10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕίναι η τετραήμερη εργασία το μέλλον;

Είναι η τετραήμερη εργασία το μέλλον;


Της Μαρίας Μπότη,

Το μεγαλύτερο πείραμα στον εργασιακό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Ορισμένες επιχειρήσεις έκαναν το «μεγάλο βήμα» και εφάρμοσαν την τετραήμερη εργασία, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν σταθερή –ή ακόμα καλύτερα να αυξήσουν– την παραγωγικότητα.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες φανερώνουν τα σημαντικά οφέλη που έχει η τετραήμερη εργασία τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Αρχικά, το βασικό συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι η τετραήμερη εργασία προσφέρει μία σαφώς καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Οι εργαζόμενοι αυξάνουν την παραγωγικότητά τους όταν δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, καθώς είναι πιο ξεκούραστοι, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μπορούν να αφοσιωθούν στην προσωπική τους ζωή.

Συνεπώς, η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Το άγχος μειώνεται και η όρεξη αυξάνεται, τη στιγμή που οι δυσκολίες στην καθημερινότητα διογκώνονται καθημερινά. Οι άνθρωποι παύουν να παραμελούν την οικογένεια, τους φίλους και τις ασχολίες τους και «ισορροπούν» καλύτερα στις καθημερινές απαιτήσεις.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Μάλιστα, η τετραήμερη εργασία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «λύση» στο burnout. Ήδη από το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το burnout ως ξεχωριστό σύνδρομο υγείας και κάλεσε τους εργοδότες να λάβουν μέτρα για να «αποφορτίσουν» τους εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει προς όφελος του περιβάλλοντος. Αρχικά, θα υπήρχε σημαντική μείωση στις εκπομπές καυσαερίων, ενώ θα «χαλάρωνε» και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς οι εργαζόμενοι θα μετακινούνταν μόνο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως τις υπόλοιπες τρεις ημέρες δεν θα χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητό τους ή τα μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, είναι και αυτό μία αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η τετραήμερη εργασία ίσως φαίνεται η ιδανική λύση εν μέσω ενεργειακή κρίσης, καθώς θα μειωνόταν η κατανάλωση ενέργειας εφόσον οι ώρες χρήσης των γραφείων θα ήταν λιγότερες. Μάλιστα, αυτό επηρεάζει σημαντικά και τα έξοδα των εργοδοτών, τα οποία θα σημείωναν αισθητή μείωση. Μία επιχείρηση, για να μπορεί να υποστηρίξει τη φυσική παρουσία των εργαζομένων της στο χώρο εργασίας τους, προϋποθέτει διάφορες δαπάνες, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν με την τετραήμερη εργασία.

Πηγή εικόνας: siliconrepublic.com

Μία μεγάλη πρόκληση

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται κατά της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας, καθώς θεωρούν ότι ναι μεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ωστόσο αυξάνεται σημαντικά η πίεση τις εργάσιμες ημέρες. Οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν σε νέες πρακτικές, με διευρυμένο ωράριο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, ενώ καλούνται να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Αυτό πολλές φορές δημιουργεί πρόσθετο άγχος και πίεση, γεγονός που λειτουργεί αντίθετα από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξάνεται λόγω ξεκούρασης και περισσότερης όρεξης ή μειώνεται λόγω πίεσης και υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό μοντέλο που θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χώρο εργασίας και θα ανοίξει τις «πόρτες» σε μια νέα εποχή με καινοτόμες πρακτικές, διαφορετικά εργασιακά δεδομένα και νέες συνήθειες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά «ερωτηματικά» που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, όπως η διατήρηση του μισθού με λιγότερες ώρες εργασίας, η διεύρυνση του ωραρίου πέραν των οχτώ ωρών, η παραγωγικότητα υπό πίεση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η πραγματική ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, μία ισορροπία που συχνά χάνεται. Και μαζί με εκείνη, χάνονται ευκαιρίες και στιγμές…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 5 οφέλη της τετραήμερης εργασίας, blog.ergodotisi.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.