12.5 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο σημαντικό είναι, τελικά, αυτό το μηχανογραφικό;

Πόσο σημαντικό είναι, τελικά, αυτό το μηχανογραφικό;


Του Αντώνη Ξυλόκοττα,

Μηχανογραφικό, μια λέξη που σε πολλούς φέρει ευχάριστες αναμνήσεις, χαμένες προσδοκίες ή απλά ένα άγνωστο συναίσθημα για αυτούς που δεν το έχουν συναντήσει ακόμα. Καλώς η κακώς, η ροή είναι η εξής: Γ’ λυκείου, πανελλήνιες εξετάσεις, ανακοίνωση αποτελεσμάτων και άνοιγμα αιτήσεων μηχανογραφικού. Αυτή η οριστική υποβολή, που είναι το τελευταίο κλικ που κάνεις τη μέρα που θα κλείσεις το μηχανογραφικό σου, είναι ένα αρκετά περίεργο συναίσθημα για τα περισσότερα παιδιά. Πρώτον άγχος, άγχος για το αν έκανες σωστά τη διαδικασία, αλλά κυρίως άγχος για το μέλλον. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και μια λύτρωση, μια επιβεβαίωση της προσμονής τόσων ετών ότι το σχολείο πλέον τελείωσε. Δεν ξέρεις τι θα δεις στο μέλλον, αλλά ξέρεις, νιώθεις ένα πολύ ωραίο συναίσθημα όταν τελειώνεις το σχολείο.

Άραγε, όμως, τι επηρεάζει το μηχανογραφικό σου, τι πρέπει να βάλεις εκεί, αλλά κυρίως τι πρέπει να περιμένεις από αυτό!

Πηγή εικόνας: alfavita.gr

Ένα θέμα που θα ήθελα να σχολιάσω είναι κάτι πραγματικά θλιβερό, όμως το δικαιολογώ μέχρι τέλους. Οι απόψεις μακρινών συγγενών, αλλά και της οικογενείας. Θα ξεκινήσω από την οικογένεια, της οποίας η άποψη έχει μια βάση, αλλά ως ένα όριο. Η οικογένεια είναι αυτή που θα σου δώσει την έγκριση να δηλώσεις μια πόλη έκτος του τόπου κατοικίας σου· η οικογένεια είναι αυτή που καθορίζει πολλά πράγματα για την ποιότητα της φοιτητικής σου ζωής. Ωστόσο, μέχρι εκεί. Το να ξεκινάνε να εκφέρουν τη γνώμη τους ο μπαμπάς και η μαμά, οι οποίοι είναι εκτός επαγγελματικού αντικειμένου που έχεις σχεδόν αποφασίσει να σπουδάσεις, είναι απλά κάποιες φορές ακατάλληλοι για περαιτέρω συμβουλές. Αν, όμως, είσαι γονέας και διαβάζεις αυτό το άρθρο, μπορείς να κάνεις κάτι που πραγματικά είσαι καλός και πρέπει να το κάνεις, υποστήριξε το παιδί σου! Ακόμη και αν κάνει κάποια λάθος επιλογή… Δεν πειράζει. Είναι 18 χρονών, πρέπει κάποιες φορές να κάνει λάθος και έχει χρόνο να τα διορθώσει.

Τώρα, όσον αφορά το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αν έχει σχέση με τις σπουδές σου το ακούς, αν βλέπεις πρακτικά ότι μπορεί να σε βοηθήσει, ναι, το ακούς· αν, όμως, σου έρθει με κάποιο επιχείρημα ότι άκουσε από τις ειδήσεις ότι οι τάδε σχόλες είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος κ.λπ., σε αυτούς μην τους δίνεις βάση. Πρόσεχε, όχι μην τους ακούς, μην τους δίνεις και πολλή βάση. Αν κάτι σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, το ακούς, και έπειτα το ψάχνεις.

Όσον αφορά αυτό το ψάξιμο, υπάρχει ένας τρόπος που δουλευτεί και δουλεύει αποδεδειγμένα. Είναι δυο λέξεις που σχεδόν κανείς δεν στις λέει στο σχολείο. Πρόγραμμα σπουδών. Ο υποψήφιος πρέπει να ψάχνει το πρόγραμμα σπουδών και όχι να μπαίνει στο τμήμα του, έχοντας πληροφορίες μόνο από το όνομά του. Είναι αρκετά εύκολο να το βρεις και αν δεν το βρίσκεις, ρώτα κάποιον γνωστό σου φοιτητή, ξέρει σίγουρα πού θα το βρει. Επιπλέον, το Google είναι ο καλύτερος βοηθός σου, ψάξε τα πάντα ακόμα και τμήματα, τα οποία δεν πιστεύεις ότι είναι κάτι αξιόλογο για εσένα. Εκεί συνήθως κρύβονται κάποια διαμάντια.

