογικές ή τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει, αφενός, ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δύσκολος, αφετέρου ότι η μοναδική περίπτωση να έλθει στην εξουσία είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης. Κι ενώ το φλερτ με το ΜέΡΑ25 φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον του λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να μένουν εκτός Βουλής, το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλά κρατεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφεται προς το κέντρο, προκειμένου να αλιεύσει υποψήφιους. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Κουμουνδούρου επιδιώκει να «κλείσει» δυνατά ψηφοδέλτια σε περιοχές όπου οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν ψηλά.
Προς το παρόν, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει μία προτίμηση στους ακαδημαϊκούς, όπως, για παράδειγμα, εντός Αττικής φαίνεται να αποτελεί φαβορί η υποψηφιότητα της Επίκουρης Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Κορίνας Χατζηνικολάου. Επίσης, ένα άλλο όνομα που πιστεύω ότι θα συμπεριληφθεί να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τους ομογενείς είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Πέρα από τους ακαδημαϊκούς, η αντιπολίτευση στοχεύει και στους «απλούς και νέους» υποψήφιους, οι οποίοι είτε δεν έχουν λάβει κάποιο αξίωμα είτε αποτελούν «μεταγραφή» από κάποιο άλλο κόμμα. Ίσως στη δεύτερη κατηγορία να δούμε να επιστρέφουν κάποιοι παλαιοί σύντροφοι από το ΜέΡΑ25 ή άλλοι που έχουν «μεταπηδήσει» από μικρότερους κεντροαριστερούς συνασπισμούς (π.χ. Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα, κ.τ.λ.). Αναμένω κάποια δυναμική προσθήκη κι όχι την απλή «ανακύκλωση» ιδίων προσώπων, ενδεδυμένα με νέα κομματική ταυτότητα. Επιπρόσθετα, ας τονιστεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μέσω των τοπικών οργανώσεών της ένα «γερό σκανάρισμα» τους υποψηφίους της, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικά σκάνδαλα, τα οποία θα μείωναν την αξιοπιστία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως συνέβη με την υπόθεση της 12χρόνης στον Κολωνό. Τέλος, μετέωρη μένει η κατάσταση με τους νυν βουλευτές, διότι αρκετοί από αυτούς πιθανόν να μη θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.
Κλείνοντας, ας εστιάσουμε και σε έναν ακόμη παράγοντα. Θεωρώ δεδομένο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα επιδιώξει «κοινές» συνεργασίες στις μονοεδρικές ή δυεδρικές περιφέρειες με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, περίπου όπως συνέβαινε παλαιότερα τη δεκαετία του ’80 και ‘90. Η απλή αναλογική πιέζει αρκετά την αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς, σε αυτές τις περιοχές θα προωθήσει άτομα που ανήκουν παραδοσιακά στο ΠΑΣΟΚ μεν, αλλά έχουν τη δυνατότητα να «μεταπηδήσουν» σε αυτόν. Το «αντιδεξιό» μέτωπο που εναγωνίως ζητά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα φανεί πρώτα στις βουλευτικές και έπειτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με αυτήν τη στροφή όμως, όπως έχω ξαναπεί, θα χάσει κάποιους ψηφοφόρους του. Ομοίως θα χάσει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, θα φανεί αν θα δημιουργηθεί, τελικά, κάποιος «κυβερνητικός συνασπισμός». Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι οι θέσεις και οι λύσεις των κομμάτων στα καθημερινά ζητήματα (ακρίβεια, ενέργεια, ανεργία, κ.τ.λ.) που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Τα πρόσωπα πάνε κι έρχονται, τα προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα….
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος η στρατολόγηση στο Κέντρο, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