Συνέντευξη στον Νικόλαο Ερμή,
Πατώντας στα χνάρια του παππού του, ο Γιώργος Ζαμπέτας ο νεότερος έχει εδώ και μια δεκαετία ξεκινήσει την πορεία του στο λαϊκό τραγούδι. Γιος του Μιχάλη Ζαμπέτα και της Ελένης Νταράλα, πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να αντισταθεί στη «μοίρα» του;
Έχοντας εδώ και αρκετά χρόνια αναλάβει τη διαχείριση του ανέκδοτου υλικού του παππού του, διοργανώνει σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» την επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα, δηλώνοντας ότι «άργησε πολύ να τιμηθεί ο Γιώργος Ζαμπέτας και το έργο του από το ελληνικό κράτος».
Στην παρακάτω συνέντευξη, τέλος, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στον ολοκληρωμένο δίσκο με τα ανέκδοτα τραγούδια του παππού του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα.
- Τριάντα χρόνια μετά το «φευγιό» του Γιώργου Ζαμπέτα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποιες μνήμες από εκείνον. Και θέτω έτσι το ερώτημα, καθώς γνωρίζω ότι ήσασταν πολύ μικρός όταν «έφυγε».
Ναι φυσικά, έχω αρκετές μνήμες. Πήγαινα κάποια Σαββατοκύριακα στο σπίτι του στο Χαϊδάρι και τον έβλεπα. Τον πρόλαβα λίγο και στα τελευταία live που έκανε. Στο μυαλό μου έχει μείνει χαραγμένη μια σκηνή μαζί του: ήταν μια μέρα που μπήκε για μπάνιο και φώναζε στη γιαγιά «Ρούλα, Ρούλα» και συνέχισε, «έλα εδώ» και κοίταξα από κοντά που τον σφούγγιζε στην πλάτη και στο στήθος και έπλυνε μόνο το ένα του χέρι. Γύρισα τότε και είπα στον πατέρα μου (σσ: Μιχάλη Ζαμπέτα) «Μπαμπά, γιατί δεν βρέχει το χέρι του; Γιατί τον κάνει η γιαγιά μπάνιο;», για να λάβω μια απάντηση που ούτε θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου: «Δεν βρέχει τα δάχτυλά του γιατί θα πάει για live σε λίγο, για να μην μουλιάσει το δέρμα και να βγαίνει ο ήχος του μπουζουκιού όπως θα ʹπρεπε». Θυμάμαι μερικές ακόμη ιστορίες μαζί του, όπως τότε που μας είχε φέρει κάτι δωράκια με τον αδερφό μου και, φυσικά, τα περίφημα γιουβαρλάκια ο μακαρίτης, που τα ‘τρωγε πολύ «κυμινάτα».
- Πέραν από τις ιστορίες που μόλις μου διηγηθήκατε, έχετε αναμνήσεις από το «στερνό του αντίο»;
Ναι… Θυμάμαι ότι είχε γίνει μεγάλος ντόρος, ήταν μεγάλη στενοχώρια τόσο για την οικογένειά μας όσο για τον λαϊκό κόσμο. Δεν έχω –ίσως– ξαναδεί πιο πολύ κόσμο σε κηδεία. Πάνω από 10.000 άτομα είχαν συρρεύσει για να αποχαιρετίσουν τον παππού μου στο 3ο Νεκροταφείο Αθηνών. Γινόταν κυριολεκτικά «πανικός» στην κηδεία του και ορισμένα στιγμιότυπά της έχουν καταγραφεί από την κρατική τηλεόραση. Κάποιες στιγμές πίστευα ότι όσα έβλεπα μπροστά μου μόνο κηδεία δεν θα τα ‘λεγες. Δηλαδή, μου έμοιαζε περισσότερο σαν ένα μεγάλο γλέντι θλίψης, παρά με κηδεία.
- Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και λίγους μήνες, η φετινή μεγάλη συναυλία του «Όλοι μαζί μπορούμε», στις 12 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη και το έργο του παππού σας, και θα συμμετάσχει μια «πανστρατιά» ερμηνευτών. Πώς αισθάνεστε για το γεγονός αυτό;
Θεωρώ ότι άργησε πολύ να γίνει! Από καιρό θα έπρεπε να είχε τιμηθεί ο Γιώργος Ζαμπέτας και το έργο του! Στην Ελλάδα και στην ομογένεια δεν υπάρχει ρεπερτόριο σε μαγαζί, σε κουτούκι, ακόμη και στον δρόμο, οπουδήποτε, που να μην περιέχει μέσα μελωδίες του Ζαμπέτα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η συναυλία του ΣΚΑΪ είναι ιδιαίτερα σημαντικό που πραγματοποιείται.
- Για τη συναυλία τι έχετε να μας αποκαλύψετε;
Καταρχάς γυμνούς δεν θα μας δείτε, σίγουρα αυτό θα το γλιτώσετε (σσ: γελάει). Πιστεύω, πάντως, ότι θα έχει πολύ κόσμο, ενώ στο καλλιτεχνικό κομμάτι θα συμμετέχουν κάποιοι αξιόλογοι καλλιτέχνες και θα υπάρχει ένα πρόγραμμα με τις σημαντικότερες επιτυχίες του Ζαμπέτα.
Δεν σου κρύβω ότι αρκετοί τραγουδιστές με προσέγγισαν για τη συναυλία αυτή. Με κάλεσαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες και μου εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν. Η απάντηση δεν ήταν αρνητική, διότι έχω μάθει να βοηθάω, ωστόσο, τους τόνισα ότι δεν κανονίζω εγώ το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μου, στη συναυλία αξίζει να συμμετάσχουν άνθρωποι που όντως είχαν δουλέψει με τον παππού μου ή έστω τιμούν το έργο του στα προγράμματά τους και έτσι νομίζω ότι θα γίνει, γιατί ο ΣΚΑΪ φρόντισε να συμμετάσχουν εκλεκτοί συνάδελφοι στη συναυλία, όπως θα έχετε ήδη δει από τις διαφημίσεις.
Μακάρι να μπορούσα να βάλω πιτσιρικάδες ή πιο μεγάλους ηλικιακά τραγουδιστές, μακάρι να μπορούσα να τους βάλω όλους, αλλά νομίζω ότι έχει γίνει μια καλή διαλογή από πλευράς των διοργανωτών και θα τιμηθεί αξιοπρεπώς ο Ζαμπέτας, όπως ακριβώς του πρέπει.
- Είναι δεδομένη η προσφορά του Γιώργου Ζαμπέτα στον πολιτισμό μας, ωστόσο, είναι εξίσου γνωστή η συνεισφορά του στην ανάδειξη νέων ερμηνευτών. Πράγματι, υπάρχουν σήμερα συνάδελφοι που βοηθούν νέους ερμηνευτές;
Κοίταξε, όπως εμένα μου στάθηκαν κάποιοι καλλιτέχνες σαν συνοδοιπόροι, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιώργος Σαρρής, ο Γιώργος Σαλαμπάσης και άλλοι, έτσι, σίγουρα κάποιος θα βρεθεί στον δρόμο νέων ερμηνευτών για να τους βοηθήσει
- Απ’ ό,τι ξέρω, εδώ και κάμποσα χρόνια έχετε μια ευρύτερη επαφή με το έργο του παππού σας. Πότε ανακαλύψατε το ανέκδοτο υλικό του και πότε ξεκινήσατε να το διαχειρίζεστε;
Γνώριζα το έργο από το 2000, καθώς ο πατέρας μου είχε αναλάβει την ευθύνη να διασώσει από τις κασέτες όλα τα ακυκλοφόρητα τραγούδια που είχε αφήσει ο παππούς, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιγμένα στο σαλόνι. Τα περισσότερα τραγούδια ήταν μελωδίες, ενώ κάποια λίγα είχαν και στίχους. Να φανταστείτε ότι έχω ακούσει τα Χίλια περιστέρια σε 3 διαφορετικές προσεγγίσεις.
Είναι πολύ συγκινητικό να ακούς αυτό το υλικό, πόσο μάλλον να το διαχειρίζεσαι, και μιλάμε για κάπου 500 ακυκλοφόρητα τραγούδια! Είναι, παράλληλα, και σημαντική ευθύνη. Από το 2013-14, όταν και αποφάσισα τι θα κάνω στη ζωή μου, ξεκίνησα να ασχολούμαι με το έργο του παππού μου πιο ενεργά και μπορώ να πω ότι έχω αρκετό υλικό έτοιμο.