Μεγάλο άγχος στους μαθητές είναι και οι κυβερνητικές αλλαγές, όπως φέτος υπάρχει η ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής), η οποία εφαρμόστηκε πρώτη φόρα το 2021, αλλά και εκεί με άλλη μορφή, καθώς και οι συντελεστές κάθε σχολής. Και άντε εσύ να εξηγείς τώρα στον καθένα ότι δεν έβγαλες έναν βαθμό, αλλά έναν βαθμό για το κάθε τμήμα! Κάθε χρόνο, τα συστήματα εξετάσεων θα εμφανίζουν κάποιες αλλαγές· ωστόσο, αυτό εσένα δεν πρέπει να σε πτοεί, κοίταξε τα όνειρά σου και πρόωρα.

Πηγή Εικόνας: neolaia.gr

Εφόσον έχουμε ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα θέματα, είμαστε με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο στο χέρι και έχει έρθει η ώρα να βάλουμε σε σειρά τα τμήματα προτίμησής μας. Υπάρχει ένα φοβερό κόλπο για να το επιτύχουμε αυτό… Κλείνουμε τα μάτια και σκεφτόμαστε τι θα ήθελε ο εαυτός μας να κάνει σε 7 χρόνια, σκεφτόμαστε τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να μας σηκώνει από το κρεβάτι μας τα χρόνια φοίτησής μας, ώστε να γίνουμε επιστήμονες. Και στην τελική, για ποιο πράγμα διαβάζαμε τόσο καιρό… Αν, όμως, κάτι έχει πάει λάθος και ούτε ένα από τα τμήματα που έχεις ονειρευτεί δεν πιάνεις ξανά, δες τα προγράμματα σπουδών των σχολών που μπορείς να δηλώσεις. Αν ούτε αυτό δεν σε καλύπτει, μην ανησυχείς, η εισαγωγή σε κάποιο τμήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Σκέψου λίγο, προτιμάς να γίνεις ένας αιώνιος φοιτητής που απλά έχει γραφτεί σε μια σχολή ή να φύγεις πλέον από τα θρανία και να ξεκινήσεις, επιτέλους, να αναζητάς αυτό που θες;

Ωστόσο, αν έχεις βρει αυτό που θες, θα σου δώσω μερικές συμβουλές ώστε να πάνε όλα καλά. Η σειρά των σχολών πάει με βάση τις προτιμήσεις και όχι τον αριθμό των μορίων. Πρώτα αυτά που κάνουν την καρδιά μας να σκιρτά και μετά όλα τα άλλα. Μελέτησε τις μεταγραφές, είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι φαντάζεσαι. Μελέτησε το πρόγραμμα σπουδών, είναι το πιο καίριο που μπορείς να κάνεις. Τελευταία συμβουλή για τους υποψηφίους: μην είστε υπερόπτες. Δεν υπάρχουν καλά ή άσχημα τμήματα, αν θες να πας σε κάποιο τμήμα με λιγότερη κοινωνική αναγνώριση, πήγαινε, αν πιστεύεις ότι αυτό σε γεμίζει, κάνε το. Και όχι απλά θα πετύχεις, αλλά θα πετύχεις περισσότερα από κάποιον που μπήκε σε μια υποτιθέμενη καλή σχολή, έκανε διπλά χρόνια να την τελεύσει και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το αντικείμενο σπουδών του, που απλά ήθελε το πτυχίο του να γράφει ένα καλό πανεπιστήμιο.

Τελικά, όμως, ένα πράγμα έχει σημασία, βάλε όποια σχολή θες, σε όποια σειρά θες, αλλά προσπάθησε να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει ευτυχισμένος. Κάνε τον να ζει και να θέλει να εξερευνήσει το αύριο! Να φαντάζεται μια δημιουργική φοιτητική ζωή! Άνοιξε το μυαλό σου και φτάσε, όπου δεν μπορείς!

Πηγή εικόνας: neopolis.gr

Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους να κάνουν την καλύτερη επιλογή, χωρίς αυτό να τους δεσμεύει! Τώρα ξεκάνει μια νέα ζωή, ανεξάρτητα από το πού και αν θα σπουδάζετε!

Και ως ένα τελευταίο υστερόγραφο… Εκτύπωσε το μηχανογραφικό σου! Θα το βρεις μετά από κάποια χρόνια σε μια ξεχασμένη βιβλιοθήκη και θα σου θυμίσει πολλά εφηβικά όνειρα, όταν θα είσαι ενήλικας!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Ξυλόκοττας
Αντώνης Ξυλόκοττας
Είναι 19 χρονών και σπουδάζει Ναυπηγός Μηχανικός στο ΠΑΔΑ. Αν και λάτρης των θετικών επιστήμων, δεν σταματούν ποτέ να τον γοητεύουν τομείς όπως η Φιλοσοφία, η Ιστορία και η εκλαΐκευση της επιστήμης. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την αυτοβελτίωση καθώς και με την εκμάθηση νέων γνώσεων. Παράλληλα, ποτέ δεν λείπουν από το πρόγραμμά του οι βόλτες με τους φίλους του.