16.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνία«Αστυνομία» παραλίας;

«Αστυνομία» παραλίας;


Του Νικηφόρου Παγώνη,

Πολλά γράφονται και ακούγονται για το «ιδανικό» σώμα που θα πρέπει να έχουμε, για να βγούμε στην παραλία. Άνθρωποι ξεκινούν δίαιτες “express”, για να χάσουν κάποια περιττά κιλά, προκειμένου να βγουν στην παραλία και να τραβήξουν τα βλέμματα. Υπάρχει πληθώρα άρθρων που γράφονται με διατροφές, γυμναστικές ασκήσεις, μαγιό και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να βγούμε με το «τέλειο» σώμα στην παραλία. Μνείες σε εκπομπές για το πόσο αδυνατισμένοι και γυμνασμένοι είναι οι διάσημοι αστέρες, τα περιοδικά, άλλωστε, ανέκαθεν προέβαλαν και προβάλλουν συγκεκριμένα πρότυπα αναγνωρίσιμων ανθρώπων από τις καλοκαιρινές στιγμές τους στην παραλία. Άραγε, έχει σκεφτεί κανείς όλα αυτά τα χρόνια όσους ανθρώπους δεν ανταποκρίνονται στα πολύ καθορισμένα και συγκεκριμένα πρότυπα που προβάλλονται; Άραγε, υπάρχει το «τέλειο» σώμα; Κι αν υπάρχει, μπορεί να υπάρξει κάποιος «αστυνόμος» που θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει σώματα προς εμφάνιση στην παραλία;

Η εποχή των ’00s μπορεί να χαρακτηριστεί κατά κύριο λόγο ως η εποχή της υπερπροβολής προτύπων ανορεξίας, υπερβολικού αδυνατίσματος και προβολής αυτού ως μιας «υγιούς» εικόνας για την εμφάνιση σε μια παραλία. Στις μέρες μας, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται πως αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται. Βλέπουμε ανθρώπους με το σώμα στο οποίο νιώθουν υγιείς και ευτυχισμένοι να μπορούν πλέον να κάνουν πράγματα, δίχως τα κακόβουλα σχόλια εκείνων που καραδοκούν να τους μειώσουν.

Πηγή εικόνας: sheknows.com

Με τη μεγαλύτερη άνεση, ωστόσο, των ατόμων που νιώθουν όμορφα με το σώμα τους, βλέπουμε και τη μεγαλύτερη κατακραυγή που γίνεται από ανθρώπους που προσβάλλεται η αισθητική τους ή από ανθρώπους που επιδιώκουν με έναν τρόπο «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» να υπογραμμίσουν τη διαφωνία τους ως προς την εμφάνιση αυτή. Βλέπουμε σχόλια, τα οποία έχουν έναν τόσο κακοποιητικό λόγο, συνοδευόμενα από αισχρό λεξιλόγιο για άτομα που πήγαν στην παραλία, για να απολαύσουν ένα μπάνιο στη θάλασσα. Αυτό, όμως, ασφαλώς δεν μας φέρνει σε μια εποχή αλλαγής, αποδοχής και υποστήριξης αλλά ίσα ίσα μας γυρνάει πίσω σε χρόνια που το μάτι γινόταν «ζυγαριά» και από αυτό κρινόταν η υπόσταση κάποιου σε όλα.

Μήπως, τελικά, πρέπει να αναλογιστούμε πού επιλέγουμε να εστιάζουμε και με ποια θέματα πρέπει να προβληματιζόμαστε σε μια εποχή που «φλέγεται» από σοβαρά ζητήματα; Παρατηρούμε ανθρώπους που ενώ δεν τοποθετούνται σε σοβαρά ζητήματα, τοποθετούνται με άνεση σε προσωπικές εικόνες άλλων ανθρώπων και εξαντλούν όλο τους το ενδιαφέρον σε κάτι που δεν άπτεται κοινωνικής γνώμης. Άραγε, φτάνει μέχρι εκεί το ενδιαφέρον που έχουμε για τον συνάνθρωπο; Κρίνοντας στην παραλία την εμφάνιση του άλλου, χωρίς να λαμβάνουμε δράση για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία κάνουμε πως δεν υπάρχουν, ενισχύοντας την παθογένεια της κοινωνίας μας, πιστεύουμε πως θα πάμε μπροστά;

Πηγή εικόνας: freepik.com

Η παραλία, το μπάνιο στην παραλία, μια φωτογραφία και μια απλή βόλτα είναι πράγματα, τα οποία όλοι μας δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τόσο επιφανειακά θέματα, όπως η εμφάνιση που έχει κάποιος. Η εμφάνιση είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό για τον καθένα από εμάς και δικαίωμά του να την αλλάξει ή να την αφήσει ως έχει. Οι ειδικοί που μπορούν να μας συμβουλεύσουν υπάρχουν πάντα και έχουν ειδικεύσεις σε αυτό, οπότε κάθε κακόβουλη γνώμη, με το πρόσχημα του ενδιαφέροντος, δεν βοηθάει κανέναν να εξελιχθεί. Αντίθετα, μια από καρδιάς ερώτηση για το αν κάποιος είναι και αισθάνεται καλά ή χρειάζεται βοήθεια για κάτι και η συνεχής υπενθύμιση με πράξεις ότι κάποιος βρίσκεται κοντά μας είναι κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει κάποιον και να τον κάνει να αισθανθεί σημαντικός.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Body Positive Vibes for the Summer: Every Body Is a Beach Body, getunderlined.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικηφόρος Παγώνης
Νικηφόρος Παγώνης
Γεννήθηκε το 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Η συνεχής ενασχόλησή του με τη γραπτή έκφραση και ο προβληματισμός του για το κοινωνικό γίγνεσθαι τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί με την αρθρογραφία. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ενημέρωση για την επικαιρότητα, την ανάγνωση βιβλίων και τις βόλτες στη θάλασσα.