9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕισαγωγή στη φοιτητική ζωή 101

Εισαγωγή στη φοιτητική ζωή 101


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Τέλος Σεπτεμβρίου: η εποχή που πολλοί μαθητές θα γίνουν πρωτοετείς φοιτητές. Μια νέα καθημερινότητα, σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους και νέες καταστάσεις. Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν άρα τελείωσαν και όλες οι στερήσεις, τα ξενύχτια, το ατελείωτο διάβασμα και η κατασκήνωση σε ένα γραφείο και ένα δωμάτιο. Μια νέα, πιο «ανεξάρτητη» ζωή σε ξεχωριστό σπίτι περιμένει τους περισσότερους. Μια ζωή που θα καθορίζεται από εκείνους χωρίς κηδεμόνα, άρα με περισσότερες «ελευθερίες» και μικρές παρασπονδίες. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες μικρές (αλλά πολύτιμες) συμβουλές για όσους ξεκινούν τώρα αυτό το φοιτητικό μονοπάτι.

  1. Δεν μπορούμε να ζούμε όλοι το ίδιο

Μερικοί φοιτητές προτιμούν να μην βγαίνουν καθόλου έξω και να αμελούν την κοινωνική τους ζωή, αλλά να πηγαίνουν σε κάθε παράδοση των μαθημάτων και να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στη μελέτη. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να έχουν μια έντονη κοινωνική ζωή βγαίνοντας έξω, αμελώντας τα μαθήματα τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε καμία από τις δυο καταστάσεις απλώς και μόνο για να ταιριάξουμε με κάποια άτομα και κάποιες καταστάσεις. Μπορούμε να βρούμε εμείς μια νέα κατάσταση στην οποία θα νιώθουμε άνετα, χωρίς να νιώθουμε ότι παραμελούμε κάτι.

  1. Όλα μπορούν να γίνουν με μέτρο

Όπως είναι καλό να μένουμε σπίτι, να μελετάμε και να πηγαίνουμε καθημερινά σε όλες τις παραδόσεις μας, αντίστοιχα είναι καλό να έχουμε μια κοινωνική ζωή που μας ικανοποιεί και να πηγαίνουμε σε μέρη που μας αρέσουν με ανθρώπους που μας αρέσουν. Το σημαντικό είναι να τα κάνουμε όλα με ένα μέτρο. Κι αυτό γιατί, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσουμε τις δυνάμεις μας από το συνεχές πρόγραμμα χωρίς ένα ευχάριστο διάλειμμα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση εάν είμαστε συνεχώς έξω, ο προγραμματισμός πάει πίσω, όπως πίσω πάνε και οι υποχρεώσεις που έχουμε, οι οποίες στοιβάζονται για αργότερα.

Πηγή εικόνας: oxford-royale.com
  1. Η φοιτητική ζωή δεν είναι όπως παρουσιάζεται

Έχουμε δει τη φοιτητική ζωή να παρουσιάζεται ως μια κατάσταση «διακοπών». Η πραγματικότητα μπορεί να απέχει από αυτήν την ιδεατή κατάσταση. Μερικοί μπορεί ακόμη να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους, να βρουν φίλους, να οργανώσουν την καθημερινότητά τους, να οργανώσουν ένα καλύτερο διάβασμα. Γι’ αυτό, πρέπει ο καθένας να δρα με βάση αυτά που θέλει, με αυτά που έχει και με αυτά που μπορεί να κάνει και όχι με αυτά που βλέπει να παρουσιάζονται, και προπάντων, να μην συγκρίνεται με άλλα άτομα. Είναι καταστροφικό.

  1. Οι πανελλαδικές δεν σημαίνουν το τέλος του διαβάσματος

Το διάβασμα για τις πανελλαδικές ήταν, για τους περισσότερους, αρκετά επίπονη πνευματικά και ψυχικά διαδικασία. Όμως, υπάρχουν μαθήματα στην εκάστοτε σχολή, τα οποία απαιτούν ίδιο ή παρόμοιο κόπο και προσήλωση. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να πηγαίνουμε στις παραδόσεις και να κρατάμε δικό μας υλικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη διαδικασία του διαβάσματος ευκολότερη, ώστε να μη νιώσουμε μια κατάσταση «βουνό» στο τέλος. Ακούγεται δύσκολο μετά από μια όμορφη βραδινή έξοδο, όμως εκείνη η παράδοση μπορεί να φανεί σωτηρία για την επιτυχία σε ένα μάθημα!

  1. Δεν θα ταιριάξουμε με όλους
Πηγή εικόνας: theconversation.com

Το πανεπιστήμιο, όπως και το σχολείο, είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας. Δεν γίνεται να συμπαθούμε τους πάντες και να μας συμπαθούν όλοι, όπως δεν γίνεται και να είμαστε σύμφωνοι με όλα όσα λένε οι γύρω μας. Στη νέα αυτή πορεία της ζωής, στο πανεπιστήμιο, θα γνωρίσουμε άτομα τα οποία μπορεί να μείνουν μαζί μας για καιρό, άτομα τα οποία μπορεί να μας απογοητεύσουν και άτομα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα κάναμε παρέα. Το σημαντικό είναι να μην χάνουμε την πίστη μας στους ανθρώπους, αλλά και να είμαστε ο εαυτός μας, με διάθεση να γνωρίσουμε κόσμο, να ακούμε και να μην επιβαλλόμαστε. Τότε σίγουρα κάτι καλό θα έρθει σε εμάς.

Σίγουρα, έχουμε πολλές ανέσεις και ελευθερίες σε αυτήν την πτυχή της ζωής μας, χωρίς κάποιον κηδεμόνα να μας λέει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε μια σταθερότητα και ένα επίπεδο ζωής στο οποίο θα είμαστε και τυπικοί ως προς τα καθήκοντά μας, αλλά και θα καταφέρνουμε να ζούμε μικρές όμορφες στιγμές. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε εκείνη τη φοιτητική ζωή που θα μας μείνει αξέχαστη. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλές όμορφες μικρές στιγμές για να θυμόμαστε και να χαιρόμαστε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οκτώ πράγματα που θα απογείωναν τη φοιτητική μου ζωή και μακάρι να γνώριζα από το 1ο έτος, neolaia.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.