17.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠαραδοσιακές συνταγές με μέλι που θα αγαπήσετε

Παραδοσιακές συνταγές με μέλι που θα αγαπήσετε


Της Σταματίας Κουιμτζή, 

Στις 2 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο, διεξάγεται η γιορτή του μελιού. Ένας εορτασμός για την παράδοση, για όλους όσοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην παραγωγή του μελιού, αλλά και για όλους εμάς, που τιμούμε και καταναλώνουμε καθημερινά το μέλι. Έτσι, με αφορμή αυτήν την ιδιαίτερη γιορτή, το άρθρο αυτό θα αποτελέσει ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, σε συνταγές με μέλι που μπορείτε να απολαύσετε!

Μελόπιτα Σίφνου

Ο πρώτος γαστρονομικός προορισμός είναι η Σίφνος. Το Πάσχα σε αυτό το νησί είναι μαγικό και μυρίζει παράδοση με τα λευκά πλακόστρωτα, τους ψαλμούς, τη θαλάσσια περιφορά του επιταφίου, το μαστέλο και φυσικά το μοναδικό γλύκισμα της μελόπιτας. Η ταξιδιάρικη ψυχή, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας καθοδηγεί σχετικά με τη δημιουργία μιας μελόπιτας και αποκαλύπτει τα μυστικά της. Τα υλικά για αυτή τη συνταγή είναι 700 γρ. φρέσκο ανθότυρο (χλωρή μυζήθρα), 5 μεγάλα αυγά (χτυπημένα), 1 φλιτζάνι μελιού θυμαρίσιο και 2-3 κουταλάκια μέλι για το τελείωμα, ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι της σούπας βούτυρο, 1/4 του φλιτζανιού σιμιγδάλι και λίγη κανέλα για το σερβίρισμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Το πρώτο μυστικό για τη συνταγή με μέλι είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 22×32 εκ. ή στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. και να απλώσουμε το βούτυρο και στα πλαϊνά σημεία. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του το σιμιγδάλι. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ανθότυρο και με πιρούνι ή με το χέρι, το πιέζουμε, ώστε να γίνει κρέμα. Αμέσως μετά, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το θυμαρίσιο μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Έπειτα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα. Ο καλύτερος τρόπος να ανακατέψουμε είναι με το χέρι. Κατόπιν, αδειάζουμε τη μελόπιτα στο έτοιμο ταψί και το κουνάμε, ώσπου να ισιώσει η επιφάνεια. Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C. Ακόμα, ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45′ μέχρι η μελόπιτα να γίνει αφράτη, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και να ροδίσει. Μετά το ψήσιμο, χύνουμε λίγο μέλι και κανέλα. Τέλος, σερβίρουμε, αφού η μελόπιτά μας κρυώσει και την έχουμε κόψει σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Μελόπιτα Σίφνου. Πηγή Εικόνας: xrysoskoufaki.gr

Η επιλογή της χλωρής μυζήθρας ή του φρέσκου ανθότυρου ως συνοδευτικά δεν είναι τυχαία, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι την άνοιξη το φρέσκο γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά και γεύση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο λιώσιμο του τυριού, στην επιλογή του μελιού (θυμαρίσιο), των αβγών και στο ψήσιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, η μελόπιτα πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος (2,5 εκ.). Για τη δίαιτά σας, μπορείτε να προτιμήσετε το λάδι αντί για το βούτυρο. Τέλος, το καλύτερο μέρος στη Σίφνο, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή μελόπιτα είναι το καφενείο του Λάκη, κάτω από τα δέντρα, στην αυλή του.

 Κέικ Καρότου με μέλι

Ο δεύτερος προορισμός είναι ο Μεσαίωνας. Το κέικ καρότου σύμφωνα με ιστορικούς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Μεσαίωνα, καθώς η ζάχαρη και τα γλυκαντικά ήταν δαπανηρά, και τα καρότα με τη γλυκιά τους γεύση τα αντικαθιστούσαν. Το κέικ καρότου έγινε γνωστό από τους Άγγλους, το 1591, ως πουτίγκα καρότου. Έτσι, λοιπόν, το κέικ καρότου με μέλι αποτελεί μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής. Τα υλικά, που πρέπει να αξιοποιηθούν για αυτή τη συνταγή είναι ½ του φλιτζανιού μαργαρίνη, 1 φλιτζάνι μέλι, 2 αυγά, 2 φλιτζάνια καρότο τριμμένο, ½ φλιτζανιού σταφίδες, ⅓ του φλιτζανιού καρύδια, ⅓ του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι, 1 βανίλια, 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη.

Κέικ καρότου με μέλι. Πηγή Εικόνας: icookgreek.com

Το πρώτο βήμα είναι να χτυπήσουμε τη μαργαρίνη με μίξερ και να προσθέσουμε, σταδιακά, το μέλι. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια με ένα κουταλάκι αλεύρι. Ύστερα, σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τοποθετούμε το νέο μείγμα. Έπειτα, ανακατεύουμε. Αργότερα, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά. Εν συνεχεία, πασπαλίζουμε με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο ένα ταψάκι και χύνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-45’, ώσπου να ψηθεί καλά το κέικ. Βγάζουμε, ξεφορμάρουμε και, τέλος, σερβίρουμε το κέικ.

Και οι γνώσεις της ημέρας…

Το καρότο είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, μία ουσία, η οποία όταν λαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Ακόμα, τα καρότα παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου και καλίου.

Τυροπιτάρια Ευβοίας. Πηγή Εικόνας: xrysoskoufaki.gr

Τυροπιτάρι Ευβοίας με μέλι και σουσάμι

Ο Πέτρος Συρίγος μαγειρεύει τυροπιτάρι Ευβοίας με μέλι και σουσάμι. Τα υλικά που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι:  500γρ. αλεύρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι, 200-220γρ. χλιαρό νερό, 200γρ. φέτα, 200γρ. ανθότυρο, μέλι, σουσάμι.

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
  • Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Φτιάχνουμε 10-12 μπαλάκια με το ζυμάρι, βάζουμε στο κέντρο λίγο απ’ τη γέμιση και κλείνουμε.
  • Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο και σερβίρουμε με μέλι.

     Καλές Γαστρονομίες!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Πάσχα στη Σίφνο, για μαστέλο και μελόπιτες, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Μελόπιτα Σίφνου, argiro.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Κέικ καρότου με μέλι, cooklos.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Carrot cake, en.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ
  • Τυροπιτάρι Ευβοίας, petros-syrigos.com, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταματία Κουιμτζή
Σταματία Κουιμτζή
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Είναι προπτυχιακή πρωτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, το θέατρο και το κινηματογράφο. Ενδιαφέρεται για την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία και απώτερος σκοπός της είναι να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της στις επόμενες γενιές μαθητών.