Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,
Υπάρχουν μερικά πράγματα που καθορίζουν ολόκληρες γενιές, αφήνοντας ανεξίτηλα το σημάδι τους. Ένα από αυτά είναι και η αγαπημένη πρωινή –αλλά και για ολόκληρη την ημέρα– συνήθεια του παγωμένου φραπέ, του ροφήματος που ήδη μετράει 65 χρόνια παρουσίας στις ζωές –κατά κύριο λόγο– των Ελλήνων. Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, θα μάθουμε την ιστορία του διάσημου καφέ.
Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον freddo espresso και τον freddo cappuccino, οι παγωμένοι καφέδες είναι ελληνική ανάγκη, αλλά και εφεύρεση. Το καυτό ελληνικό καλοκαίρι χρειάζεται παγωμένο νερό και άπειρο πάγο, ενώ η ανάγκη για καφεΐνη είναι κάτι παραπάνω από αναμφισβήτητη. Έτσι, η δημιουργία ενός παγωμένου καφέ αποτελούσε μονόδρομο.
Πώς, όμως, φτάσαμε στη δημιουργία του; Είναι Σεπτέμβρης του 1957 στη Θεσσαλονίκη, η οποία, εκτός από αντιμέτωπη με καύσωνα, υποδέχεται και την περίφημη Διεθνή της Έκθεση. Στην εμπορική αυτή γιορτή του Βορρά, ο αντιπρόσωπος της πολυεθνικής Nestlé, Γιάννης Δρίτσας, παρουσιάζει ένα παιδικό σοκολατούχο ρόφημα. Το ρόφημα αυτό φτιάχνεται πολύ απλά από γάλα και τη σκόνη σοκολάτας της εταιρείας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η σωστή υφή και να καταναλωθεί ευχάριστα, χρειάζεται χτύπημα σε σέικερ. Ο Δρίτσας και η ομάδα του δημιουργούν το παιδικό ρόφημα, το οποίο στο κουτί σημειώνεται ως frappé, μπροστά στους επίδοξους πελάτες τους, ενώ οι ίδιοι πίνουν ζεστό στιγμιαίο καφέ της ίδιας εταιρείας. Όλα αυτά μέχρι να σημάνει η ώρα για διάλειμμα…
Ένας από τους συνεργάτες του Δρίτσα είναι και ο Δημήτρης Βακόνδιος, ο οποίος είναι και ο εφευρέτης του φραπέ, αποφασίζει να πάρει το διάλειμμά του, για να απολαύσει τον ζεστό –μέχρι τότε– καφέ του. Ωστόσο, δυστυχώς για εκείνον και ευτυχώς για εμάς, δεν μπορεί να βρει με τίποτα το απαιτούμενο ζεστό νερό για να προχωρήσει στην παρασκευή του καφέ του. Ενθυμούμενος τον εργοδότη του να φτιάχνει το παιδικό ρόφημα, αποφασίζει να βάλει στο σέικερ στιγμιαίο καφέ, παγωμένο νερό, πάγο και ζάχαρη και να τα χτυπήσει. Και εγένετο το θαύμα, αφού τυχαία, αν και λέρωσε το κοστούμι του, ανακάλυψε τον πιο διάσημο ελληνικό καφέ. Έναν καφέ που, αν και μπορεί να φτιαχτεί παντού, αφού η πρώτη του ύλη, ο στιγμιαίος καφές, είναι διαθέσιμος παντού, όλοι περιμένουν να φτάσουν στην Ελλάδα, για να τον απολαύσουν.
Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο φραπές αποτελούσε το απόλυτο καλοκαιρινό ρόφημα για πάμπολλες γενιές, ενώ και σήμερα, αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένη επιλογή για έξω, είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί κανείς να απολαύσει σπίτι του. Μια κλασική αξία που μας έχει συντροφεύσει στη δουλειά, στην εξεταστική και κυρίως στην παρέα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- «Πώς ανακαλύφθηκε ο φραπές τυχαία, το 1957 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Η ελληνική πατέντα δεν σερβίρεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου…», mixanitouxronou.gr, διαθέσιμο εδώ
- «Φραπέ, η ιστορία του εθνικού μας καφέ», olivemagazine.gr, διαθέσιμο εδώ