Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,
1030: Διεξάγεται η μάχη του Stiklestad, μία από τις πιο φημισμένες μάχες στην ιστορία της Νορβηγίας. O βασιλιάς της Νορβηγίας Olaf II (ή αλλιώς Olaf Haraldsson) ταξίδεψε στη Σουηδία, στη φάρμα Stiklestad, διαθέτοντας δύναμη περίπου 3.500 ανδρών. Εκεί συναντήθηκε με έναν στρατό περισσότερων από 10.000 χωρικών και αγροτών που υποστήριζαν τον Hárek της Tjøtta, έναν άνθρωπο που ήταν έμπιστος του βασιλιά. Ο στρατός του βασιλιά δεν ήταν επαγγελματικός. Δηλαδή, αποτελούνταν από ομάδες ληστών και άλλους ανθρώπους του υποκόσμου. Επίσης, ο στρατός του Hárek της Tjøtta ήταν ερασιτεχνικός και ξαφνιάστηκε από την παρουσία του βασιλικού στρατού. Ωστόσο, ήταν πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να νικήσει στη μάχη. Ο ίδιος ο βασιλιάς τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και στον λαιμό και, τελικά, σκοτώθηκε στη μάχη από τη ρίψη της λόγχης του Thorir Hund, ενός, δηλαδή, εκ των ηγετών της αγροτικής φατρίας του Stiklestad. Το σώμα του βασιλιά μεταφέρθηκε και κάηκε μυστικά στον ποταμό Nidelva.
1566: Στην Αγγλία διεξάγεται η πρώτη δημόσια εκτέλεση γυναίκας για μαγεία, της Agnes Waterhouse ή αλλιώς Mother Waterhouse. Κατηγορήθηκε μαζί με άλλες δύο γυναίκες, την Elizabeth Francis και την κόρη της Joan Waterhouse, που, όμως, δεν καταδικάστηκε. Η Agnes ομολόγησε πως εκτελούσε μαγεία και ότι το δαιμόνιό της ήταν η γάτα της Elizabeth και ονομαζόταν Σατανάς. Η Elizabeth την επιβεβαίωσε, αναφέροντας πως η γάτα συνομιλούσε με την Agnes με μια περίεργη φωνή, τη βοηθούσε να εκτελέσει τη μαγεία της και ότι θα έκανε τα πάντα αν της έδινε λίγο αίμα. Η ίδια συνέχισε να ψέγει την Agnes για το ότι έκλεβε πρόβατα και σκότωνε ανθρώπους χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία. Η δίκη έλαβε χώρα στο Essex της Αγγλίας. Κρίθηκε ένοχη για την αρρώστια που υποτίθεται ότι προκάλεσε στον William Fynne και σε ζώα, καθώς για τον θάνατο του συζύγου της. Τελικά, η ετυμηγορία του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε και η Agnes απαγχονίστηκε δημοσίως για μαγεία. Η Elizabeth Francis αντιμετώπισε πιο επιεική ποινή, επειδή βοήθησε το δικαστήριο με τη μαρτυρία της εναντίον της Agnes. Ωστόσο, και εκείνη εκτελέστηκε μετά από δεύτερη κατηγορία, δεκατρία χρόνια αργότερα.
1693: Διεξάγεται η μάχη του Landen, γνωστή επίσης ως Neerwinden στην ομώνυμη πόλη, στο πλαίσιο του Εννεαετούς πολέμου (1688-1697). Ο πόλεμος αφορούσε μια σύγκρουση ανάμεσα στη Γαλλία και μια συμμαχία από Ευρωπαϊκές Δυνάμεις, κυρίως την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπό τη μοναρχία των Αψβούργων. Ο πόλεμος προκλήθηκε σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας να αντισταθεί στην όλο και αυξανόμενη δύναμη του Λουδοβίκου ΙΔ’, κυρίως όταν τον Σεπτέμβριο του 1688 αποφάσισε να περάσει τον Ρήνο ποταμό. Όταν διεξήχθη η μάχη, η Γαλλία βρισκόταν σε πλεονεκτικότερη θέση, εφόσον είχε καταλάβει το Namur (το 1692) και είχε κερδίσει μια σημαντική μάχη στο Staankerque (το 1693). Ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να διασπάσει τη Μεγάλη Συμμαχία ακόμα. Όταν ο William III πληροφορήθηκε πως ο στρατός του Λουδοβίκου ΙΔ’ είχε φτάσει στο Landen, αποφάσισε να πολεμήσει, καθώς ήθελε πάσει θυσία να εμποδίσει τον γαλλικό στρατό να περάσει το χωριό. Ωστόσο, βρισκόταν σε μειονεκτικότερη θέση, καθώς, πρώτον, ο γαλλικός στρατός ήταν πολυπληθέστερος και, δεύτερον, η δομή του Landen ήταν τόσο περιορισμένη, ώστε δεν επέτρεπε στον στρατό του William να παραταχθεί και να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αμυνθεί. Τελικά, νικητές, όπως ήταν λογικό, αναδείχθηκαν οι Γάλλοι, γνωρίζοντας, όμως, σημαντικότατες απώλειες.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Winroth, Anders. The Conversion of Scandinavia, Yale University Press, New Haven, 2012
- Bagge, Sverre. Cross and Scepter, Princeton University Press, Princeton, 2014
- Notestein, Wallace. A History of Witchcraft in England from 1558 to 1718, Russell & Russell, New York, 1965
- Russell, Jeffrey B. A history of witchcraft: sorcerers, heretics, and pagans (1st ed.). Thames and Hudson, New York, 1982
- Childs, John. The Nine Years’ War and the British Army 1688-1697: The Operations in the Low Countries. Manchester University Press, Manchester, 1991
- Childs, John. The British Army of William III, 1689–1702. Manchester University Press. Manchester, 1987
- Holmes, Richard. Marlborough; England’s Fragile Genius. Harper Press, New York, 2009