- Το 2019 ξεκινήσατε να κυκλοφορείτε ορισμένα από τα ανέκδοτα τραγούδια, σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα. Έκτοτε σε τι στάδιο βρίσκονται τα τραγούδια αυτά και πότε προβλέπεται να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένος δίσκος;
Πράγματι, το 2019 κυκλοφόρησε το τραγούδι Για χάρη του βασιλικού, μια ανέκδοτη μελωδία του παππού μου, που πάνω σ’ αυτή έβαλα τους στίχους και το τραγουδάμε με τον Γιώργο (σσ: Νταλάρα) και πριν από λίγους μήνες το δεύτερο τραγούδι της ίδιας δουλειάς με τίτλο Σιγά-Σιγά.
Αυτήν τη δουλειά προσπαθούσα να την κυκλοφορήσω από το 2015, οπότε και είχα έτοιμο ολόκληρο τον δίσκο, ωστόσο, δεν υπήρχαν σοβαρές προτάσεις από δισκογραφικές. Ο Νταλάρας ασχολήθηκε περισσότερο, να σας πω την αλήθεια, στο να βρούμε την εταιρεία, καθώς είχα απαυδήσει. Πήγαμε, λοιπόν, το υλικό στην Panik Records και αποφασίσαμε να το προχωρήσουμε. Η ιδέα ήταν στην αρχή να βγει ένας πολυσυμμετοχικός δίσκος, με 10-12 τραγούδια και τη συμμετοχή αρκετών τραγουδιστών, κάτι που δεν ευδοκίμησε. Καταλήξαμε, έτσι, να κυκλοφορήσει ένας δίσκος με διαμαντάκια που θα τραγουδάμε με τον Γιώργο Νταλάρα.
Το ολοκληρωμένο δισκάκι το είχε πάρει η εταιρεία εδώ και 4-5 χρόνια, επενδύοντας αρκετά πάνω σ’ αυτό. Ωστόσο, ένεκα του κορωνοϊού και των δυόμισι ετών που υπάρχει η κατάσταση, είμαστε σε αναμονή, οδηγούμαστε από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα χωρίς να έχει καταφέρει να κυκλοφορήσει ακόμη η δουλειά. Τώρα, με αφορμή τα 30χρονα του Ζαμπέτα, η εταιρεία αποφάσισε να τον βγάλουμε λίγο μετά τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων προς τα τέλη της χρονιάς επιτέλους θα κυκλοφορήσει!
- Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα, ποιο θεωρείτε ότι είναι το αποτύπωμά του στο ελληνικό μας τραγούδι;
Πιστεύω ότι αυτό σ’ αυτό το ερώτημα οφείλουν να απαντήσουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. Όπως κι αν έχει, το αποτύπωμά του είναι αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες έως τώρα, από τις ελληνικές ταινίες, την παρακαταθήκη που άφησε μέσω των τραγουδιών του και του συνολικού του έργου που δεν αναγνωρίστηκε, από το κράτος, όπως θα ‘πρεπε. Ούτε όσο ήταν εν ζωή, ούτε ακόμη, διότι πιστεύω ότι υπάρχει ένα σύστημα το οποίο εμποδίζει αυτούς που δεν το (εξ)υπηρετούν, όπως ήταν ο Ζαμπέτας.
Πληροφορίες Εκδήλωσης
- Συναυλία «Όλοι Μαζί Μπορούμε: Γιώργος Ζαμπέτας, ο πιο καλός ο μαθητής», Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:00, Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
- Στη συναυλία θα συμμετάσχουν, επίσης, οι: Λένα Αλκαίου, Παντελής Αμπαζής, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Καίτη Γαρμπή, Γλυκερία, Στέλιος Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Μανώλης Καραντίνης, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Αντώνης Ρέμος, Στέλιος Ρόκκος, ενώ την παρουσίαση θα έχει ο Γιάννης Ζουγανέλης.
- Τιμές εισιτηρίων: Κερκίδα 12 ευρώ – Αρένα (Όρθιοι) 14 ευρώ